Hyppää sisältöön

Päihteet ja riippuvuudet

Alle olemme koonneet muutamia tahoja, jotka voivat olla sinulle avuksi, mikäli haluaisit jutella omasta tai jonkun muun käytöstä tai pelaamisesta, tai muuten pohtia tunteitasi/ajatuksiasi päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyen jonkun toisen kanssa. Mikäli koet paineita päihteiden käytön, raittiuden tai pelaamisen suhteen, muista että tavallinen riittää eikä ole olemassa vain yhtä oikeaa sabluunaa. Matka on sinun – eli myös sinun näköisesi.

A-klinikkasäätiö
Valtakunnallisia hoitopalveluita päihde- ja riippuvuusongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.

Digipelirajat’on
Tietoa digipelaamisesta ja tukea peliongelmaan!

Dopinglinkki
Dopinglinkki on lääketieteelliseen osaamiseen perustuva informaatio- ja neuvontapalvelu dopingaineista. Palvelun tavoitteena on dopingaineiden käytön ja aineiden käytöstä aiheutuvien terveudellisten haittojen vähentäminen valistusta lisäämällä. Palvelun tuottaa A-klinikkasäätiö ja sitä kehitetään yhteistyössä Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja sekä edistää liikenneraittiutta.

Irti Huumeista ry
Sivustolla on tietoa huumausaineista, siitä miten tunnistaa kokeilun ja miten toimia, huumeriippuvuudesta, huumehoidosta sekä lainsäädännöstä ja muista huumeiden käyttöön liittyvistä tilastoista. Lisäksi sivuilla on linkkejä korkeatasoisiin ja asiatiedoiltaan luotettaviin sivustoihin.

Kannabis.eu
Apua kannabiksen käytön lopettamiseen tai vähentämiseen. Käytön seuranta ja tietoa kannabiksen käytöstä ja sen vaikutuksista.

OttoMitta-sovellus
OttoMitta on tuen ja muutoksen apuväline aikuisille oman alkoholinkäytön seurantaan ja alkoholinkäytön riskien tunnistamiseen. OttoMitan tuella sinulla on myös mahdollisuus rakentaa omaa henkilökohtaista elämäntapamuutosta – yksityisesti ja omilla ehdoillasi.

Pelirajat’on
Pelirajat’on auttaa peliongelmista kärsiviä vertaistuen avulla. Pelirajat’on -ryhmiin on helppo tulla. Niissä voi jakaa kokemuksia ja saada tukea vertaisilta. Ryhmät ovat luottamuksellisia ja vaitiolosääntöä kunnioitetaan. Lisäksi ne ovat osallistujille maksuttomia.

Peluuri
Peluuri auttaa, kun pelaaminen on muodostunut ongelmaksi. Peluuri on valtakunnallinen ja maksuton palvelukokonaisuus pelaajille, heidän läheisilleen sekä työssään pelihaittoja kohtaaville. Peluuri auttaa netissä ja puhelimitse.

Päihdelinkki
Päihdelinkki on täyden palvelun verkkosivusto päihteistä ja muista riippuvuuksista (pelaaminen, netinkäyttö, seksi). Vertaistuellisia keskusteluja, neuvontaa, oma-apuvälineitä sekä testejä. Palvelun tarjoaa A-klinikkasäätiö.

Päihdeneuvonta
Päihdeneuvontaa tarjotaan nimettömästi, täysin ilmaiseksi, vuorokauden jokaisena tuntina, vuoden jokaisena päivänä, valtakunnallisesti.  Päihdeneuvontapuhelimeen (p. 0800 90045) vastaa päihdealan ammattilaiset. Puhelun aiheena voi olla esimerkiksi oma tai läheisen päihteiden käyttö.

Restart
Tietokone-, konsoli- ja mobiilipelaajille suunnattu maksuton Restart-ohjelma on verkkokurssi ja oma valmentaja, joiden avulla voi parantaa pelaamisen hallintaa.

Stumppi.fi
Tietoa tupakoinnin vaikutuksista lopettamispäätöksen tueksi. Sivustolta löytyy käytännön vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen sekä tietoa vieroitusoireista ja korvaustuotteista. Voit myös tutustua tupakointiin liitettäviin yleisempiin uskomuksiin sekä testata itsesi tupakoitsijana. Stumppi.fi -portaalia ylläpitää Hengitysliitto ry

FINYPAA.org
AA- nuorten sivuilta löytyy tietoa alkoholin vaikutuksista elämänhallintaan, AA- toiminnasta ja 12 askeleen ohjelmasta sekä vertaistuen saamisen mahdollisuuksista lopettamispäätöksen tueksi. Sivustolta löytyy tietoa livenä tapahtuvasta kasvokkaisesta ryhmätoiminnasta sekä verkkoryhmätoiminnasta. Toimintaa on valtakunnallisesti ja paikallisesti – ja tapahtuu anonyymisti.

Darravapaa
Darravapaa on Instagram-yhteisö, joka rohkaisee kyseenalaistamaan alkoholinormatiivisen yhteiskuntamme normeja. Darravapaan myötä Suomessa on syntynyt kuhinaa #sobercurious -termin ympärille. Tilillä pohditaan alkoholia, sen ottamista/ei-ottamista ja näiden valintojen ympärillä olevia normeja erilaisten teemojen ja yhteisön seuraajien vertaiskokemusten kautta. Jos olet juuri raitistunut tai harkitset raitistumista, Darravapaa on sun holiton cool gang!
(HUOM! Darravapaa ei anna ammatillista päihdeneuvontaa)