Hyppää sisältöön

Päihteet

Päihteet ovat mukana monessa opiskelijatapahtumassa

Perinteisesti uudet opiskelijat tutustutetaan opiskelijayhteisön alkoholi-kulttuuriin jo opintojen alusta lähtien. Opiskelun aikaisella päihteiden käytöllä saatetaan hakea esimerkiksi helpotusta opiskelustressiin, yhteenkuuluvuuden tunnetta, yhteisöllisyyttä opiskelijaporukan kesken tai yleisesti yhdessä olemista.

Päihteet vaikuttavat opiskelukykyyn

Päihteiden liikakäytöllä on vaikutuksia useisiin elämän osa-alueisiin. Niiden käyttö vaikuttaa ainakin terveyteen, talouteen ja sosiaalisiin suhteisiin. Opiskeluaikana päihteiden käyttö vaikuttaa vahvasti myös opiskelukykyyn. Bileillat saattavat venyä pitkälle myöhään yöhön ja unet saattavat jäädä vähiin tai huonoiksi, väsyneenä opiskelu ei ota onnistuakseen. Puhumattakaan muiden päihteiden käytöstä, jolla saattaa olla vaikutusta jopa kognitiivisiin opiskelukykyihin.

Huolestuttaako oma tai muiden päihteidenkäyttö?

Vaikuttiko bileilta tenttituloksiin, jäikö ryhmätyöhön osallistuminen väliin tai lipsuuko yleinen opiskeluote päihteiden käytön vuoksi? Jos oma päihteiden käyttösi pohdituttaa tee oma-aputestejä verkossa (linkit sivun alaosassa) tilanteen kartoittamiseksi tai ota asia puheeksi esimerkiksi oman oppilaitoksesi terveydenhoitajan kanssa. Apua päihteisiin ja niiden käyttöön liittyviin pohdintoihin löydät Nyytin verkkosivulta kohdasta Löydä apua.

Joskus eteen tulee tilanteita, joissa myös opiskelutoverista saattaa herätä huoli; hän ehkä käyttää mielestäsi paljon tai liikaa päihteitä. Näissä tapauksissa on tärkeää ilmaista itselle herännyt huoli ja kertoa siitä. Huolesi ilmaisemalla osoitat välittämistä toisesta. Joskus tilanne selkenee tai avautuu ihan vain kysymällä esimerkiksi ”Mitä sulle oikeasti kuuluu?” tai ”Kuinka jaksat?.”

Voit tutustua myös oppilaitosten omiin opiskelijoiden päihdeohjelmiin tai Unifi ry:n valmistelemaan Opiskelijoiden päihdeohjelmaan. Näihin asiakirjoihin on kirjattu esimerkiksi ehkäisevän päihdetyön rooli oppilaitoksissa, päihteiden käytön tunnistaminen ja mahdollinen hoitoon ohjaus.

Muualla verkossa

Tietoa päihteistä ja toiminnallisista riipuvuuksista, laskureita ja mittareita (juomatapatesti, AUDIT, alkoholiriipuvuus (SADD), huumeiden käyttö ja promillemittari, mieliala-, netinkäyttö- ja rahapelitestit) https://paihdelinkki.fi/

Apua päihde- ja mielenterveyspulmiin www.a-klinikka.fi

Tietoa ja testejä tupakoinnista ja nuuskasta www.stumppi.fi

Älypuhelimeen ladattavan OttoMitta-sovelluksen avulla voi seurata omaa alkoholinkäyttöään. Sovellus laskee arvion myös käyttäjän alkoholiin kuluttamasta rahasta, veren alkoholipitoisuudesta sekä siitä, kuinka kauan alkoholin palaminen elimistössä kestää.

Anna palautetta

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko sisältö odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!