Hyppää sisältöön

Materiaalipankki

Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen logo

Täältä löydät kootusti paitsi Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen tuottamia sisältöjä, myös muita materiaaleja erityisesti Nyyti ry:ltä ja HelsinkiMissiolta, joista voi olla sinulle apua. Verkkosivu päivittyy hankevuosien aikana aktiivisesti.

Esitteet ja julisteet

  • Sähköinen ja tulostettava esite opiskelijoille – Millaista tukea yksinäisyyteen onkaan saatavilla ja mistä? Lataa esite omaan käyttöösi, tulosta nippu ständille tai jaa linkki opiskelijaryhmällesi. Olennainen tieto löytyy kätevästi yhdeltä sivulta.
  • Sähköinen esite toimijoille – Millä tavoin voin vahvistaa omaa osaamistani opiskeljoiden yksinäisyyden kysymyksissä? Mitä koulutuksia on saatavilla? Minne voin opiskelijoita ohjata? Olennainen tieto löytyy kätevästi yhdeltä sivulta.
  • Tulostettava esite toimijoille – Millä tavoin voin vahvistaa omaa osaamistani opiskeljoiden yksinäisyyden kysymyksissä? Mitä koulutuksia on saatavilla? Minne voin opiskelijoita ohjata? Olennainen tieto löytyy kätevästi yhdeltä sivulta, jonka voit printata itsellesi tai kokonaisen nipun työpaikallesi.
  • Sähköinen juliste 1920×1080 – Vaakamallista julistetta voit käyttää esim. sähköisillä ilmoitustauluilla ja verkkosivuilla. Voit myös tulostaa julisteen ja hyödyntää esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa.
  • Sähköinen juliste 1080×1920 – Pystymallista julistetta voit käyttää haluamissasi yhteyksissä esim. verkkosivuilla Voit myös tulostaa julisteen ja hyödyntää esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa ja tempauksissa.
  • Esteiden yli avun piiriin – Infograafi ajatuksista, jotka voivat hankaloittaa avun hakemista yksinäisyyteen. Sisäisten esteiden yli voi päästä ja infograafi kannustaa avun hakemiseen. Lataa esite omaan käyttöösi tai jaa linkki opiskelijoille.

Yksinäisyys-materiaalit

Apua yksinäisyyteen -verkkotyökalu. Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen kehittämä Apua yksinäisyyteen -verkkotyökalu on kehitetty yhteistyössä opiskelijoiden kanssa. Verkkotyökalu pitää sisällään erityisesti vertaistukea eli opiskelijoiden kokemuksia yksinäisyydestä, video- ja äänisisältöjä, harjoitteita, tietoa ja tukea yksinäisyyteen. Voit tutustua maksuttomaan, anonyymiin ja valtakunnalliseen verkkotyökaluun juuri silloin kuin itsellesi parhaiten sopii!

Yksinäisyyttä ryhmissä -ohjauskortit. Ohjauskortit on tarkoitettu hyödynnettäväksi yksinäisyyden käsittelyyn ryhmämuotoisesti opiskelijoiden kanssa. Voit napata käyttöösi materiaalista yhden harjoituksen tai hyödyntää materiaalia laajemminkin. Voit saada myös painetun ohjauskorttimateriaalin osallistumalla vuoden 2024 aikana maksuttomaan Yksinäisyyttä ryhmissä -koulutukseen. Koulutus ja ohjauskortit on tuotettu osana Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanketta.

Yksinäisyys-työkirja. HelsinkiMission tuottama kirja sisältää tietoa ja harjoituksia, joiden avulla pääset tutkimaan yksinäisyyteen liittyvää ajatteluasi itsestä ja muista sekä vuorovaikutustasi muiden kanssa. Yksinäisyyteen liittyvien ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen tutkiminen auttaa sinut alkuun, ja voit alkaa toimia uudella tavalla yksinäisyyttä helpottaen.

Korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyskysely 2024 -raportti. Tutustu yksinäisyyskyselyn tuloksiin ja suosituksiin korkeakouluille. Kysely on toteutettu HelsinkiMission toimesta osana Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hanketta.

Korkeakoulutoimijoiden tiedot, haasteet ja mahdollisuudet yksinäisyyden käsittelemisessä -opinnäytetyö (2024). Jenny Mielosen Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeelle tekemä opinnäytetyö.

Videot ja podcastit

Ymmärrä yksinäisyyttä paremmin, tuutori! – Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen tuottama tiivis (17 min) video tuutoreille. Videota voi hyödyntää esimerkiksi tuutorkoulutuksissa. Videolla yksinäisyysaihetta käsittelee yksinäisyystyön asiantuntija Pauliina Pudas HelsinkiMissiolta.

Miten vaikuttaa opiskelijoiden yksinäisyyteen? – Helsingin yliopiston tuottama Opiskelijoiden ohjaus yliopistolla -podcast 23.3.2023, vieraana puhumassa hankepäällikkö Annina Lindberg.

Mitä Nyyti ry tekeekään? Videolla esitellään tiiviisti Nyytin ja erityisesti kahden ajankohtaisen hankkeen Yksinäisyystyö korkeakouluissa & Miehen tila -hankkeiden, toimintaa. Hankepäälliköt Annina Lindberg ja Samuli Hietala esittelevät toimintaa.

Miltä opiskelijan yksinäisyys tuntuu? – video. Opiskelijan yksinäisyys ei katso korkeakoulua, opiskelualaa tai -paikkakuntaa. Yksinäisyyttä kokevia opiskelijoita on ympäri Suomea. Videolla opiskelijat kertovat, millaiselta tuntuu, kun kokee yksinäisyyttä opiskelijana. Ja siitä, miten tärkeää olisi, että korkeakoulu olisi just se paikka, jossa yksinäisyyden kokemuksen kierre katkaistaisiin. Nyyti ry:n tuottama video.

