Hyppää sisältöön

Ihmissuhteet

Ihmissuhteet muodostavat sosiaalisen verkostomme. Sosiaalinen verkosto ei tarkoita sitä, että tunnemme mahdollisimman paljon ihmisiä tai olemme jatkuvasti luomassa uusia kontakteja. Sinun sosiaalinen verkostosi muodostuu niistä ihmisistä ja ihmissuhteista, jotka ovat sinulle merkityksellisiä.

Ihmissuhteet – jokaisen omanlainen verkosto ihmisiä

Verkosto on jokaisella erilainen. Siihen voi kuulua ihmisiä perheestä, opiskelupaikasta tai harrastuksista. Verkostoon voi kuulua myös naapurit tai tuttu kaupankassa. Sosiaalisen verkoston ei tarvitse olla erityisen laaja ja sisältää monia kymmeniä ihmisiä. Määrää tärkeämpää on se, että olet verkostoosi itse tyytyväinen.

Ei siis ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa sosiaalisen verkoston ihannetta, jota meidän jokaisen pitäisi tavoitella. Olemme myös yksilöllisiä tässä suhteessa. Toiselle riittää muutamakin läheinen kontakti ja toiselle tärkeää on laaja joukko eritasoisia, löyhempiä ja syvempiä, ihmissuhteita. Mutta jotta verkostosi tukee hyvinvointiasi, on sen oltava sinulle iloa ja energiaa antava. Verkostossa olisi hyvä olla ihmisiä, joiden puoleen voit kääntyä, kun tarvitset apua.

Ihmissuhteet muuttuvat

Sosiaalinen verkostomme muuttuu vääjämättä. Läheinen ystävä saattaakin vuosien saatossa muuttua pikemminkin tuttavaksi, ja työkaverista voikin tulla läheisempi kuin omista sukulaisista. On luonnollista, että osa verkoston suhteista kestää läpi elämän ja toiset häviävät. Näin vain käy, koska ihmisten elämäntilanteet muuttuvat. Aiemmin ystäviä yhdistävä tekijä ei ole enää merkityksellinen tai esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle vaikeuttaa yhteydenpitoa, jolloin suhde katkeaa.

Vaikka verkosto muuttuu väistämättä, sen ylläpitäminen vaatii myös aktiivista ylläpitoa. Yhteydenpito vaatii aktiivisuutta myös sinulta. Onko verkostossasi joku ihminen, johon et ole pitkään aikaan pitänyt yhteyttä? Mitä jos laittaisit hänelle tänään viestin?

Onko verkostosi sinulle sopiva?

Sosiaalinen verkosto voi olla myös itselle sopimaton tai puutteellinen. Sopimattomat, esimerkiksi riitaisat tai yksipuoliset suhteet, joissa vain itse on antavana osapuolena, syövät voimavarojamme ja uuvuttavat. Voimme silloin pyrkiä muuttamaan ihmissuhteita paremmin jaksamistamme ja onnellisuuttamme lisääviksi, esimerkiksi ottamalla vaikeudet puheeksi tai ottamalla etäisyyttä toiseen henkilöön.

Puutteellinen sosiaalinen verkosto lisää myös yksinäisyyttä. Onkin hyvä välillä kysyä itseltään, mihin ihmissuhteisiin on tyytyväinen ja mihin tyytymätön. Mitä haluaisin lisää sosiaaliseen verkostooni? Mitä nykyisiä suhteita haluaisin lähentää ja mitä vähentää?

Pyydä verkoston ihmiset avuksesi

Uskalla hyödyntää verkostoasi hankalissa elämäntilanteissa. Jos olosi tuntuu kurjalta, saatat vältellä muita ja olla tavallista hiljaisempi. Haluaisit olla yksin tai et haluaisi kuormittaa muita. Hankalissa elämäntilanteissa olisi kuitenkin tärkeää pitää yhteyttä ystäviin ja läheisiin. Heidän kanssaan voit pohtia mieltä painavia ongelmia. Heiltä voit saada myötätuntoa ja konkreettista apua. Jo pelkkä läheisen ihmisen läsnäolo ja se että hän kuuntelee, helpottaa oloa.

Muualla verkossa

Elämme suhteessa muihin – MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehitä ystävyystaitoja – MIELI Suomen Mielenterveys ry

Sosiaalisten tilanteiden pelko – Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö

Sosiaalisten tilanteiden pelko rajoittaa elämää – MIELI Suomen Mielenterveys ry

Anna palautetta

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!

Vastaamaan pääset klikkaamalla kuvaa


This will close in 20 seconds