Hyppää sisältöön

Materiaalipankki

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen logo

Täältä löydät kootusti paitsi Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen tuottamia sisältöjä, myös muita materiaaleja erityisesti Nyyti ry:ltä ja HelsinkiMissiolta, joista voi olla sinulle apua. Verkkosivu päivittyy hankevuosien aikana aktiivisesti.

Esitteet ja julisteet

  • Sähköinen ja tulostettava esite opiskelijoille – Millaista tukea yksinäisyyteen onkaan saatavilla ja mistä? Lataa esite omaan käyttöösi, tulosta nippu ständille tai jaa linkki opiskelijaryhmällesi. Olennainen tieto löytyy kätevästi yhdeltä sivulta.
  • Sähköinen esite toimijoille – Millä tavoin voin vahvistaa omaa osaamistani opiskeljoiden yksinäisyyden kysymyksissä? Mitä koulutuksia on saatavilla? Minne voin opiskelijoita ohjata? Olennainen tieto löytyy kätevästi yhdeltä sivulta.
  • Tulostettava esite toimijoille – Millä tavoin voin vahvistaa omaa osaamistani opiskeljoiden yksinäisyyden kysymyksissä? Mitä koulutuksia on saatavilla? Minne voin opiskelijoita ohjata? Olennainen tieto löytyy kätevästi yhdeltä sivulta, jonka voit printata itsellesi tai kokonaisen nipun työpaikallesi.
  • Sähköinen juliste 1920×1080 – Vaakamallista julistetta voit käyttää esim. sähköisillä ilmoitustauluilla ja verkkosivuilla. Voit myös tulostaa julisteen ja hyödyntää esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa.
  • Sähköinen juliste 1080×1920 – Pystymallista julistetta voit käyttää haluamissasi yhteyksissä esim. verkkosivuilla Voit myös tulostaa julisteen ja hyödyntää esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa.
  • Esteiden yli avun piiriin – Infograafi ajatuksista, jotka voivat hankaloittaa avun hakemista yksinäisyyteen. Sisäisten esteiden yli voi päästä ja infograafi kannustaa avun hakemiseen. Lataa esite omaan käyttöösi tai jaa linkki opiskelijoille.

Yksinäisyys-työkirja

Yksinäisyys-työkirja. HelsinkiMission tuottama kirja sisältää tietoa ja harjoituksia, joiden avulla pääset tutkimaan yksinäisyyteen liittyvää ajatteluasi itsestä ja muista sekä vuorovaikutustasi muiden kanssa. Yksinäisyyteen liittyvien ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen tutkiminen auttaa sinut alkuun, ja voit alkaa toimia uudella tavalla yksinäisyyttä helpottaen. Voit tilata kirjan itsellesi myös painettuna postikulujen hintaan HelsinkiMission verkkosivujen kautta.

Videot ja podcastit

Ymmärrä yksinäisyyttä paremmin, tuutori! – Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen tuottama tiivis (17 min) video tuutoreille. Videota voi hyödyntää esimerkiksi tuutorkoulutuksissa. Videolla yksinäisyysaihetta käsittelee yksinäisyystyön asiantuntija Pauliina Pudas HelsinkiMissiolta.

Miten vaikuttaa opiskelijoiden yksinäisyyteen? – Helsingin yliopiston tuottama Opiskelijoiden ohjaus yliopistolla -podcast 23.3.2023, vieraana puhumassa hankepäällikkö Annina Lindberg.

Mitä Nyyti ry tekeekään? Videolla esitellään tiiviisti Nyytin ja erityisesti kahden ajankohtaisen hankkeen Yksinäisyystyö korkeakouluissa & Miehen tila -hankkeiden, toimintaa. Hankepäälliköt Annina Lindberg ja Samuli Hietala esittelevät toimintaa.

