Hyppää sisältöön

Kaveri tai ystävä rikastuttaa elämää

Kaveri voi olla kuka tahansa, jonka kanssa on hyvä olla ja haluaa olla tavalla tai toisella yhteydessä. Usein riittää, että kaverin kanssa on joitakin yhteisiä kiinnostuksenkohteita tai puheenaiheita. Voi olla kuitenkin vaikea löytää sellaista kaveria, joka täyttää kaikki omat tarpeet. Kaveri voi olla ajan kuluessa ystävä.

Kaverisuhteita on erityyppisiä

 • opiskelu-, harrastus- tai lapsuudenkavereita
 • naapureita, nettituttuja tai työkavereita

Eri kavereiden kanssa voi tehdä eri asioita, ja toiset ovat usein läheisempiä kuin toiset. Usein läheisiä kavereita kutsutaankin ystäviksi. Joitakin tavataan useimmiten kahden kesken ja toisia taas isolla porukalla. Yhteyttä voi pitää netissä, puhelimitse tai kasvotusten.

Kaverin ei tarvitse olla samanlainen, samaa sukupuolta tai samassa elämäntilanteessa kuin itse on. Hän voi olla vanhus, naapuri, sukulainen tai kaverin kaveri. Tärkeää on, että löytyy jotakin yhteistä. Erilaiset kaverisuhteet rikastuttavat ja avartavat omaa maailmankuvaa. Kaveruuden tärkeä perusta on se, että kunnioittaa toista sellaisena kuin hän on.

Voit itse pohtia ja päättää, kenen kanssa haluat pitää yhteyttä ja millaisia kaverisuhteita toivot. Ystävystymistä usein helpottaa, jos on avoin ja valmis ottamaan vastaan erilaisia ihmisiä lähelleen.

Kaveruus ja ystävyys perustuvat vastavuoroisuuteen

Toimiva kaverisuhde yleensä edellyttää, että molemmat ovat siitä kiinnostuneita ja valmiit panostamaan kaveruuteen. Kaveruus syntyy molemminpuolisista toiveista, odotuksista ja teoista.

On hyvä pohtia

 • kuinka paljon ja mitä olet valmis tekemään tutustuaksesi muihin
 • kuinka paljon ole valmis antamaan aikaasi
 • mitä odotat ystäviltä tai ystävyyssuhteiltasi
 • ovatko odotuksesi realistisia
 • miten paljon olet valmis panostamaan ystävyyteen
 • oletko valmis kertomaan ajatuksistasi ja itsestäsi toiselle ihmiselle, silläkin uhalla, että yritys voi epäonnistua, uskallatko ottaa riskin?

Jos kaveri- tai ystävyyssuhteessa ilmenee kiusaamista tai vallankäyttöä tai joku voi suhteessa huonosti, se ei ole säilyttämisen arvoinen. On tärkeää, että molemmat osapuolet voivat hyvin. Molemmilla on myös oikeus päättää suhde. Hyvän ystävyyden tai kaveruuden lähtökohta on, että molemmat antavat ja saavat.

Kavereiden saamista voivat vaikeuttaa kokemukset kiusaamisesta, ujous tai sosiaaliset pelot. Moni pohtii:

 • Kelpaanko minä kaveriksi?
 • Olenko liian outo tai erilainen?
 • Välittääkö kukaan minusta?

Usko itseesi kaverina ja ystävänä

Jotta voi saada kavereita, täytyy opetella uskomaan, että on itse arvokas, tärkeä ja kiinnostava. Jos tuntuu vaikealta tai mahdottomalta uskoa, että joku voisi välittää tai kelpuuttaa kaveriksi, on tärkeää keskittyä vahvistamaan omaa itsetuntoa. Ei kannattaa yrittää liikaa olla jotakin, mitä ei oikeasti ole, vaan lähteä oman näköisestä toiminnasta liikkeelle. Kannattaa muistuttaa itseään siitä, että on riittävä ja arvokas ihminen juuri omana itsenään.

Jotta voi saada kavereita, täytyy opetella uskomaan, että on itse arvokas, tärkeä ja kiinnostava.

Jos tuntuu, että ei pääse omin voimin eteenpäin, on hyvä hakea ammattiapua. Esimerkiksi masennus saattaa vaikeuttaa tai estää kavereiden saantia. Kun masennusta hoitaa, se usein edistää kaverisuhteiden luontia ja ylläpitoa.

Kaveri voi löytyä monista paikoista

Lähtökohtaisesti kuka tahansa voi olla kaveri. Lähde rohkeasti opiskelupaikkaan, harrastuksiin tai itseäsi kiinnostaviin tapahtumiin. Ole kiinnostunut muista ihmisistä, tervehdi, katso silmiin ja hymyile. Hyvä tapa lähestyä satunnaista tuttavaa on pyytää apua tai kysyä neuvoja.

