Hyppää sisältöön

Itsetunto

Vastaukset kysymyksiin “Miten suhtaudut itseesi? Kuinka paljon arvostat itseäsi”, kertovat paljon siitä, millainen itsetunto sinulla on. Kun itsetunto on kunnossa, on helpompi suhtautua itseensä ja muihin lempeästi ja hyväksyvästi. Tällöin voi tunnustaa omia virheitä ja mokia, mutta silti pohjimmiltaan pitää itseään hyvänä tyyppinä.

Hyvän itsetunnon taustalla on aito itsetuntemus. 

Ihminen, jolla on hyvä itsetunto: 

 • Omaa totuudenmukaisen minäkuvan – ihminen tunnistaa ja tietää myös heikkoutensa. Hän ei puolustele huonoa käytöstään heikkouksillaan tyyliin: “Minä olen tällainen, en voi itselleni mitään.” 
 • Luottaa itseensä. Itseluottamusta on, että uskaltaa ottaa vastaan haastavia tehtäviä, joista ei kenties selviä, mutta uskaltaa silti yrittää. 
 • Arvostaa itseään ihmisenä. Itsearvostus tarkoittaa sitä, että ei anna esimerkiksi loukata itseään.  
 • Pitää omaa elämäänsä arvokkaana ja ainutkertaisena. 
 • On itsenäinen oman elämänsä ratkaisuissa ja on riippumaton muiden mielipiteistä. 
 • Ei koe tarvetta loukata muita, mutta elää omaa elämäänsä niin kuin haluaa – ei sen mukaan, mitä ympäristö kulloinkin arvostaa. 
 • Sietää epävarmuutta, pettymyksiä ja epäonnistumisia. 

Hyvä itsetunto EI ole: 

 • Samaa kuin itsevarma esiintyminen tai ulkoinen menestyminen. 
 • Pelkkää itsevarmuutta ja itsensä näkemistä ainoastaan myönteisessä valossa. 
 • Sosiaalista rohkeutta, sillä myös ujolla tai syrjäänvetäytyvällä ihmisellä voi olla hyvä itsetunto. Vastaavasti kaveripiirin keskipiste, äänekäs, näkyvä ja sosiaalinen ihminen voi kaiken takana kärsiä huonosta itsetunnosta. Itsetunto ei aina näy ulospäin.
 • Itsekkyyttä. 
 • Itsensä toteuttamista toisen kustannuksella. 

Itsetunto voi vaihdella elämän kuluessa. Vaikeat elämäntilanteet, kuten ero parisuhteesta, voivat laskea itsetuntoa. Myönteiset asiat ja tapahtumat puolestaan nostavat itsetuntoa. Itsetuntoa voi kuitenkin kaikissa elämänvaiheissa kehittää parempaan suuntaan. Tällöin tyytyväisyys elämään lisääntyy ja kokemus oman elämän hallinasta vahvistuu. 

Täydellistä itsetuntoa ei ole kenelläkään – eikä sellaisen tule olla edes tavoitteena. Jokaisella on myös vähintäänkin rahtunen itsetuntoa.  

Muualla verkossa

Hyvä itsetunto on optimistista realismia – Suomen Mielenterveys ry

Itsetunnon testaaminen, vahvistaminen ja hyödyntäminen – Psykoterapiakeskus Vastaamo

Rakenna itsetuntoasi – Mielenterveystalo.fi

Anna palautetta

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko sisältö odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!

Keltareunainen valkoinen neliö, jossa tekstit: Vastaa kyselyyn Nyyti ry:n viestinnästä ja vaikuta! TÄSTÄ KYSELYYN. Svara på enkäten om Nyyti rys kommunikation och påverka! KLICKA HÄR FÖR ATT SVARA. Answer the survey about Nyyti ry's communication and make an impact! CLICK HERE TO RESPOND. Valkoisen alueen vasemmassa yläkulmassa on piirretty megafoni ja oikeassa alakulmassa Nyyti ry:n tunnus.