Miltä opiskelijan yksinäisyys tuntuu? – video. Opiskelijan yksinäisyys ei katso korkeakoulua, opiskelualaa tai -paikkakuntaa. Yksinäisyyttä kokevia opiskelijoita on ympäri Suomea. Videolla opiskelijat kertovat, millaiselta tuntuu, kun kokee yksinäisyyttä opiskelijana. Ja siitä, miten tärkeää olisi, että korkeakoulu olisi just se paikka, jossa yksinäisyyden kokemuksen kierre katkaistaisiin. Nyyti ry:n tuottama video.

Mitä merkitystä opiskelijioiden yksinäisyydellä on? -video. Yksinäisyyttä kokevia opiskelijoita on Suomessa kymmeniä tuhansia. Mitä merkitystä sillä on ja miksi asialle on syytä tehdä jotakin? Kenen vastuulla yksinäisyyden vähentäminen on ja mitä sille oikeastaan voidaan tehdä? Videolla kuvataan kiteytetysti olennaisimpia asioita opiskelijoiden yksinäisyyden vaikutuksista. Nyyti ry:n tuottama video.

NyytiCast # 4: Yksinäisyys – podcast. Yksinäisyys tekee kipeää. Kivenkovat asiantuntijat Niina Junttila ja Katja Laamanen kertovat yksinäisyyden eri muodoista, seurauksista ja tavoista millä muuttaa nykyistä tilannetta. Yksinäisyyden ehkäiseminen on jokaisen tehtävä!  

Blogit ja mediatärpit

Ole läsnä opiskelijalle -artikkeli 17.3.2023 Tekniikan Akateemiset, haastattelussa hankepäällikkö Annina Lindberg.

Yksinäinen ei ole viallinen – mielipidekirjoitus 13.1.2023 Helsingin Sanomat, hankepäällikkö Annina Lindberg.

Minäkö yksinäinen? – blogi 24.11.2022, Haaga-Helian opiskelijahyvinvoinnin kehittäjä Rosa Weckman ja hankepäällikkö Annina Lindberg.

Yksinäisyyttä ja muita tunteita korona-ajan kodeissa – blogi 15.11.2022 Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkija Katariina Kotila.

Kolmikymppinen ”Jani” on ghostannut jo monet ystävänsä ja nyt hän kertoo miksi: ”Siitä on tullut pelottavan helppoa” – artikkeli 12.11.2022 Yle, haastattelussa hankepäällikkö Annina Lindberg.

Opiskelijoiden yksinäisyyttä pyritään kitkemään yhteistyöllä – artikkeli 26.10.2022 Lääkäriliitto.

Tiedote: Korkeakouluissa vähennetään opiskelijoiden yksinäisyyttä uudenlaisin keinoin -25.10.2022, hankepäällikkö Annina Lindberg ja yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki.

Yhä useampi opiskelija on yksinäinen -haastattelu 19.9.2022, Lakimiesuutiset, hankepäällikkö Annina Lindberg.

Elämän parasta aikaa vai pudotus yksinäisyyteen? – Opiskelijoiden yhteisöllisyyden vahvistaminen on aiempaa tärkeämpää – Puheenvuoro 13.8.2022 Turun Sanomat, Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen ja hankepäällikkö Annina Lindberg.

Korkeakouluille uusia työkaluja opiskelijoiden yksinäisyyden vähentämiseen – blogi 5.7.2022 yksinäisyystyön asiantuntija Tuuli Albekoglu ja yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki.

Yksinäisen opiskelijan on saatava tukea helposti ja läheltä – Mielipidekirjoitus 29.6.2022 Helsingin Sanomat, hankepäällikkö Annina Lindberg ja yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki.

Nuoret aikuiset ovat entistä yksinäisempiä – haastattelu 21.6.2022 Iltasanomat, yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki.

Spotify-soittolista

Voimabiisit, kun olo tuntuu yksinäiseltä – Spotify-soittolista. Olemme keränneet opiskelijoilta jo lähes sata voimabiisiä, jotka ovat tuntuneet merkityksellisiltä ja voimaannuttavilta yksinäisyyden kokemuksen keskellä. Toimisikohan joku näistä myös sun kohdallasi? Jos sun voimabiisisi puuttuu, lisää se mukaan listaan lomakkeen kautta!