Hyppää sisältöön

Vuorovaikutustaidot

Vuorovaikutus vaatii omanlaisiaan taitoja. Kysyminen, itsensä esitteleminen, kuunteleminen – esimerkiksi näitä ovat vuorovaikutustaidot. Tarvitsemme taitoja jokapäiväisten asioiden hoitamisessa. Niistä on apua myös isommissa elämänratkaisuissa, kuten työpaikan hakemisessa tai parisuhteen muodostamisessa. 

Vuorovaikutustaitoja voi opetella

Koska kyse on taidoista, niitä voi oppia läpi elämän. Jos koet jonkin vuorovaikutustilanteen haastavaksi, harjoittelemalla voit vahvistaa taitoasi toimia tilanteessa. Varmuus ja helppous vuorovaikutukseen tulevat toistojen, harjoittelun ja kokemuksen myötä.

Lisäksi aina uusissa elämäntilanteissa, kuten opiskelun tai työssä aloittaminen, joudumme harjoittamaan vuorovaikutustaitojamme uudella tavalla. 

Vuorovaikutustaidot ovat monenlaisia

Vuorovaikutustaidot tulevat esille siinä, miten toimimme niin tutuissa kuin vieraammissakin tilanteissa muiden ihmisten kanssa. Vuorovaikutustaitojasi käytät esimerkiksi silloin, kun 

 • tapaat ihmisiä ja alat jutella heidän kanssaan 
 • työskentelet ryhmässä 
 • kysyt neuvoa 
 • kuuntelet 
 • esität kohteliaisuuksia ja vastaanotat niitä 
 • ilmaiset oman mielipiteesi 
 • osoitat myötätuntoa toista kohtaan 
 • otat puheeksi vaikean asian. 

Sosiaalisuus on eri asia kuin vuorovaikutustaidot

Osa ihmisistä viihtyy luonnostaan vuorovaikutustilanteissa. He ottavat toisiin ihmisiin aktiivisesti kontaktia ja ovat puheliaita ja heitä voidaan kutsua seurallisiksi tai sosiaalisiksi. Voikin olla, että vuorovaikutuksessa ketterästi toimivan synnynnäinen temperamentti on sosiaalisuus. 

Sosiaalinen temperamentti ei kuitenkaan ole sama asia kuin hyvät vuorovaikutustaidot. Jokaisen on harjoiteltava vuorovaikutustaitoja. Esimerkiksi hyvin ulospäin suuntautuneelle ja sosiaaliselle ihmiselle opettelun tarvetta voi löytyä toisten kuuntelemisesta. Toisaalta ujo ja hiljainen voi omata erinomaiset vuorovaikutus- eli sosiaaliset taidot. 

Harjoitellen vahvistat vuorovaikutustaitojasi 

Taitoja voit harjoitella tuttujen ihmisten kanssa joko keskustellen tai konkreettisesti harjoittelemalla tiettyjä vuorovaikutustilanteita. Harjoittelu auttaa tuntemaan olosi mukavammaksi todellisessa tilanteessa.

Hyvä tapa harjoitella vuorovaikutustaitoja on myös seurata toisten käyttäytymistä. Millä tavalla he tulevat tilanteisiin? Mitä he sanovat? Miten he reagoivat toiseen ihmiseen? 

Miten toimit vuorovaikutustilanteissa?

Voit välillä pysähtyä tarkastelemaan, millaisen vaikutelman annat itsestäsi ulospäin. Kasvosi, tapasi keskustella ja asenteesi vaikuttavat ensivaikutelmiin, joita ihmiset sinusta tekevät.

Saatat omalla käytökselläsi antaa muille viestejä, että et ole kiinnostunut heistä tai haluaisit mieluummin olla rauhassa. Tällöin muut eivät lähesty sinua, ja vuorovaikutus jää vähäiseksi. Toiset luulevat, ettet halua nyt jutella. 

Asioita, joihin voit kiinnittää huomiota 

 • Muistanko esitellä itseni uusille ihmisille? 
 • Vastaanko minulle esitettyihin tervehdyksiin ja kysymyksiin? 
 • Kuuntelenko muita keskustelijoita, annanko heille puheenvuoron? 
 • Katsonko keskustelukumppania silmiin, kun puhun hänelle?
 • Tuonko omia mielipiteitäni keskustelussa esille? 
 • Muistanko sanoa sanat kiitos, anteeksi, ole hyvä? 
 • Osaanko ilmaista rajani, sanoa ei?

Voit myös miettiä, kuinka oma fiiliksesi vaikuttaa kanssakäymiseen muiden kanssa. Kun itselläsi on huono fiilis, saatat tulkita, että käyttäytyvät sinua kohtaan välttelevästi tai töykeästi, vaikka niin ei oikeasti olisikaan. Tai saatat itse kiukkuisena viestiä tavalla, jota et haluaisi. 

Aina vuorovaikutustilanteet eivät vaan suju 

Vuorovaikutuksessa muiden kanssa tapahtuu mokia ja vastoinkäymisiä. Niiltä ei voi välttyä; ne kuuluvat elämään. Kukaan ei aina toimi sujuvasti, löydä oikeita sanoja tai hallitse tunteitaan tilanteissa.

Eteenpäin tilanteista pääset kannustamalla itseäsi. Olet myös kerännyt lisää kokemuksia. Lohdullista on myös se, että toiset eivät muista niin paljon kuin luulet. 

Vuorovaikutukseen kuuluvat myös ristiriidat. Onneksi meillä on mahdollisuuksia palata tilanteisiin jälkeenpäin. Jos jonkun sanominen jäi mietityttämään, voimme kysyä selvennystä. Joskus kyse on ollut väärinkäsityksestä. Kannattaa uskaltaa selvittää ristiriitatilanteet, jotta ikävät kokemukset eivät jää painamaan mieltä. 

Älä myöskään lannistu töykeästä käytöksestä. Ihmisten suhtautuminen sinuun ei välttämättä johdu lainkaan sinusta. Voi olla, että henkilöllä itsellään on huolia ja murheita, jolloin hän saattaa käyttäytyä töykeästi eikä vaikuta kiinnostuneelta. 

Kukaan ei aina toimi sujuvasti vuorovaikutustilanteissa – jokaisella on mahdollisuus oppia.  

Muualla verkossa 

Ihmissuhteet – Väestöliitto 

Kehitä ystävyystaitoja – Suomen Mielenterveysseura 

Sosiaalisten tilanteiden pelko – Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö 

Sosiaalisten tilanteiden pelko rajoittaa elämää – Suomen Mielenterveysseura 

Tärkeä läheinen – Oiva-hyvinvointiohjelma, Suomen Mielenterveysseura 

Viihdytkö seurassa? – I love arki (YTHS) 

Vuorovaikutustaitoja voi oppia – Suomen Mielenterveysseura 

linkki Sosiaaliset taidot -diapakettiin, jossa kerrottu tarkemmin erilaisista sosiaalisista taidoista (uudet diapaketit). 

Anna palautetta

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko sisältö odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!