Uusia ihmisiä voi tavata esimerkiksi

 • opiskelupaikassa ja opiskelijajärjestöjen tapahtumissa
 • itseä kiinnostavissa tapahtumissa ja harrastuksissa
 • tuttujen ja sukulaisten kautta
 • naapurustossa tai netissä
 • seurakunnan tai jonkin muun yhteisön järjestämissä tilaisuuksissa
 • armeijassa tai siviilipalveluksessa
 • työssä ja vapaaehtoistyössä

Tuttavasta pikkuhiljaa kaveriksi

Kaveruus alkaa tuttavuudesta ja syntyy vähitellen. Kun tuntee jonkun kasvoilta, on helpompaa aloittaa keskustelu hänen kanssaan. Jos haluaa, että tuttavuus syventyy kaveruudeksi, kannattaa jossain vaiheessa ehdottaa jotain yhteistä tekemistä. Joistain kavereista voi tulla läheisiä ystäviä.

On hyvä miettiä, onko itselle helpompaa lähestyä yksittäistä ihmistä vai viettää aikaa isommassa porukassa. Jos kaipaa lähelleen yksittäisiä kavereita, voi ehdottaa kahdenkeskistä tapaamista. Ihmiset enimmäkseen ilahtuvat, kun joku haluaa lähestyä heitä. Ole rohkeasti aktiivinen ja ehdota yhteistä tekemistä.

Hyödynnä seuraavia keinoja, kun haluat ottaa yhteyttä tuttuusi:

 • Pyydä puhelinnumeroa, sähköpostiosoitetta tai lähetä kaveripyyntö sosiaalisen median palveluissa
 • Soita, lähetä tekstiviesti, chattaa tai ota yhteyttä sosiaalisessa mediassa.
 • Kysy kuulumisia ja ole kiinnostunut – kerro myös omista asioistasi ja kuulumisistasi.
 • Ehdota opiskelua, kirjastoon menoa tai ryhmätyön tekemistä yhdessä.
 • Pyydä seuraksi lounaalle tai kahville.
 • Pyydä lenkille tai liikkumaan kanssasi.
 • Pyydä tuttavaa tai tuttavaporukkaa kanssasi opiskelijatapahtumaan, konserttiin tai uuteen harrastukseen.
 • Kutsu vierailulle kotiisi, esimerkiksi kahville, kokkaamaan yhdessä ruokaa tai katsomaan elokuvaa.
 • Jos sinulla on nettituttuja, ehdota tapaamista kasvokkain.
 • Ota yhteyttä entisiin ystäviisi, joiden kanssa yhteydenpito on syystä tai toisesta katkennut. Kysy kuulumisia ja kerro, että haluaisit olla yhteydessä. Yhteinen sävel voi löytyä vuosienkin tauon jälkeen.

Tapaamisesta toiseen

Kun kohtaat tuttavan, ole oma itsesi. Juttele yhteisistä asioista tai kiinnostuksen kohteistasi. Kysy toiselta hänen kuulumisiaan ja ajatuksiaan. Usein ihmiset pitävät siitä, että saavat puhua omista asioistaan ja joku on kiinnostunut heistä.

Tapaamisen lopuksi voit sanoa, että oli mukava viettää aikaa yhdessä ja toivoisit, että voitte nähdä uudelleen. Voit esimerkiksi pyytää seuraa johonkin tapahtumaan, jonne olit itse ajatellut mennä.

Kaverisuhteita on usein helpompi ylläpitää, kun aika tapaamisten välillä ei jää liian pitkäksi. Jos ehdottamasi uusi tapaaminen ei sovi, ole aktiivinen ja ehdota toista tapaamista. Vaikka ihmiset saattavat olla hyvin kiireisiä eivätkä ehdi tavata niin usein kuin haluaisivat, moni kuitenkin pitää siitä, että juuri häntä halutaan tavata.

Älä myöskään lannistu, mikäli tuttavuus ei yrityksistäsi huolimatta syvenny ystävyydeksi. Syy ei välttämättä ole lainkaan sinussa. Tuttavallasi voi olla elämässään juuri nyt jotakin muuta, joka vie hänen keskittymisensä muualle. Voit onnistua paremmin seuraavalla kerralla tai toisen tuttavan kohdalla. Kannattaa keskittyä myönteisiin asioihin ja uskoa omiin mahdollisuuksiin jatkossa.

Nyytin chatissa voit jakaa omia ajatuksia ja lukea toisten kokemuksia mm. tutustumisesta, yksinäisyydestä ja erilaisista elämää koskettavista asioista.

Erilaiset kaverisuhteet rikastuttavat ja avartavat omaa maailmankuvaa.

Muualla verkossa

Kehitä ystävyystaitoja – MIELI Suomen Mielenterveys ry

Tärkeä läheinen – Oiva-hyvinvointiohjelma, MIELI Suomen Mielenterveys ry

Yksinäisyys – Mielenterveyden keskusliitto

Yksinäisyys – Helsinki Missio

ANNA PALAUTETTA

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!