Hyppää sisältöön

Seksuaalisuus

SEKSUAALISUUS ON LÄSNÄ KOKO ELÄMÄN

Seksuaalisuus on jokaisessa ihmisessä. Se on läsnä koko ajan kehossamme, tunteissamme ja ajatuksissamme, eikä tasoja voi erottaa toisistaan. Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä koko elämän ajan. Jo pienellä vauvalla on seksuaalisuutta: omassa kehossa olemista, sen tarpeiden tunnistamista ja hyvän olon hakemista.  

Murrosiän aikana seksuaalisuus voimistuu ja muuttuu aikuisen seksuaalisuudeksi. Se alkaa suuntautua kiinnostuksena ja eroottisena haluna toiseen ihmiseen. Seksuaalisuus säilyy vanhuuteen asti, vaikkakin painottuu eri tavalla. 

Seksuaalisuutta ilmentävät seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, koettu sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja sen mukainen rooli sekä suvun jatkaminen. Oman kehon tuntemukset sekä käsitys ja tunne omasta kehosta ovat myös osa seksuaalisuutta. Seksuaalisuus on paljon enemmän kuin pelkkä seksi. Se on enemmän olemista kuin tekemistä, enemmän tunteita, tuntemuksia ja ajatuksia kuin suorittamista. 

OMAAN SEKSUAALISUUTEEN TUTUSTUMINEN VIE AIKAA 

Oman seksuaalisuuden eri puolien tunnistaminen ja hyväksymien voi viedä aikaa. Oma keho ja sen tuntemukset ja reaktiot eivät tule aina tutuksi nuoruudessa. Joskus niitä herää tarkastelemaan ja kuuntelemaan vasta myöhemmin, kun seksuaalisuuden tutkimiselle on aikaa ja tilaa. Seksuaalisen suuntautumiseen liittyvät kysymykset voivat nousta esiin varhain nuoruudessa, aikuisuuden kynnyksellä tai myöhemmin aikuisuudessa.  

Myös omaan sukupuoleen liittyvät kysymykset voivat herätä hyvin varhain. Kun tuntee olevansa eri sukupuolta kuin biologinen sukupuoli tai ei tunnista kuuluvansa kumpaankaan sukupuoleen, joutuu käymään läpi suuria tunteita ja prosesseja. Apua seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen kysymyksiin voi saada ammattiauttajilta.  

OMANLAINEN SEKSUAALISUUS 

Seksuaalinen käyttäytyminen opitaan perheessä ja kulttuurissa sosialisaation kautta. Omassa perheessä ja kulttuurissa opitut tavat ja uskomukset vaikuttavat käsitykseen siitä, mikä on hyvää ja hyväksyttävää, mikä taas väärin ja hävettävää. Tavat ja lupa ilmaista seksuaalisuutta vaihtelee siksi paljonkin. Jokaisella on kuitenkin oikeus luoda oma, itseä tyydyttävä seksuaalielämä ja ilmentää ja toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan eri tavoin.  

Seksuaalisuuttaan voi toteuttaa yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Toteuttamisen tapoja ovat mm. erilaiset hyväilyt, yhdyntä, itsetyydytys, fantasiat, unenaikaiset tuntemukset.  

KOKEMATTOMUUS MIETITYTTÄÄ 

Kokemattomuus seurustelussa ja seksuaalisessa kanssakäymisessä voi huolettaa ja ahdistaa. Voi tuntua, että on ainut, jolla ei ole kokemusta suutelemisesta, seksistä tai seurustelusta yleensäkään. Ulkopuoliset odotukset voivat aiheuttaa suurta painetta, kun vertaa itseään tuttaviin, kavereihin, median antamaan kuvaan tai joutuu tekemään tiliä tilanteestaan esim. sukulaisille.  

Kenenkään ei silti tarvitse deittailla, seurustella tai harrastaa seksiä pelkän tavan tai muiden asettamien odotusten takia. On myös hyvä muistaa, että kaikki nuoret ja nuoret aikuiset eivät ole niin kokeneita kuin annetaan ymmärtää. 

SEKSUAALISUUDESTA HUOLENPITO ON OSA HYVINVOINTIA 

Ihmissuhteet ja seksuaalisuus tuovat elämään paljon hyvää. On kuitenkin tärkeä pohtia, milloin ihmissuhde ja seksuaalisuuden toteuttaminen edistävät omaa hyvinvointia. On hyvä kysyä itseltään: Millaisia ihmissuhteita haluan? Miten haluan toteuttaa omaa seksuaalisuuttani? Kunnioitanko omia tarpeitani ja toiveitani vai annanko rikkoa rajojani?  

Omien rajojen asettaminen ja niistä kiinni pitäminen on tärkeää ihmissuhteissa ja seksissä. Rajat suojaavat pettymyksiltä ja auttavat elämään sopusoinnussa itsen, omien valintojen ja arvojen kanssa. Rajat suojaavat myös terveyttä: kondomin käyttö suojaa seksitaudeilta ja muukin ehkäisy ei-toivotulta raskaudelta.   Seksuaaliterveydestä huolehtiminen on tärkeä osa hyvinvointia. 

MUUALLA VERKOSSA 

Seta ry

Väestöliitto

ANNA PALAUTETTA

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!

Vastaamaan pääset klikkaamalla kuvaa


This will close in 20 seconds