Hyppää sisältöön

Toimeentulo

Opiskeluaika on loputonta pennin venytystä – mielleyhtymä, joka useimmilla herännee sanoista opiskelija ja raha. Kyse ei kuitenkaan ole vain mielikuvasta: opiskelijoiden toimeentulo on heikkoa. Keskimääräinen kuukausitulo Suomessa alittaa EU:n virallisen köyhyysrajan, sillä asumiskulujen jälkeen käyttörahaa jää keskimäärin 15 euroa päivässä.  

Opiskelijoiden oma kokemus rahatilanteesta  

Raha-asiat ja taloudellinen pärjääminen huolestuttaa yli puolta korkeakouluopiskelijoista. Jatkuva stressi (Lisätietoa stressistä) toimeentulosta on kuormittavaa ja syö energiaa opiskeluun keskittymiseltä. Rahanpuute kaventaa itsensä toteuttamisen mahdollisuuksia sekä sosiaalista kanssakäymistä, kun ei ole varaa harrastuksiin tai edes bussilippuun. 

Epävarmuus toimeentulosta ei ole pieni kuormittaja, vaan se vaikuttaa varsin kokonaisvaltaisesti opiskelijan hyvinvointiin. Riittämätön toimeentulo aiheuttaa stressiä. Se on yhteydessä opintomenestykseen, sosiaaliseen toimintakykyyn ja fyysiseen terveyteen. Lisäksi se muodostaa merkittävän riskitekijän mielenterveysongelmille (Lisätietoa mielenterveysongelmista).  

Taloustaitoja tarvitsee jokainen 

Opiskelijan talous pysyy balanssissa joustavuudella, omaan budjettiin sopivilla ostosvalinnoilla sekä luovalla ongelmanratkaisukyvyllä. Nämä ovat taloustaitoja, joiden hallinnassa on yksilöllisiä eroja. Lisäksi uudessa elämäntilanteessa, kuten opiskelun alkaessa, rahankäyttö voi yllättää. Itsenäisyyttä vasta harjoittavalle ja vastikään poismuuttaneilla nuorilla aikuisilla ongelmavelkaantumisen riski onkin merkittävä. Käytettävissä olevat tulot ovat usein pienet, eikä opiskelija aina osaa suhteuttaa rahankäyttöään uuteen elämäntilanteeseen.

Taloustaitoja voi kuitenkin harjoitella sekä oppia suunnittelemaan rahankäyttöään. Lue lisää ja löydä vinkkejä oman talouden hallintaan.

Epävarma toimeentulo vaikuttaa opiskelijan hyvinvointiin. 

Anna palautetta

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!