Hyppää sisältöön

Myötätuntomentoroinnin starttikoulutukset korkeakouluhenkilöstölle

Tunnetko kiinnostusta opiskelijalähtöiseen hyvinvoinnin kehittämiseen korkeakoulussasi, tai haetko vaikuttavaa mallia yhteisöllisen hyvinvoinnin rakentamiseen? Huolettaako opiskelijoiden yksinäisyys? Haluatko edistää myötätuntoista opiskelukulttuuria?

Myötätuntomentorointi

Myötätuntomentorointi on opiskelijoiden vertaisryhmätoimintaa, jossa tehtävään perehdytetyt opiskelijat ohjaavat ryhmiä yhdessä tutkimaan ja harjoittamaan myötätuntoa. Toiminnan tavoitteena on rakentaa myötätuntoista ja kannustavaa toimintakulttuuria, kehittämällä opiskelijoiden myötätuntovalmiuksia ja lisäämällä tietoisuutta myötätunnon merkityksestä.

Seuraava starttikoulutus keväällä 2025

Nyyti ry järjestää seuraavan myötätuntomentoroinnin starttikoulutuksen keväällä 2025. Koulutus koostuu kahdesta kolmen tunnin mittaisesta koulutuspäivästä. Koulutuksen ajankohta tarkentuu ja ilmoittautuminen aukeaa lähempänä. Viestimme asiasta tällä sivulla sekä some-kanavissamme.

Koulutus antaa eväät myötätuntomentoroinnin käynnistämiseen omassa korkeakoulussa sekä mentoreiden perehdyttämiseen ja tukemiseen tehtävässään. Lisäksi koulutus tarjoaa monipuolista tietoa siitä, miten vertaispedagogiikka ja myötätuntotaidot voivat toimia vaikuttavina välineinä opiskelijoiden hyvinvoinnin sekä yhteisöllisyyden edistämisessä korkeakoulumaailmassa. 

Koulutuksen jälkeen osallistujat voivat halutessaan jatkaa käytännön yhteistyötä Nyyti ry:n kanssa ns. kumppanuustoiminnan muodossa. Kumppanuustoiminnan tarkoituksena on myötätuntomentoroinnin pilotointi ja soveltaminen opiskeluyhteisöön tiiviissä yhteistyössä korkeakoulun ja Nyytin kesken.  

Koulutus on suunnattu korkeakoulujen henkilöstölle sekä muilla aihepiiristä kiinnostuneille toimijoille. Mukaan otetaan n. 25 osallistujaa. Koulutus on maksuton ja se toteutetaan zoom-yhteydellä.

Starttikoulutuksen sisältö ja työskentelyote

Koulutuksen ohjelma pitää sisällään perehtymistä:

  • myötätuntoon ja sen hyötyihin korkeakoulukontekstissa
  • myötätuntomentoroinnin toimintamalliin ja sen harjoitteisiin
  • toiminnan käytännön järjestämiseen
  • myötätuntomentorien perehdyttämiseen ja tukemiseen tehtävässään

Työskentelyn ote on osallistava ja reflektiivinen. Mukana on kokemuksellista oppimista myötätuntoharjoitteiden kokeilun kautta sekä pienryhmäkeskusteluja. Koulutuksessa lähdetään myös suunnittelemaan myötätuntomentoroinnin toteuttamista omassa korkeakouluyhteisössä, mahdollisuuksien mukaan korkeakoulukohtaisissa pienryhmissä. Ajatuksena on, että jo koulutuksen aikana on mahdollista verkostoitua oman korkeakoulun muiden edustajien kanssa ja saada alkusysäys toiminnan toteuttamiselle.

Koulutuksen tukimateriaalina käytetään myötätuntomentoroinnin käsikirjaa (voit tutustua käsikirjaan täällä). Kouluttajana toimii Nyyti ry:n vertaismentoroinnin asiantuntija Leena Tuuttila.

Lue lisää myötätuntomentoroinnista täältä.

Myötätuntomentoroinnin starttikoulutus oli oivalluttava ja ihana kokemus! Koulutuksessa syvennyttiin myötätunnon ja itsemyötätunnon käsitteisiin ja harjoitteisiin sekä mentoroinnin käytännönsuunnitteluun, mutta kenties antoisinta oli yhteinen ideointi ja yhteiskunnallinen keskustelu samanhenkisten ihmisten kanssa! Koulutuksen ilmapiiri oli rauhallinen, salliva ja innostava. Tällaista koulutusta ja myötätuntoa todella tarvitaan niin korkeakoulumaailmassa kuin työelämässä!” (starttikoulutukseen osallistunut, syksyllä 2022)

Lisätietoja: asiantuntija Leena Tuuttila, leena.tuuttila@nyyti.fi, 050 431 8624