Hyppää sisältöön

Toimintaa opiskelijoille

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen logo

Yksinäisyys koskettaa kaikkia jossakin kohtaa elämää eikä sitä tarvitse hävetä. Monesti voi tuntua vaikealta – jopa mahdottomalta – vaikuttaa omaan tilanteeseen. Sinun ei tarvitsekaan selvitä yksin: apua ja tukea on saatavilla.

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeemme (2022-2024) tarjoaa opiskelijoille sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista apua yksinäisyyden vähentämiseksi. Kumpi muoto sopisi sinulle paremmin? Kaikki toimintamuotomme ovat yhdenvertaisesti saavutettavia asuinpaikasta riippumatta verkon välityksellä.  

Yksilöllinen keskustelutuki ammattilaisen kanssa

HelsinkiMissiossa vuosina 2017–2020 kehitetty yksinäisyystyö on tutkitusti tehokas menetelmä, joka auttaa yksinäisyyttä kokevia löytämään itse ratkaisuja yksinäisyytensä lievittämiseen ammattilaisen tukemana. Se auttaa tunnistamaan ja sanoittamaan omaa yksinäisyyden kokemusta sekä joustavoittamaan yksinäisyyteen liittyviä ajatusvääristymiä.

Työskentely sisältää viisi keskustelutapaamista ammattilaisen kanssa sekä itsenäistä työkirjatyöskentelyä tapaamisten välillä. Työkirjaa voi käyttää myös itsenäisesti yksinäisyyden vähentämisen tukena.

Lue lisää yksinäisyystyöstä tai varaa itsellesi keskusteluaika HelsinkiMission verkkopalvelusta, jossa pohditaan yhdessä sopisiko työskentely sinulle.

Vertaistukea ryhmistä

Syksyllä 2022 aloitamme vertaistuellisen ryhmätoiminnan yksinäisyyttä kokeville korkeakouluopiskelijoille. Ryhmissä pyritään lisäämään ymmärrystä omista ajatuksista ja toiminnasta ja löytämään toimivia keinoja yksinäisyyden vähentämiseksi. Ryhmissä pääsee myös jakaamaan asioita muiden opiskelijoiden kanssa ja kuulemaan muiden kokemuksia tuetussa ja ohjatussa ympäristössä.

Voit ennakkoilmoittautua mukaan syksyn ryhmiin jo nyt! Ennakkoilmoittautuminen ei sido tai velvoita sinua vielä mihinkään. Ennakkoilmoittaudu mukaan ilmoittautumislomakkeen kautta.

Mitä ryhmissä tehdään?

Suljettuissa ryhmissä kokoonnutaan yhdessä muiden yksinäisyyttä kokevien opiskelijoiden kanssa keskustelemaan, jakamaan omia kokemuksia ja oivalluksia sekä saamaan ja antamaan vertaistukea. Kaksi kuukautta ryhmän päättymisen jälkeen järjestetään seurantatapaaminen, jossa palataan ryhmässä käsiteltyihin teemoihin ja jaetaan kokemuksia arjesta ryhmän päättymisen jälkeen.  Ryhmän ohjaajana toimii Nyytin asiantuntija.

Ryhmän aikana: 

  • lisätään omaa itsetuntemusta
  • tarkastellaan omia ajatus- ja toimintamalleja
  • löydetään keinoja yksinäisyyden vähentämiseen 
  • vahvistetaan sosiaalisia suhteita
  • opitaan muilta ryhmän jäseniltä
  • saadaan konkreettisia työkaluja muutoksen mahdollistamiseksi

Ryhmissä noudatetaan Nyytin turvallisemman tilan periaatteita.

Kenelle?

Ryhmätoiminta on tarkoitettu kaikille korkeakouluopiskelijoille, jotka kokevat yksinäisyyttä ja toivovat tilanteeseensa muutosta. Tärkeintä on, että olet valmis jakamaan kokemuksiasi ja haluat tukea muutoksen tekemiseen. Jokaisen kokemus yksinäisyydestä on arvokas eikä ryhmissä vertailla tai arvoteta toisten kokemuksia. Olet tervetullut ryhmään juuri sellaisena kuin olet!

