Hyppää sisältöön

Ympäristöahdistuksen mieli

Hanke on päättynyt. Tutustu Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hankkeeseen tästä.

Kun huoli ympäristöstä lisääntyy, ympäristötunteita kannattaa kohdata ja käsitellä

Ympäristöahdistus, joka käsittää myös ilmastoahdistuksen, tarkoittaa tuntemuksia ja tunteita, jotka kumpuavat merkittävässä määrin ympäristöongelmista ja niiden uhasta. Kyse on ympäristötunteista, joita viriää luontoon ja ympäristöön liittyen. Ne voivat olla niin voimaa antavia; kuten energiaa ratkaista ongelmia tai toivoa, kuin myös haastavia tunteita; kuten turhautumista ja ahdistusta. Voimaa antavia ympäristötunteita syntyy esimerkiksi luonnossa virkistäytyessä. 

Sanoja ympäristötunteista: ahdistus, suuttumus, toivo, suru, voimattomuus ja riittämättömyys

Vaikeiden tunteiden ja ajatusten tunnistaminen, hyväksyminen ja tunnetaitojen harjoitteleminen auttavat ympäristömuutosten keskellä. Näitä tunteita on hyvä kohdata ja jakaa yhdessä. Tällöin elämä tunteiden kanssa helpottuu ja jaksaa toimia omassa arjessa kestävämmän ympäristön puolesta. 

MIELI Suomen Mielenterveys ryNyyti ry ja Tunne ry yhdessä toteuttavat Ympäristöahdistuksen mieli -hanketta (2020–2022). Kolmen vuoden aikana järjestetään ympäristöahdistukseen ja ympäristötunteisiin keskittyviä vertaistukiryhmiä, infotilaisuuksia ja koulutuksia esimerkiksi nuorille, opiskelijoille ja ammattilaisille. Näitä järjestetään ympäri Suomea ja verkossa. 

Hankkeessa työskentelevät projektipäällikkö Satu Turhala Mieli ry:stä, sekä asiantuntijat Hanna Rintala Nyyti ry:stä ja Taneli Saari Tunne ry:stä. 

#Ympäristötunteet #I<lmastoahdistus 

Nyytissä hankkeesta vastasi Hanna Rintala.