Jaksaminen, Opiskelu, Vaikuttaminen, Yleinen

Julkaisemme kuntavaalien yhteydessä blogisarjan, jossa eduskuntapuolueiden poliittiset opiskelijajärjestöt ottavat kantaa mielenterveyspolitiikkaan.  Haluamme Nyytissä lisätä yhteiskunnallista keskustelua mielenterveydestä ja näin osaltamme lisätä äänestysaktiivisuutta. Nyytin kuntavaalitavoitteisiin voi tutustua täällä. Sivulta löydät myös vaalien tarkemman aikataulun. 

Nuorten mielenterveys koetuksella – mielenterveyspalvelut laahaavat perässä

Penkkarit on peruttu. Etäopetus ilman kavereita jatkuu. Henkinen pahoinvointi kasvaa ja apua saa jonottaa kuukausia. Tämä on opiskelijoiden arkea sekä lukioissa, ammattikouluissa että korkeakouluissa.

Meidän ikäluokkamme menettää nuoruuttaan. Ikimuistoiset kokemukset vaihtuvat läppärin näyttöön neljän seinän sisällä. Me kaipaamme tukea, keskustelua ja muistoja ystävien kanssa. Me emme kaipaa lisää Zoom-tunteja ikkunasta ulos tuijottaen. Vastuu koronan leviämisen ehkäisystä on silti kannettava. Oma ja läheisten turvallisuus menee kaiken edelle.

Mielenterveytemme on silti koetuksella. Nykyisellään mielenterveyden palveluihin joutuu jonottamaan jopa kuukausia, eikä matalan kynnyksen keskusteluapua ole riittävästi tarjolla. Resurssit eivät yksinkertaisesti riitä ja korona on pahentanut tilannetta entisestään. Tulevien työikäisten näkökulmasta hälyttävää on myös se, että vuonna 2018 50% työkyvyttömyyseläkkeistä johtui mielenterveydellisistä syistä. Samalla vain 5% terveydenhuollon kustannuksista kohdistetaan mielenterveyden hoitoon.

Tähän on tehtävä muutos. Tampereen tulee omalta osaltaan panostaa ennaltaehkäiseviin palveluihin, kuten liikkuvaan nuorisotyöhön ja Ohjaamoihin. Avun tarpeessa olevat nuoret täytyy tavoittaa mahdollisimman nopeasti, jotta kukaan ei putoa yhteiskunnan kyydistä ja apu saavuttaa sitä tarvitsevat.

Tavoitteenamme tulee olla, että apua tarvitseva pääsee perusterveydenhuollon ammattilaisen hoidontarpeen arviointiin kolmen päivän sisällä yhteydenotosta, minkä jälkeen mahdollinen hoito alkaisi neljän viikon sisällä. Tämä tukee varhaista puuttumista mielenterveyden ongelmiin laadukkaalla ja nopealla hoitoon pääsyllä. Mielenterveyspalveluiden saatavuutta täytyy parantaa ja pitkällä tähtäimellä tuoda ne vahvasti osaksi perusterveydenhuoltoa.

Mielenterveyspalveluiden tulee olla saavutettavia myös lompakon paksuudesta riippumatta. Tätä tavoitetta tukee kansalaisaloite psykoterapeuttikoulutuksen muuttamisesta maksuttomaksi. Tarve psykoterapialle on kasvanut vuosien aikana, mutta ammattilaisten määrä ei ole noussut vastaavanlaisesti. Toivon lämpimästi, että maamme hallitus hyväksyy kansalaisaloitteen osana ongelman ratkaisua.

Roope Tukia


Kirjoittaja on Kokoomusopiskelijoiden liittohallituksen jäsen ja kokoomuksen kuntavaaliehdokas Tampereella.

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *