Hyppää sisältöön

Persoonallisuus

Persoonallisuus tarkoittaa ihmisen psykologisia ominaisuuksia, eli tapaamme ajatella, tuntea ja käyttäytyä. Se jaetaan sekä muille ihmisille näkyvään, ulkoiseen toimintaan, että ihmisen sisäiseen, yksityiseen kokemusmaailmaan.  

Persoonallisuuteen liittyy eletty, menneiden kokemusten maailma, mutta myös nykyiset kokemukset ja tulevaisuuden ennakointi. Ihmisen psykologinen hyvinvointi rakentuu minä-kokemukselle, jota kuvastaa pääosin ennakoitavuus ja johdonmukaisuus. Tähän liittyy vahvasti persoonallisuuden pysyvät ja säännönmukaiset ominaisuudet. Persoonallisuuteen kuuluu kuitenkin myös muuttuminen ja kehittyminen. Persoonallisuuden pysyvyyttä ilmentää esimerkiksi identiteetin käsite.  

Lähteitä ja lukemista:  
  • Metsäpelto & Feldt toim. (2009) Meitä on moneksi: persoonallisuuden psykologiset perusteet. PS-Kustannus. 

Anna palautetta

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko sisältö odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!

Keltareunainen valkoinen neliö, jossa tekstit: Vastaa kyselyyn Nyyti ry:n viestinnästä ja vaikuta! TÄSTÄ KYSELYYN. Svara på enkäten om Nyyti rys kommunikation och påverka! KLICKA HÄR FÖR ATT SVARA. Answer the survey about Nyyti ry's communication and make an impact! CLICK HERE TO RESPOND. Valkoisen alueen vasemmassa yläkulmassa on piirretty megafoni ja oikeassa alakulmassa Nyyti ry:n tunnus.