Hyppää sisältöön

Mukaan vapaaehtoistoimintaan

Nyytin vapaaehtoisena pääset edistämään opiskelijoiden mielen hyvinvointia. Toimintaan voit osallistua monella tapaa oman kiinnostuksesi ja aikataulusi mukaan. Pienikin osallistuminen on arvokasta, sillä sinun ajatuksesi ja kokemuksesi ovat tärkeää vertaistukea toisille opiskelijoille. Osallistu vapaaehtoistoimintaamme ja tule luomaan sellaista opiskelukulttuuria, jossa mielenterveydellä ja myötätunnolla on väliä!

Opiskelijana olet opiskelijan mielenterveyden paras asiantuntija. Tule siis mukaan!

Vapaaehtoistehtävät

Vapaaehtoistoistehtäviimme voit tutustua lähemmin alta. Voit itse valita, mikä olisi sinulle sopivin tapa tulla mukaan toimintaan. Voit myös itse ehdottaa meille uutta vapaaehtoistoiminnan muotoa!

Tule vertaisohjaajaksi etäryhmätoimintaan

Ryhmächatit

Nyytin ryhmächatissa jutellaan opiskelijan elämään ja arkeen liittyvistä aiheista. Vertaisohjaajan tehtäviin kuuluu keskustelun aktivoiminen, uusien näkökulmien esiin nostaminen sekä vertaistuellisen keskusteluilmapiirin ylläpitäminen. Chatin ohjaajana voit toimia myös etänä, jolloin olet chatin aikana etäyhteydessä toisen chat-ohjaajan tai Nyytin työntekijän kanssa. Chatteja on 1–2 kertaa viikossa, tiistaisin ja torstaisin klo 18–20. Toimintaan ei tarvitse sitoutua pitkäaikaisesti, vaan voit tehdä chat-vuoroja silloin kun sinulle sopii. Vertaisohjaajat saavat noin tunnin mittaisen perehdytyksen ohjaamiseen ennen ensimmäistä vuoroaan. Tulevat chatit näet tältä.

Osassa koulutusohjelmia vaaditaan verkko-ohjauksen vapaaehtoiskokemusta. Voit hankkia tätä kokemusta ilmoittautumalla Nyytin vapaaehtoiseksi ja kertomalla tästä harjoittelutarpeesta lomakkeella.

Haluaisitko ohjata chatteja? Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi niin olemme sinuun yhteydessä!

mielenTEKoja- chat

Chatissa opiskelija voi keskustella vapaaehtoisen vertaispäivystäjän kanssa mistä tahansa mielen hyvinvointiin tai opiskelijaelämään liittyvästä aiheesta. Chat päivystää maanantaisin ja torstaisin klo 17 – 19 (to myös englanniksi). Toiminta on osana Nyytin vapaaehtoistoimintaa maaliskuun loppuun asti 2022. Lisätietoja mielenTEKoja- chatista ja vertaispäivystämisestä löydät täältä.

Vertaiskeskustelutuokiot

Reaaliaikaiset vertaiskeskustelutuokiot tarjoavat mahdollisuuden pysähtyä arjessa ja ottaa hetki aikaa omalle hyvinvoinnille.  Yleisesti tuokiot ovat luonteeltaan kaikille avoimia eikä toimintaan tarvitse pitkäaikaisesti sitoutua.  Niillä on vaihtuvia aiheita,  minkä lisäksi voidaan toteuttaa erilaisia harjoitteita esim. stressin hallintaan ja rentoutumiseen, omien voimavarojen kartoittamiseen, ajanhallintaan sekä opiskelutaitoihin liittyen. Tuokioita järjestettiin syksyn 2020 aikana joka toinen viikko, kerrallaan noin tunnin mittaisina. Kokoontuminen tapahtui videoyhteyden avulla Zoomin kautta. Osallistuminen tapahtui ennakkoilmoittautumalla erillisille kerroille Nyytin verkkosivujen kautta, minkä jälkeen osallistumiseen tarvittava linkki toimitettiin ilmoittautuneiden sähköposteihin.  Tuokioita ohjasivat tehtävään koulutetut vapaaehtoiset.

Toistaiseksi emme järjestä uudestaan syksyn 2020 kaltaisia avoimia tuokioita. Kevään 2021 aikana toteutettiin itseään miehiksi identifioiville opiskelijoille suunnattu, Miesten vuoro– konseptiin perustuva tuokiosarja osana Nyytin ja Väestöliiton tekemiä yhteisiä hankevalmisteluja. Lisätietoja saa Sofia Lindqvistiltä.

Kiinnostaisiko podcastin teko?

Kiinnostaisiko sinua kokeilla podcastin tekoa?  Podcastit ovat kasvattaneet voimakkaasti suosiota viimeisten vuosien aikana, ja lujittaneet paikkansa varteenotettavana viestintävälineenä alalla kuin alalla. Uutena vapaaehtoistoiminnan muotona Nyytissä on mahdollista keväästä 2021 alkaen tuottaa podcast- jaksoja NyytiCast- podcastiin.

