Hyppää sisältöön

Voimavarat

Moni miettii joskus ”en jaksa enää”, ”tästä ei tule mitään”. Omasta hyvinvoinnista helposti karsii ensimmäisenä, vaikka juuri sen pitäisi olla ykkösasia, jotta pärjäisi muuten arjen haasteista. Voimavarat ovat asioita, jotka antavat puhtia arkeen.

Kun huolehdit itsestäsi, kerrot samalla itsellesi että olet tärkeä ja panostamisen arvoinen. Voit oppia suhtautumaan itseesi armollisemmin ja lempeämmin. Huomaat onnistumisesi ja myönteiset muutokset. Hyväksyt sen, ettet ole täydellinen ja teet virheitä, mutta olet silti arvokas.

Pyri lähestymään asioita voimavarojesi kautta ja itseäsi kannustamalla. Kun kohtaat vastoinkäymisiä, keskity ennemminkin ratkaisuihin kuin ongelmiin. Ja uskalla unelmoida – unelmat antavat arkeesi voimia.

Voimavaroista puhtia arkeen

Kun tunnistat, mitkä ovat vahvuuksiasi ja voimavarojasi, voit paremmin myös hyödyntää niitä ja jaksat enemmän. Voimavarat voivat olla omia ominaisuuksiasi tai ympäristöön liittyviä asioita, jotka antavat virtaa ja vievät asioita hyvään suuntaan.

Voimavaroja voivat olla esimerkiksi

  • hyvät ihmissuhteet
  • järjestelmällinen luonne
  • kyky suunnitella tulevaa
  • tuttu lähikauppias, joka myy viimeistä myyntipäivää lähestyvät leivät alehinnalla

Sinusta ja ympäristöstäsi löytyy varmasti asioita, joista saat voimia. Paikallista voimavarasi ja pyri hyödyntämään niitä mahdollisimman monipuolisesti eri tilanteissa. Näin maksimoit niiden hyvää tekevän vaikutuksen.

Löydä oma voimalauseesi

Voimalause voi auttaa näkemään asiat haluamallasi tavalla. Käytät tällöin ajatusten voimaa tietoisesti siihen, että pärjäät ja jaksat paremmin. Voit käyttää voimalausetta yleisenä mottona elämässäsi tai hyvää mieltä tuovana ajatuksena haasteiden edessä. Hyödyntämällä voimalausetta vakuutat itsesi aina uudelleen ja uudelleen siitä, että olet riittävän hyvä ja pärjäät kyllä.

Voimalause voi auttaa näkemään asiat haluamallasi tavalla.

Hyvä voimalause kannustaa ja tsemppaa, esimerkiksi:

  • Kyl sun siivet kantaa. Ihan varmasti.
  • Elä, naura, nauti!
  • Onni ei ole asema, jolle saavutaan, vaan tapa matkustaa.
  • Ei siksi että täytyy, vaan siksi että saan.
  • Ole kiltti itsellesi: jollet sanoisi samaa ystävällesi, älä sano sitä itsestäsi.

Mottojen lähde: Nyyti ry/ Mottokampanja 2015

Muualla verkossa

Mielen hyvinvoinnin voimavarat – Alpo.fi

Onko sinulla tavoitteita? – I love arki (YTHS)

Onni mittarissa – Mielenterveystalo.fi

Ratkaisukeskeisyys pähkinänkuoressa – Ratkes

Voimavarat – Mielenterveystalo.fi

Voimavarojen talo – MIELI Suomen Mielenterveys ry

ANNA PALAUTETTA

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!