Hyppää sisältöön

Toimintaa opiskelijoiden parissa toimiville

On tärkeää, että opiskelijat saavat mahdollisimman matalalla kynnyksellä apua yksinäisyyden vähentämiseen. Apuun tartutaan helpommin, kun sitä on saatavilla omasta korkeakoulusta ja mahdollisesti jo tutuilta henkilökunnan jäseniltä tai opiskelijajärjestötoimijoilta.

Mitä useampi taho tarjoaa tukea yksinäisyyden vähentämiseen, sen useampia opiskelijoita voimme auttaa. Kaikkia tarvitaan!

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke (2022-2024) tarjoaa opiskelijoiden parissa toimiville koulutuksellista toimintaa oman osaamisen ja valmiuksien kasvattamiseksi yksinäisyyttä kokevien opiskelijoiden kohtaamisessa:

Yksinäisyys puheeksi -puheeksiottokoulutus

Verkkomuotoisesta kahden tunnin mittaisesta koulutuksesta saat eväitä yksinäisyyden ymmärtämiseen, kohtaamiseen ja puheeksiottoon omassa toimessasi.

Syksyn 2022 avoimet koulutukset ovat:

Puheeksiottokoulutukset soveltuvat laajalti niin korkeakouluissa ja oppilaitoksissa toimivien henkilökunnan jäsenten käytäväksi kuin myös opiskelijajärjestötoimijoille. Valitse jo nyt itsellesi sopivin ajankohta ja merkkaa se kalenteriisi!

Koulutukset toteutetaan verkon välityksellä. Voit kysyä meiltä mahdollisuuksista tilata puheeksikoulutus myös omalle organisaatiollesi. Minimihlömäärä 20 henkilöä.

Yksinäisyystyön menetelmäkoulutus

Koulutamme korkeakouluissa ja oppilaitoksissa toimivia henkilöitä hyödyntämään HelsinkiMissiossa kehitettyä yksinäisyystyön menetelmää osana omaa työtään. Yksinäisyystyö perustuu asiakkaan itsenäiseen työkirjatyöskentelyyn ja viiteen ammatilliseen tapaamiseen palautetietoisella työotteella. Yksinäisyystyön menetelmä on tutkitusti toimiva tapa vähentää yksinäisyyttä.

Koulutuksessa käydään läpi muun muassa:

  • myötätuntoisen kohtaamisen taitoja yksinäisyyttä kokevien kanssa
  • asiakasprosessia käytännössä
  • Yksinäisyys-tehtäväkirjaa
  • yksinäisyyden kokemuksen vaikutusta asiakkaisiin, yhteistyösuhteeseen ja yksinäisyydestä irtautumiseen

Menetelmäkoulutus sisältää:

  • kaksi koulutuspäivää
  •  6 x 1,5 h opintopiiritapaamista

Ensimmäisen koulutuspäivän jälkeen oma ohjaaja ja opintopiiriryhmä muodostavat kattavan tuen ammattimaiseen kehitykseesi sekä työstä oppimiseen ja siitä nauttimiseen.

Syksyn avoimen menetelmäkoulutuksen ajankohta ja ilmoittautumislinkki päivittyvät lähiaikoina verkkosivuillemme. Voit myös kysyä meiltä mahdollisuuksista tilata koulutus omalle organisaatiollesi. Minimiosallistujamäärä koulutukselle on 10 hlö.

Hyvä tietää koulutuksesta:

  • On suositeltavaa, että olet osallistunut Yksinäisyys puheeksi -puheeksiottokoulutukseen ennen osallistumistasi menetelmäkoulutukseen. Olethan meihin yhteydessä, mikäli tälle on esteitä.
  • Menetelmäkoulutus on suunnattu erityisesti sinulle, joka pääset tekemään kohtaavaa työtä opiskelijoiden parissa samanaikaisesti kun osallistut koulutukseen. Koulutukseen liittyvät opintopiiritapaamiset tarjoavat siten tukea menetelmän haltuunotossa käytännössä opiskelijatapaamisissa.
  • Mitä useampi henkilö organisaatiostanne pääsee osallistumaan koulutukseen, sen parempi. Näin ollen tukea yksinäisyystyön toteuttamiseen on saatavilla myös oman organisaationne sisällä ja yhä useampi opiskelija voi saada apua yksinäisyyteen liittyvissä kysymyksissä.
  • Koulutukseen osallistuminen ei edellytä terveydenhuollon osaamista tai -tutkintoa. Koulutus soveltuu hyvin esimerkiksi korkeakoulujen ohjaus- ja tukihenkilökunnalle tai muille vastaavanlaista työtä tekeville (esimerkiksi opintopsykologit, kuraattorit, korkeakoulu-/oppilaitospapit, hyvinvointitoimijat).

Lisätietoa HelsinkiMission yksinäisyystyöstä löydät HelsinkiMission verkkosivuilta.

Mitä muuta voin opiskelijoiden parissa toimivana tehdä?

Oman osaamisen vahvistamisen lisäksi voit kertoa opiskelijoille, että yksinäisyyteen voi ja kannattaa hakea apua jo varhaisessa vaiheessa.

Voit ohjata opiskelijoita hakemaan tukea joko tarjoamamme yksilöllisen keskustelutuen tai ryhmämuotoisen vertaistuen piiristä. Tarkempia lisätietoja opiskelijoille suuntautuvista toimintamuodoistamme löydät verkkosivujemme opiskelijoille suuntautuvasta osiosta.

Kiitos, että autat opiskelijoita yksinäisyyden vähentämiseksi!

Lisätietoja puheeksiottokoulutuksista tai menetelmäkoulutuksista:

Maria Lähteenmäki, yksinäisyystyön päällikkö

maria.lahteenmaki@helsinkimissio.fi p. 044 054 6224

Teemme mielellämme myös monenlaista yhteistyötä yksinäisyyteen liittyvissä asioissa eli olethan yhteydessä jos yhteisiä tarttumapintoja voisi mielestäsi löytyä. Osallistumme mielellämme esimerkiksi erilaisiin hyvinvointitapahtumiin ja tulemme puhumaan aiheesta niin opiskelijoille, opiskelijoiden parissa toimiville kuin eri medioihin. Mielellään teemme yhteistyötä myös esimerkiksi erilaisten blogikirjoitusten ja podcast- tai videosisältöjen muodossa.

Ole yhteydessä ja keskustellaan lisää mahdollisuuksista!

Yhteistyöpyynnöt ja lisätietoja Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeesta:

Annina Lindberg, hankepäällikkö

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanke

annina.lindberg@nyyti.fi p. 050 341 747