Hyppää sisältöön

Mitä mulle kuuluu?

Mitä kuuluu? -kysymyksen voi esittää myös itselleen. Kaiken tekemisen keskellä on hyvä silloin tällöin pysähtyä kysymään itseltään, miten minulla meneekään, millaista oma jaksaminen on? Voit varata tähän vaikka erillisen tsekkaushetken.

Alle on listattu asioita, joiden avulla jokainen meistä voi vahvistaa mielen hyvinvointiaan. Niihin tustumalla voit lähteä pohtimaan, mitä itsellesi tällä hetkellä kuuluu, ja kuinka nämä asiat toteutuvat kohdallasi.

Uni + liikunta + ravitsemus

Tuttu kolmikko uni, ruokailu ja liikunta luovat perustaa päivittäiselle hyvinvoinnille. Kun nukkuminen, syöminen ja liikkuminen ovat tasapainossa, jaksat epämukaviakin asioita paremmin ja energiaa riittää myös haasteiden ratkaisemiseen.

Varaatko riittävästi aikaa nukkumiselle?

Tukeeko syöminen jaksamistasi ja hyvää oloasi?

Millainen liikkuminen saa sinut liikkeelle?

Ilahduttavat hetket

Mukavat hetket ovat pieniä asioita arjessa, jotka ilahduttavat ja tuovat hyvää mieltä. Musiikin kuuntelu, kiireetön aamu tai vaikkapa puhelinkeskustelu kaverin kanssa ovat esimerkkejä arjen ilahduttavista hetkistä.

Mukavien hetkien huomaaminen mahdollistaa keskittämään ajatukset siihen, mikä arjessa on hyvää. Ne myös rentouttavat. Voit järjestää ilahduttavia hetkiä myös tietoisesti. Kirjaa kalenteriisi ylös vaikkapa huomiselle päivälle hetki, jonka aijot toteuttaa.

Minkä mukavan hetken järjestäisit itsellesi huomenna?

Mitä tunnet?

Kuulostelemalla tunteitasi ymmärrät paremmin itseäsi: tunteet kertovat siitä, mitä itsessä juuri nyt tapahtuu. Kaikenlaiset tunteet ovat tärkeitä – myös ne ikävät. Anna tilaa tunteillesi: kun tunnistat ne, saat mahdollisuuden käsitellä niitä. Tunteen avaaminen helpottaa omaa olotilaa.

Millaisia tunteita sinulla on ollut tänään?

Mitä ajattelet?

Voit miettiä, millaiset ajatukset sinulla on päällimmäisenä mielessä. Onko sinulla esimerkiksi paljon ”pitäisi” tai ”täytyisi” ajatuksia? Ajatteletko, että sinun pitäisi jo tässä vaiheessa opiskelua osata tämä ja tuo? Voit myös kysyä itseltäsi, miten puhun itselleni. Vähätteletkö ja arvosteletko itseäsi? Vai kannustatko ja pidät itseäsi riittävänä?

Millaisia ajatuksia sinulla on itsestäsi ja elämästäsi?

Opi uutta

Opiskelijan elämäntilanteessa oppiminen on keskiössä. Oppiminen on kuitenkin enemmän kuin opiskelemista tai kouluttautumista. Mitkä tahansa keinot, jotka auttavat ylläpitämään uteliasta ja tiedonhaluista suhtautumista ympäröivään maailmaan, antavat mahdollisuuden oppia joka päivä jotain uutta.

Innostu ja opi kokeilemalla jotain uutta, mikä rikkoo tuttuja rutiinejasi. Uuden ruokareseptin kokeileminen? Kurssi joltain toiselta opiskelualalta? Tutustuminen kotikaupungissa uuteen paikkaan? Uutta kokeilemalla saat uusia näkökulmia sekä oivalluksia arkeesi. Nopeasti toteutettava uusi asia voi esimerkiksi olla opiskelukämpän uudelleen sisustaminen. Mitä tapahtuukaan, kun sänky ja pöytä vaihtavat paikkaa?

Mitä uutta voisit kokeilla huomenna?

Muiden kanssa

Tarvitsemme, kaipaamme ja haluamme muiden seuraa. Sosiaaliset suhteet ja osallisuus ovat tärkeitä mielen hyvinvoinnille. Voit miettiä, keitä tärkeitä ihmisiä elämääsi kuuluu. Keihin voisit pitää enemmän yhteyttä? Entä kenelle voit puhua, jos sinulla on murheita? Joskus yllättävistäkin paikoista voi löytyä ihmisiä, joista tulee tärkeitä. Lähde rohkeasti mukaan harrastuksiin tai itseäsi kiinnostaviin tapahtumiin.

Miten huolehdit ihmissuhteistasi?

Rentoutumisen tärkeys

Päivät luentoja, illat itsenäisiä tehtäviä? Opiskeleminen voi tuntua työajattomalta: kukaan ei ole kellottamassa opiskeluasi. Muistathan välillä rentoutua. Anna itsellesi mahdollisuus hengähtää hetki. Rentoutuminen palauttaa, vähentää stressiä sekä tehostaa opiskelukykyä. Lue lisää rentoutumisesta.

Mitkä ovat sinun keinosi rentoutua?

Testaa stressitasosi ja miten sulla menee: tee stressitesti ja Zekki.

ANNA PALAUTETTA

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!