Hyppää sisältöön

Arvot

Arvot – asioita, jotka ovat itselle tärkeitä

Kun pohdit asioita, jotka ovat sinulle tärkeimpiä elämässä, on kyse arvoistasi. Arvot kuvastavat niitä asioita, joita pitää oikeina ja joiden mukaan omasta mielestä kannattaa elää. Arvot vaikuttavat valintoihimme. Päätöksiä on helpompi tehdä ja tavoitteita asettaa, kun tuntee omat arvonsa. 

Kun elät arvojesi mukaista elämää, tuntuu arkikin mielekkäämmältä. Onkin hyvä välillä pysähtyä ja pohtia, millaisia asioita pitää elämässä tärkeimpinä. 

Arvoja voivat olla  

  • Arvokkaat inhimilliset kokemukset, esimerkiksi musiikki, luonto, ystävyys, rakkaus
  • Arvostukset, esimerkiksi tavaroiden, taitojen, aseman arvostus
  • Ihanteet, esimerkiksi: rehellisyys, tasa-arvoisuus, elämän kunnioittaminen
  • Klassiset arvot, esimerkiksi totuus, hyvyys, oikeudenmukaisuus 

Arvojen ei tarvitse kuulostaa yleviltä tai olla jotain suurta ja erityistä. Arvoissa on tärkeintä, että ne ovat merkityksellisiä sinulle. Hyvä ruoka, kaverit tai perhe voivat olla arvojasi siinä missä koulutus, luonnonsuojelu, rehellisyyden vaaliminen tai suvaitsevaisuuskin. Sinun arvosi ovat omiasi, henkilökohtaisia näkemyksiä, joilla ei voi kilpailla muiden kanssa.

Arvoista toiset voivat olla vahvempia kuin toiset ja joskus ne voivat olla ristiriidassa. Arvoja ei kannata myöskään verrata toisten arvoihin, sillä toinen arvo ei ole toista oikeampi tai arvokkaampi.

Onko arjessasi sinulle tärkeitä asioita? 

Tarkista joskus, onko oma elämäsi arvojesi näköistä. Jos terveys on mielestäsi ykkösasia elämässä, vaalitko tosiaan päivittäisillä valinnoillasi sitä? Saako se ansaitsemansa painoarvon vai kilpaileeko jokin muu asia sen kanssa huomiostasi? 

Monesti saatamme tehdä asioita tottumuksesta tai muiden odotusten mukaan. Elämään myös kuuluu tietty määrä epämiellyttäviä asioita tai velvollisuuksia, joita ei aina huvittaisi hoitaa. Myös arvojesi mukainen elämä voi myös tuoda tilanteita, jolloin koet ristiriitaa esimerkiksi terveyden ja mukavuudenhalun välillä. Voit niistä huolimatta toteuttaa arvojesi mukaista elämää.  

Kun tunnistat tarpeitasi ja arvojasi, voit tehdä hyvää oloa tukevia muutoksia arjessasi. Elämä tuntuu mielekkäältä ja tärkeältä. Mielialasi kohoaa ja tunnet olevasi vastuussa omasta hyvinvoinnistasi. Samalla kerrot itsellesi olevasi tärkeä ja panostamisen arvoinen. 

Muualla verkossa 

Laadukas aikataulu arkeen – Mielenterveystalo.fi 

Millaisia asioita arvostan? – Suomen Mielenterveysseura 

Tärkeät asiat ensin – Mielenterveystalo.fi 

Työkaluja mielen hyvinvointiin – Mielenterveystalo.fi 

ANNA PALAUTETTA

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko sisältö odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!