Hyppää sisältöön

Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke

Ympäristökriisi aiheuttaa haitallisia mielenterveys- ja hyvinvointivaikutuksia erityisesti nuorille. Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke tuottaa maksuttomia yksilö- ja ryhmämuotoisia toimintoja sekä tukee vapaaehtoisia, ammattilaisia ja nuorten vanhempia ympäristötunteiden kohtaamisessa.

Ympäristöahdistus, joka käsittää myös ilmastoahdistuksen, tarkoittaa tuntemuksia ja tunteita, jotka kumpuavat ympäristöongelmista ja niiden uhasta. Kasvava tutkimus ja ajankohtaiset raportit kertovat, että ympäristökriisi aiheuttaa haitallisia mielenterveys- ja hyvinvointivaikutuksia, mutta yhteiskunnan tukirakenteet ovat näiden suhteen vielä puutteelliset. Tunteiden ja ajatusten tunnistaminen, hyväksyminen ja tunnetaitojen harjoitteleminen auttavat ympäristömuutosten ja ilmastokriisin keskellä.

Kun ympäristökriisi herättää tunteita,
me tarjoamme tukea.

Nuoret tarvitsevat tukea ympäristökriisin aiheuttamaan suruun ja ahdistukseen päivittäisissä toimintaympäristöissään. Tällöin elämä tunteiden kanssa helpottuu ja kykenemme toimimaan paremmin omassa arjessamme kestävämmän ympäristön puolesta.

Ympäristö ja tulevaisuus mielessä (2023–2025) -hankkeessa nostamme esiin tunnetaitojen merkityksen ympäristökriisissä ja tarjoamme apua. Tarjoamme ympäristö- ja tulevaisuushuolta kokeville yksilöllistä tukea ja ohjausta, omatoimisia harjoituksia sekä vertaisryhmätoimintaa. Lisäksi tuotamme työpajoja ja koulutuksia nuorten ympäristöahdistuksesta vanhemmille, vapaaehtoisille ja ammattilaisille.

Ympäristö ja tulevaisuus mielessä (2023–2025) -hanketta toteuttavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Tunne ry ja Nyyti ry ja sitä rahoittaa STEA.

Jatkamme Ympäristöahdistuksen mieli (2020–2022) -hankkeen työtä. Ympäristöahdistuksen mieli -hanke toteutti erilaisia oppaita ja tietopaketteja

Oppaat ja muut materiaalit

Oppaan ”Pieni opas ympäristötunteisiin – tietopaketti nuorten kanssa toimiville” kansikuva. Kansi on jaettu kahteen osaan. Yläpuoliskon tausta on vaaleansininen ja siinä kävelee harmaita ihmishahmoja. Päällimmäisenä on ihmishahmo, jolla on keltainen paita ja sininen lippalakki sekä lyhyet hiukset, jotka pilkistävät lippalakin alta. Hahmo on sivuttain ja puhuu megafoniin. Keskellä kantta on poikittainen valkoinen alue, jossa teksti: Pieni opas ympäristötunteisiin. Alapuoliskon tausta on vaaleansininen ja siinä kävelee harmaita ihmishahmoja. Päällimmäisenä on ihmishahmo, jolla on keltainen paita ja lyhyt polkkatukka. Hahmo näyttää mietiskelevältä. Hahmon oikea käsi on koukussa, sormet suun kohdalla. Hahmon vasemmalla puolella on tummansininen ympyrä, jossa teksti: Tietopaketti nuorten kanssa toimiville

Pieni opas ympäristöahdistukseen – tietopaketti opettajille ja kasvattajille.

Pieni opas ympäristötunteisiin – tietopaketti nuorten kanssa toimiville tarjoaa eväitä ympäristötunteiden ymmärtämiseen, kohtaamiseen ja käsittelyyn nuorten ja nuorten aikuisten parissa toimiville. Opas yhdistää tutkimustietoa ja käytännön kokemusta ympäristöahdistuksen ja -tunteiden kohtaamisesta ja tarjoaa konkreettisia työkaluja aihepiiriin tutustumisen helpottamiseksi.

Lataa opas tästä itsellesi pdf-muodossa.