Toivomme sinulta, että

  • olet valmis sitoutumaan ryhmään koko sen keston ajaksi
  • koet mahdollisena tehdä ryhmään liittyviä pieniä kotitehtäviä
  • olet valmis jakamaan kokemuksiasi yhdessä muiden ryhmäläisten kanssa
  • pystyt vastaamaan lyhyisiin tilannettasi ja ryhmän vaikuttavuutta mittaaviin kyselyihin ryhmäprosessin aikana

Missä ja milloin?

Tarjoamme alkusyksystä kahta verkkovälitteisesti toimivaa ryhmää:

Discord-ryhmä 5.9.- 16.10.

Discord-ryhmä sopii sinulle, joka koet kirjoittamisen itsellesi luontevana tapana ilmaista ajatuksiasi ja tuntemuksiasi. Oman yksinäisyyden pohtiminen anonyymisti kirjoittaen voi tuntua turvallisemmalta ja tässä ryhmässä siihen on mahdollisuus.

Ryhmä kokoontuu Discord -alustalla kuuden viikon ajan. Discord-ryhmä on suljettu ja sinne on pääsy vain ryhmään ilmoittautuneilla. Ryhmään osallistutaan nimimerkillä.

Ryhmän vuorovaikutus tapahtuu kirjoittamalla ja osallistuminen ei ole sidoksissa aikaan tai paikkaan. Voit lukea, kommentoida ja jakaa omia ajatuksiasi missä ja milloin vain! Ryhmän aikana tehdään myös itsenäisesti pieniä kotitehtäviä ja jaetaan niiden herättämiä ajatuksia ja oivalluksia.

Kerran viikossa järjestetään yhteinen ryhmächat, jossa päästään keskustelemaan viikon teemasta ryhmänohjaajan johdolla.

Vertaistuki on tärkeä osa ryhmään eli olethan valmis jakamaan omia ajatuksiasi ja tukemaan ja kannustamaan muita ryhmän jäseniä!

Ryhmään mahtuu 25 osallistujaa.

Ryhmä alkaa 5.9. ja päättyy 16.10. Viikoittainen chat järjestetään torstaisin 8.9. alkaen klo 16–18. Ryhmän seurantatapaaminen järjestetään to 15.12. klo 16-18

Zoom -ryhmä 27.9.-8.11.

Haluaisitko tavata verkkovälitteisesti muita yksinäisyyttä kokevia opiskelijoita? Kaipaatko keskusteluja kasvokkain? Tuntuuko sinusta luontevalta jakaa ajatuksiasi muiden kanssa keskustellen?

Tämä ryhmä kokoontuu kerran viikossa kuuden viikon ajan Zoom-alustalla. Tapaamiset kestävät kaksi tuntia kerrallaan ja niiden aikana keskustellaan yhdessä yksinäisyydestä, tehdään erilaisia harjoituksia ja pohditaan omia toiminta- ja ajattelumalleja.

Ryhmäkertojen välissä tehdään pieniä kotitehtäviä. Ryhmään osallistutaan omalla etunimellä ja kasvoilla. Vertaistuki on tärkeä osa ryhmää. Osallistujat pääsevät sekä jakamaan omia kokemuksiaan että tukemaan ja kannustamaan muita ryhmään osallistuvia.

Ryhmään mahtuu 8 osallistujaa.

Ryhmä kokoontuu tiistaisin 27.9.–8.11. klo 16.30–18.30. Viikolla 42 ei ole ryhmäkertaa. Ryhmän seurantatapaaminen järjestetään ti 10.1. klo 16.30-18.30.

Kiinnostuitko? Voit ennakkoilmoittautua syksyn verkkoryhmiin jo nyt ilmoittautumislomakkeen kautta! Ennakkoilmoittautuminen ei sido sinua vielä mihinkään.

Lisätietoja ryhmätoiminnasta voit kysyä:

Emmi Kyyhkynen, emmi.kyyhkynen@nyyti.fi, p. 0504338828

Ryhmätoiminnan taustalla on Helsinki Missiossa kehitetty tutkitusti toimiva yksinäisyystyön malli.