Hyppää sisältöön

Ero

Parisuhde päättyy ja ero on edessä, kun emme kykene yhdessä selviämään suurista kriiseistä tai ratkaisemaan parisuhteen erimielisyyksiä. Tällaisia ratkaisemattomia asioita ovat esimerkiksi merkittävät henkilökohtaiset erilaisuudet ja elämänkokemukset tai persoonaan liittyvät ominaisuudet, joita on vaikea tai mahdoton muuttaa. 

Tarvitsemme rakkaudenosoituksia, jotta jaksamme arkea parisuhteessa. Jos emme tunne itseämme hyväksytyksi toisen kanssa tai saa yhteyttä kumppaniin, on suhteessa paha olla. Jos suhteesta puuttuvat lämpö ja läheisyys, sen lopettaminen voi tuntua ainoalta ratkaisulta. 

Eroa ennustavia tekijöitä ovat mm.: 

  • toisen näkeminen kokonaan huonona 
  • kumppanin halveksunta 
  • vetäytyminen ja tunteiden kuoleminen. 

Kaikki seurustelusuhteet eivät onnistu, eikä jokainen seurustelukumppani ole se oikea. Voi olla kuitenkin vaikea tehdä päätöstä suhteen lopettamisesta, vaikkei ole tyytyväinen nykytilanteeseen. 

Suhteen lopettaminen vaatii kuulostelua

Omien tunteiden kuulostelu on tärkeää, kun harkitset suhteen lopettamista. Silloin voit kysyä itseltäsi näitä kysymyksiä: 

  • Onko kumppani minulle numero yksi? 
  • Kunnioitammeko toisiamme? 
  • Olemmeko läheisiä? 
  • Onko meillä yhteisiä haaveita, suunnitelmia ja tavoitteita? 
  • Kykenemmekö ratkaisemaan ongelmamme?
  • Kestämmekö yhdessä ne asiat, joita ei voi muuttaa? 

 Jos joudut vastaamaan edellä oleviin kysymyksiin ”ei”, niin seuraavia kysymyksiä on pohdittava rehellisesti: 

  • Onko minulla halua pyrkiä muuttamaan kysymysten vastaukset kyllä-vastauksiksi? 
  • Olenko valmis ja halukas tekemään töitä parisuhteeni eteen ja onko toinenkin osapuoli valmis ja halukas siihen?  

Kun mietit suhteen päättämistä, joudut pohtimaan, mihin suostut ja mihin et suostu. Voit pysähtyä miettimään tilanteita, joissa joudut tyytymään vähempään kuin haluaisit. Esimerkiksi seuraavilla kysymyksillä voi kartoittaa omaa tilannettaan: 

  • Voinko elää suhteessa arvojeni mukaista elämää? 
  • Tyydyttyvätkö tärkeät tarpeeni, esim. seksuaalisuuteen liittyvät tarpeet, läheisyyden, turvallisuuden, nähdyksi ja arvostetuksi tulemisen tarve?
  • Voinko toteuttaa ainakin jossain määrin toiveitani?  

Jos tyydyt epätyydyttävään suhteeseen, huijaat sekä itseä että kumppania. Jos ei oikeasti tunne aitoa kunnioitusta ja rakkautta toista kohtaan, varastaa toisen ”rakkaus-aikaa”.  Sen sijaan, että koko ajan miettii, onko suhde sitä mitä kaipaa, kannattaa olla rehellinen ja päättää suhde. 

Ero sattuu 

Erotessa joudumme luopumaan rakastetusta, usein myös parhaasta ystävästä, yhteisistä tutuista ja läheisistä, yhteisistä tekemisistä, kenties yhteisestä kodista. Lisäksi joudumme luopumaan yhteisestä tulevaisuudesta ja unelmista. 

Jos pitkään jatkunut tyytymättömyys tulee yllättäen pintaan, voi sen paljastuminen olla shokki. Petetyksi tulemisen tunne ja katkeroituminen eivät ole kaukana, kun toinen tuo esille ajatuksen erosta. Voi olla vaikeaa käsittää, miksi toinen haluaa erota, miksi rakkaus vain loppui. 

Suhteen päättymiselle on usein vaikea sanoa yhtä selvää syytä, eikä jättäjä välttämättä edes osaa perustella tyhjentävästi päätöstään. Joskus eron syitä ei kerrota, koska toista halutaan säästää loukkaavilta asioilta. 

Suhteen yhtäkkinen päättyminen voi tuottaa käsittämätöntä tuskaa, jos itse on siinä täysin tuntein mukana. Siksi on merkitystä, miten päätämme suhteen. Suhteen voi aina päättää toista kunnioittavasti ja asioista puhumalla. Molemmilla tulisi olla mahdollisuus kertoa omista tunteistaan, vaikka itse asiasta oltaisiin eri mieltä. 

Erosta selviää

Erosta selviää, vaikka tuska voi olla alussa valtava. Ensimmäiset päivät ja viikot ovat vaikeimmat, ja alussa voi olla jopa fyysisiä oireita. Silloin on hyvä, että lähelläsi on joku, joka patistaa syömään ja lepäämään ja jolle voi jakaa tunteitaan. Alun tuskan jälkeen olo alkaa kuitenkin pikkuhiljaa helpottaa.  Ero ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan luopumisprosessi, ja sen hyväksyminen ja siitä toipuminen vie aikaa. 

Alun shokin jälkeen kannattaa surra ja työstää rauhassa menetystä. Erilaiset tunteet kuten suru, pettymys, pelko, viha, hylätyksi tulemisen tunne ja syyllisyys on tärkeä työstää, jotta erosta selviää. 

Menetystä kannattaa työstää 

  • jakamalla tunteita ja ajatuksia ystävän tai muun läheisen ihmisen kanssa
  • kirjoittamalla tunteistaan ja ajatuksistaan   
  • erilaisissa ryhmissä 

Parisuhteen päättyminen voi olla myös kasvuprosessi, jonka aikana oppii paljon uutta itsestä. Omien käyttäytymistapojen tunnistaminen auttaa ymmärtämään suhteen päättymisen syitä ja luomaan tulevaisuudessa paremman ja kestävämmän suhteen. Kun työstää eroa, itsetuntemus paranee. 

Muualla verkossa 

Shokista uuteen alkuun  – MIELI Suomen Mielenterveys ry 

Parisuhteen kriisit – Väestöliitto 

ANNA PALAUTETTA

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!