Hyppää sisältöön

Myötätuntomentoroinnin starttikoulutukset korkeakouluhenkilöstölle

Tunnetko kiinnostusta opiskelijalähtöiseen hyvinvoinnin kehittämiseen korkeakoulussasi, tai haetko vaikuttavaa mallia yhteisöllisen hyvinvoinnin rakentamiseen? Huolettaako opiskelijoiden yksinäisyys? Haluatko edistää myötätuntoista opiskelukulttuuria?

Myötätuntomentorointi

Myötätuntomentorointi on opiskelijoiden vertaisryhmätoimintaa, jossa tehtävään perehdytetyt opiskelijat ohjaavat ryhmiä yhdessä tutkimaan ja harjoittamaan myötätuntoa. Toiminnan tavoitteena on rakentaa myötätuntoista ja kannustavaa toimintakulttuuria, kehittämällä opiskelijoiden myötätuntovalmiuksia ja lisäämällä tietoisuutta myötätunnon merkityksestä.

Starttikoulutus myötätuntomentorointiin

Myötätuntomentoroinnin starttikoulutus antaa eväät myötätuntomentoroinnin käynnistämiseen omassa korkeakoulussa sekä myötätuntomentoreiden perehdyttämiseen ja tukemiseen tehtävässään. Koulutus on suunnattu erityisesti korkeakoulujen henkilöstölle, mutta myös muille aihepiiristä kiinnostuneille. Koulutus on maksuton ja se toteutetaan Zoom-yhteydellä.

Seuraava starttikoulutus järjestetään 14. – 15.3.2023

Keväällä 2023 järjestämme myötätuntomentoroinnin starttikoulutuksen maaliskuussa. Koulutus koostuu kahdesta kolmen tunnin mittaisesta koulutuspäivästä, jotka ovat: tiistai 14.3. klo 12.00 – 15.00 ja keskiviikkoa 15.3. klo 9.00 – 12.00. (Ilmoittautuminen koulutukseen on päättynyt.)

Starttikoulutuksen sisältö ja työskentelyote

Koulutuksen ohjelma pitää sisällään perehtymistä:

  • myötätuntoon ja sen hyötyihin korkeakoulukontekstissa
  • myötätuntomentoroinnin toimintamalliin ja sen harjoitteisiin
  • toiminnan käytännön järjestämiseen
  • myötätuntomentorien perehdyttämiseen ja tukemiseen tehtävässään

Työskentelyn ote on osallistava ja reflektiivinen. Mukana on kokemuksellista oppimista myötätuntoharjoitteiden kokeilun kautta sekä pienryhmäkeskusteluja. Koulutuksessa lähdetään myös suunnittelemaan myötätuntomentoroinnin toteuttamista omassa korkeakouluyhteisössä, mahdollisuuksien mukaan korkeakoulukohtaisissa pienryhmissä. Ajatuksena on, että jo koulutuksen aikana on mahdollista verkostoitua oman korkeakoulun muiden edustajien kanssa ja saada alkusysäys toiminnan toteuttamiselle.

Koulutuksen tukimateriaalina käytetään myötätuntomentoroinnin käsikirjaa (voit tutustua käsikirjaan täällä). Kouluttajana toimii Nyyti ry:n vertaismentoroinnin asiantuntija Leena Tuuttila.

Lue lisää myötätuntomentoroinnista täältä.

Myötätuntomentoroinnin starttikoulutus oli oivalluttava ja ihana kokemus! Koulutuksessa syvennyttiin myötätunnon ja itsemyötätunnon käsitteisiin ja harjoitteisiin sekä mentoroinnin käytännönsuunnitteluun, mutta kenties antoisinta oli yhteinen ideointi ja yhteiskunnallinen keskustelu samanhenkisten ihmisten kanssa! Koulutuksen ilmapiiri oli rauhallinen, salliva ja innostava. Tällaista koulutusta ja myötätuntoa todella tarvitaan niin korkeakoulumaailmassa kuin työelämässä!” (starttikoulutukseen osallistunut, syksyllä 2022)

Lisätietoja: asiantuntija Leena Tuuttila, leena.tuuttila@nyyti.fi, 050 431 8624