Hyppää sisältöön

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen (2022-2024) tavoitteena on vähentää opiskelijoiden kokemaa yksinäisyyttä ja lisätä opiskelijoiden parissa toimivien valmiuksia ja osaamista kohdata yksinäisyyttä kokevia opiskelijoita.  Hankkeemme on valtakunnallinen ja toimintamme on avointa kaikkien korkeakoulujen opiskelijoille sekä opiskelijoiden parissa toimiville. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Nyyti ry sekä HelsinkiMissio.  

Miksi hanketta tarvitaan?

Yksinäisyys koskettaa montaa opiskelijaa. Joka neljäs opiskelija kokee haitallista yksinäisyyttä ja lähes 30 % opiskelijoista ei koe kuuluvansa mihinkään opintoihin liittyvään ryhmään. Yli puolet opiskelijoista kokee joskus yksinäisyyttä ja arvioi yksinäisyyden kokemuksensa lisääntyneen korona-aikana. (Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus 2021)

Yksinäisyys ei ole mikään pikku juttu. Pitkittyessään yksinäisyys vaikuttaa esimerkiksi koettuun hyvinvointiin ja terveydentilaan, opiskelumotivaatioon ja opiskelukykyyn sekä kohonneeseen opintojen keskeyttämisriskiin. Meillä ei ole varaa olla toimimatta – opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä on tuettava juuri nyt. 

Toimintamme opiskelijoille: 

Tarjoamme opiskelijoille sekä kahdenkeskistä tukea että vertaisryhmiä yksinäisyyden kokemusten käsittelyyn. Kumpi muoto sopisi sinulle paremmin? Kaikki palvelumme ovat yhdenvertaisesti saavutettavia asuinpaikasta riippumatta verkon välityksellä. 

  • Kahdenkeskistä keskustelutukea ammattilaisen kanssa yhdistettynä itsenäiseen työkirjatyöskentelyyn. Kahdenkeskissä keskusteluissa pääset juttelemaan ajatuksistasi, kokemuksistasi ja tilanteestasi koulutetun ammattilaisen kanssa viiden tapaamiskerran verran. Sinun ei tarvitse jonottaa pitkiä aikoja saadaksesi kaipaamaasi tukea – olemme sinua varten myös ympäri vuoden.  
  • Vertaisryhmiä muiden yksinäisyyttä kokevien opiskelijoiden kanssa ryhmänohjaajan johdolla. Kenties kirjoittaminen on sinulle luontevin tapa ilmaista itseäsi? Tai sitten kasvokkainen ryhmäkokemus on juuri omiaan sinun tarpeisiisi? Voit valita tuletko mukaan kirjoittamiseen pohjaavaan Discord-ryhmään vai kasvokkaiseen Zoom-ryhmään. Ilmoittautuminen tammikuun ryhmiin on jo alkanut!
  • Oma-apuverkkokurssi itsenäiseen työskentelyyn yksinäisyyden vähentämiseksi – saatavilla vuoden 2023 aikana

Lue lisää opiskelijoille suuntautuvista toiminnoistamme verkkosivuiltamme ja ilmoittaudu mukaan!

Toimintamme opiskelijoiden parissa toimiville:  

Tarjoamme opiskelijoiden parissa toimiville koulutuksia, joiden kautta valmiudet ja osaaminen kohdata yksinäisyyttä korkeakouluissa lisääntyvät. 

Ymmärrä yksinäisyyttä -luennot ovat tiiviitä, tunnin mittaisia koulutuksia, jotka sopivat ihan kaikille opiskelijoiden parissa toimiville ja tarjoavat ensimmäisen tarttumapinnan opiskelijoiden yksinäisyyden kokemuksiin korkeakouluissa. Osallistuttuasi Ymmärrä yksinäisyyttä -luentoon, voit valita syvennätkö osaamistasi Yksinäisyyden työkalupakki -koulutuskokonaisuudella vai yksinäisyystyön menetelmäkoulutuksella.

Yksinäisyyden työkalupakki -kokonaisuus tarjoaa tiiviissä muodossa perustiedot ja -taidot, jotka jokaisen korkeakoulussa toimivan tulisi hallita opiskelijoiden yksinäisyyden kohtaamiseen liittyen.

Yksinäisyystyön menetelmäkoulutus tarjoaa puolestaan syvällisemmän mahdollisuuden ottaa haltuun tutkimuksellisestikin vaikuttavaksi todetun, HelsinkiMissiossa kehitetyn yksinäisyystyön menetelmän osaksi omaa työtäsi. 

Kiinnostuitko koulutuksista? Lue lisää koulutuksellista toiminnastamme verkkosivuiltamme ja ilmoittaudu jo nyt mukaan itsellesi sopivana ajankohtana! 

Toimimme yhteistyössä 

Hankkeemme yhteistyökumppaneita ovat 

Mielellään teemme yhteistyötä laajemmaltikin eri tahojen kanssa opiskelijoiden yksinäisyyden vähentämiseksi. Tulemmekin mielellämme puhumaan aiheesta esimerkiksi erilaisiin hyvinvointitapahtumiin, luennoille ja työpajoihin, podcasteihin ja medioihin.  

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen logo

 

Ole yhteydessä ja kysy lisää: 

 

Annina Lindberg, hankepäällikkö 

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke 

annina.lindberg@nyyti.fi p. 050 341 7473  

 Sosiaali- ja terveysministeriö tukee hanketta Veikkauksen tuotoilla.