Kiinnostuneille vapaaehtoisille järjestettiin podcast-koulutus Haaga- Helia ammattikorkeakoulun journalismin opettajien kanssa tammikuussa 2021. Kevään aikana konseptoitiin NyytiCastia tarkemmin ja sen jälkeen vapaaehtoiset ovat voineet tuottaa sisältöjä sarjaan. Oman jakson tekoon on olemassa kattavat ohjeet ja ohjevideo tekniikan haltuun ottoon. Tarjoamme myös sparrausta käsikirjoitukseen ja tarvittaessa opastusta tekniikkaan. Kuuntele ensimmäinen vapaaehtoisvoimin tehty jakso #40: Sosiaalisten tarpeiden merkitys.

Kiinnostuitko toiminnasta? Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi, niin olemme sinuun yhteydessä!

Jaa opiskeluarkeasi Instagramissa

Vapariviikot

Vapaaehtoisena voit ottaa viikoksi haltuun Instagram-tilimme: @nyytiry. Insta- viikkonasi pääset jakamaan omaan opiskeluarkeesi sekä mielen hyvinvointiin liittyviä fiiliksiä, tilannekuvia ja tarinoita. Vapaaehtoisten postaukset löytyvät tililtämme sekä tunnisteella #NyytinVapari.

Instagramin vapariviikoilla on mahdollista toteuttaa myös vuorovaikutuksellista toimintaa toisten vapareiden, Nyytin työntekijöiden tai mahdollisten asiantuntijavierailijoiden kanssa. Esimerkkiä vapaaehtoisen ja Nyytin työntekijän yhteistyöstä voi käydä katsomassa tilimme IGTV- osiosta.

Vapariviikoilla, sekä niiden ulkopuolella, voi myös tehdä seuraavaa:

Pidempiä videoita tai lyhyempiä Reelsejä

Kiinnostaako liikkuva kuva ja videoiden tekeminen? Videopätkän voit tehdä yksin tai porukalla – vaikkapa opiskelukavereiden tai toisten vapaaehtoisten kanssa. Tyyli on vapaa ja kekseliäisyys pelkkää plussaa. Julkaisemme videot verkkosivuillamme ja  Instagramin  lisäksi esim. Youtubessa. Videon tekoon löytyy ohjeita täältä, ja sparraamme sinua mielellämme ideoiden suhteen!

Reels eli ”kela” on Instagramin versio TikTok- videosta. Reelsit ovat 30 sekunnin videopätkiä, joissa voit vaikka tanssia, höystää Nyytin tiliä huumorilla, tehdä extra pitkä Story eli tarinapostaus tai vaikka pitää hissipuheen jostain sinua kiinnostavasta asiasta! Esimerkkejä Reelseistä löydät Nyytin tililtä.

NyytiTalk goes Instagram

Oletko sinä heittäytyvä sielu, joka haluaa olla mukana kehittämässä jotain uutta?  Youtubessa suosiota niittänyt livestream- konseptimme NyytiTalk löytyy nyt myös Instagramista! Nyytin Insta- liveissä keskustellaan erilaisista opiskelijolle ajankohtaisista aiheista reaaliajassa ja vuorovaikuttaen osallistujien kanssa. Lähetyksiin voidaan kutsua myös vieraita asiantuntijoista somevaikuttajiin. Erona perinteisen NyytiTalkin paneelimuotoiseen kokoonpanoon Insta-liveissä jutellaan yhden vieraan kanssa kerrallaan. Esimerkkiä Nyytin ja vapaaehtoisen yhteisestä Insta- livestä voi katsoa täältä.

Millaista sisältöä sinä haluaisit nähdä tai toteuttaa kanavallamme? Hyppää mukaan ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi niin olemme sinuun yhteydessä!

Ota kantaa:

Blogissa

Haluatko kertoa näkemyksesi siitä, miten opiskelijoiden mielenterveyttä  ja hyvinvointia voisi edistää? Mielellä on väliä! -blogissamme kerrotaan opiskelijahyvinvointiin liittyvistä ajankohtaisista asioista, otetaan kantaa ja herätellään keskustelua. Tutustu blogiimme.

Jaa tarinasi

Haluatko jakaa tarinan sinua koskettavasta aiheesta? Tarinasi voit kirjoittaa omaan elämään liittyvistä ajatuksista ja kokemuksista. Voit kertoa vaikkapa siitä, mikä ilahduttaa tai mistä saat voimia ja hyvää mieltä. Voit myös kertoa, miten olet löytänyt ratkaisuja opiskeluelämässä kokemiisi haasteisiin. Jakamalla tarinan voit tsempata toisia ja auttaa muita löytämään oivalluksia omaan elämäänsä. Julkaisemme tarinat sivuillamme ja some-kanavissamme. Jaa oma tarinasi.  

Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Lisätietoja vapaaehtoistoiminnasta antaa:

Sofia Lindqvist, vapaaehtoistoiminnan ja ruotsinkielisen toiminnan asiantuntija
sofia.lindqvist@nyyti.fi
050 349 9294

Kiinnostuitko toiminnastamme? Ilmoittaudu ja olemme sinuun yhteydessä! Käsittelemme ilmoittautumisia kerran kuukaudessa, paitsi heinäkuussa, kun lomailemme. Ennen ilmoittautumistasi, lue Nyytin tietosuojasivustolta kuinka käsittelemme henkilötietojasi.

Ilmoittaudu Nyytin vapaaehtoiseksi

Ohjeita vapaaehtoiselle