Oppaan ”Pieni opas ympäristöahdistukseen” kansi. Kannen yläreunassa on tummansininen suorakaiteen muotoinen alue, jossa on kaksi ihmishahmoa. Vasemmanpuoleisella on lyhyet tummat hiukset ja hahmon oikea käsi on koukussa ja kämmen peittää vasemman silmän. Hahmolla on ahdistunut ilme. Toinen pitkätukkainen pitää kiinni ahdistuneesta ja hymyilee lohduttavasti. Hahmojen alla on valkoisella alueella teksti: Pieni opas ympäristöahdistukseen. Tekstin alla viisi eri piirrettyä ihmishahmoa, joista jokaisella on näkyvissä joku tunne. Hahmojen alla vaaleansininen laatikkoa, jossa teksti: Tietopaketti sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille.

Pieni opas ympäristöahdistukseen – tietopaketti sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille

Pieni opas ympäristöahdistukseen tarjoaa eväitä ympäristöahdistuksen ymmärtämiseen ja käsittelyyn sosiaali- ja terveysalojen ammattilaisille, vapaaehtoisille ja opiskelijoille. Opas yhdistää tutkimustietoa ja käytännön kokemusta ympäristöahdistuksen ja -tunteiden kohtaamisesta ja tarjoaa konkreettisia työkaluja aihepiiriin tutustumisen helpottamiseksi.

Lataa opas tästä itsellesi pdf-muodossa.


Oppaan "Pieni opas ympäristöahdistukseen" kansi. Pohja on tummansininen. Yläreunassa teksti Pieni opas ympäristöahdistukseen. Tekstin alla vasemmalla teksti: Ajatuksia herättävä, mutta käytännönläheinen tietopaketti opettajille ja kasvattajille. Alapuolikasta kannesta hallitsee piirros, jossa kolme ihmishahmo heittelee maapalloa.

Pieni opas ympäristöahdistukseen – tietopaketti opettajille ja kasvattajille

Pieni opas ympäristöahdistukseen antaa eväitä ympäristöahdistuksen ymmärtämiseen ja käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa. Ajatuksia herättävä, mutta käytännönläheinen opas on suunnattu varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opettajille ja kasvattajille.

Opas sisältää helposti luettavaa taustatietoa aiheesta, seitsemän toimivaksi havaittua harjoitusta sekä linkkejä lisätiedon lähteille. Opas on Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen kokoama ja se on osa Ympäristöahdistuksen mieli -hankkeen julkaisuja.


Minun ympäristötunteeni työkirjan kansi, joka on jaettu aaltoviivalla pystysuunnassa puoliksi. Oikean puolen pohjaväri on keltainen ja vasemman vihreä. Keltaisella pohjalla on piirrettynä dinosauruksen luuranko ja sen alapuolella kaatoaukea, jossa muutama puu ja kantoja. Vihreällä pohjalla lentäviä lintuja ja kasvavia puita. Keskellä kantta kummankin pohjan päällä on piirretty ihmishahmo, jolla on tummat lyhyet hiukset. Paidan väri muodostuu puoliksi pohjaväreistä. Vasemmalla alhaalla on tummansininen ympyrä, jossa teksti: Minun ympäristötunteeni kirja

Minun ympäristötunteeni -työkirja

Minun ympäristötunteeni -työkirja on tarkoitettu avuksi matkalle omiin ympäristötunteisiisi. Toivottavasti kirja lisää ymmärrystä siitä, mitä sinussa tapahtuu reagoidessasi ympäristökriisiin ja siihen liittyviin uutisiin sekä keskusteluihin somessa tai lähipiirissäsi.

Työkirjaan on koottu erilaisia harjoituksia, joiden avulla voit tarkastella ympäristöön ja tulevaisuuteen liittyviä tunteitasi ja ajatuksiasi. Voit tehdä tehtäviä vapaassa järjestyksessä, hypätä jonkin yli ja palata myöhemmin. Tee harjoituksia silloin, kun sinulla on sopivan rauhallinen hetki keskittyä niihin.

Lataa kirja tästä itsellesi pdf-muodossa.

Verkkosivut ja sosiaalinen media

Tutustu Ympäristöahdistus.fi -verkkosivustoon tästä.

Löydät hankkeen Instagramissa @ymparistotunteet

#Ympäristötunteet #Ilmastoahdistus