Mitä merkitystä opiskelijioiden yksinäisyydellä on? -video. Yksinäisyyttä kokevia opiskelijoita on Suomessa kymmeniä tuhansia. Mitä merkitystä sillä on ja miksi asialle on syytä tehdä jotakin? Kenen vastuulla yksinäisyyden vähentäminen on ja mitä sille oikeastaan voidaan tehdä? Videolla kuvataan kiteytetysti olennaisimpia asioita opiskelijoiden yksinäisyyden vaikutuksista. Nyyti ry:n tuottama video.

Blogit ja mediatärpit

Korkeakoulu- ja järjestötoimijoiden yhteistyö voimavarana yksinäisyyden ennaltaehkäisyssä ja vähentämisessä – blogi, 19.9.2024, projektisuunnittelija Laura Sairanen / TAMK ja hankepäällikkö Annina Lindberg.

Näin alkaa opiskelijaelämä -korttisarja – 5.9.2024 Yle, haastateltu hankepäällikkö Annina Lindbergiä.

Pelkoa, surua ja suuttumusta kesäillassa -kesä on monelle opiskelijalle vuoden yksinäisintä aikaa -blogi. 4.6.2024, hankepäällikkö Annina Lindberg.

Korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyskysely: Yksinäisyys näkyy suurella osalla opiskelijoista mielenterveysongelmina – vain harvalle on tarjottu apua, 3.5.2024, viestintäpäällikkö Kristiina Backberg.

Vertaiskokemuksiin pohjautuvat Nyyti ry:n uudet verkkotyökalut tarjoavat tukea yksinäisyyteen ja miesten mielenterveyteen -tiedote 13.3.2024, hankepäälliköt Annina Lindberg ja Samuli Hietala.

Ystävien saaminen aikuisena voi olla vaikeaa – näillä kahdeksalla vinkillä pääset alkuun – 24.11.2023 Yle, haastateltu hankepäällikkö Annina Lindbergiä.

Yhteisöllisiä ja rakenteellisia ratkaisuja opiskelijoiden yksinäisyyden kokemuksiin – blogi 20.11.2023, hankepäällikkö Annina Lindberg.

Korkeat odotukset opiskelukaveriporukasta eivät aina toteudu – blogi 12.9.2023, yksinäisyystyön asiantuntija Pauliina Pudas.

Varmistetaan, että yksikään opiskelija ei jää yksin – mielipidekirjoitus 8.8.2023 Kaleva, hankepäällikkö Annina Lindberg.

Yksinäinen koti vai ystävyyden paikka? – blogi 13.6.2023, Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkija Katariina Kotila.

Ole läsnä opiskelijalle -artikkeli 17.3.2023 Tekniikan Akateemiset, haastattelussa hankepäällikkö Annina Lindberg.

Yksinäinen ei ole viallinen – mielipidekirjoitus 13.1.2023 Helsingin Sanomat, hankepäällikkö Annina Lindberg.

Minäkö yksinäinen? – blogi 24.11.2022, Haaga-Helian opiskelijahyvinvoinnin kehittäjä Rosa Weckman ja hankepäällikkö Annina Lindberg.

Yksinäisyyttä ja muita tunteita korona-ajan kodeissa – blogi 15.11.2022 Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkija Katariina Kotila.

Kolmikymppinen ”Jani” on ghostannut jo monet ystävänsä ja nyt hän kertoo miksi: ”Siitä on tullut pelottavan helppoa” – artikkeli 12.11.2022 Yle, haastattelussa hankepäällikkö Annina Lindberg.

Opiskelijoiden yksinäisyyttä pyritään kitkemään yhteistyöllä – artikkeli 26.10.2022 Lääkäriliitto.

Tiedote: Korkeakouluissa vähennetään opiskelijoiden yksinäisyyttä uudenlaisin keinoin -25.10.2022, hankepäällikkö Annina Lindberg ja yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki.

Yhä useampi opiskelija on yksinäinen -haastattelu 19.9.2022, Lakimiesuutiset, hankepäällikkö Annina Lindberg.

Elämän parasta aikaa vai pudotus yksinäisyyteen? – Opiskelijoiden yhteisöllisyyden vahvistaminen on aiempaa tärkeämpää – Puheenvuoro 13.8.2022 Turun Sanomat, Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen ja hankepäällikkö Annina Lindberg.

Korkeakouluille uusia työkaluja opiskelijoiden yksinäisyyden vähentämiseen – blogi 5.7.2022 yksinäisyystyön asiantuntija Tuuli Albekoglu ja yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki.

Yksinäisen opiskelijan on saatava tukea helposti ja läheltä – Mielipidekirjoitus 29.6.2022 Helsingin Sanomat, hankepäällikkö Annina Lindberg ja yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki.

Nuoret aikuiset ovat entistä yksinäisempiä – haastattelu 21.6.2022 Iltasanomat, yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki.

Spotify-soittolista

Voimabiisit, kun olo tuntuu yksinäiseltä – Spotify-soittolista. Olemme keränneet opiskelijoilta jo lähes sata voimabiisiä, jotka ovat tuntuneet merkityksellisiltä ja voimaannuttavilta yksinäisyyden kokemuksen keskellä. Toimisikohan joku näistä myös sun kohdallasi? Jos sun voimabiisisi puuttuu, lisää se mukaan listaan lomakkeen kautta!