Hyppää sisältöön

Podcastit ja talk-tallenteet

Tälle sivulle on koottu NyytiCast-podcastin ja NyytiTalkin jaksot, joiden toteuttamisessa Takaisin opintoihn -hanke on ollut mukana.

NyytiCast: Opiskelu ja mielenterveys

Podcast-jakso julkaistu 23.2.2021.

Armollisuus itseään kohtaan on aina tärkeää, mutta etenkin silloin, kun kohtaa haasteita omassa mielenterveydessä. Opiskelusta ja mielenterveydestä Nyyticastin jaksossa keskustelevat Helsingin yliopiston kotieläintieteiden opiskelija Janika Kekki ja Takaisin opintoihin -hankkeesta hankekoordinaattori Atte Rimppi. 
 
Jotenki se järkytys siitä, että mihin se Janika on kadonnut, koska olen aina tykänny opiskella ja olen ollu hyvä opiskeleen ja mulla on ollu hyvät opiskelutekniikat ja olen ollut suunnitelmallinen. Yhtäkkiä huomaat, että luet kirjasta kymmenen kertaa samaa lausetta, etkä  saa jäämään sitä sun päähän. Se on tietynlainen shokki ja joutu määrittelmään ittensä uudelleen, että  en ookkaan enää hyvä opiskelija,” muistelee Janika hetkeä, kun mielenterveys alkoi heiketä. 
 
Miten Janika selvisi yllä mainituista haasteista? Kuuntele jakso, niin saat selville. 
 
Vihje: siihen liittyy armollisuus itseä kohtaan, Takaisin opintoihin -vertaismentorointi, ystävällinen lehtori ja sopiva lääkitys ja hoito: ”tärkeintä on oma hyvinvointi ja että se (opiskelu) tuntuu itselle hyvältä… itselle niitä opintoja tehdään, oma terveys on loppupeleissä kaiken A ja O”

NyytiCast on kuunneltavissa sekä Spotifyssä että SoundCloudissa.

Löydät podcast-jakson upotettuna SoundCloud-linkkinä myös täältä.

NyytiTalk: Toipumisorientaatio – kohti merkityksellistä elämää

NyytiTalk-keskustelu kuvattu 10.12.2020.

“Toipumisorientaation ajattelutapaa voi kuvata sanoilla: siitä huolimatta. Siitä huolimatta onko sulla mielenterveydenhäiriö, pystyt elämään itsellesi merkityksellistä ja mielekästä elämää, tehdä työtä ja rakastaa,” avaa Kukunorin toiminnanjohtaja Markus Raivio toipumisorientaatiota NyytiTalkissa.

Toipumisesta ajatellaan usein liian kapealaisesti. Toipuminen sidotaan ulkoisiin mittareihin, kun toipuminen pitäisi nähdä jokaisen omana henkilökohtaisena matkana.

“Toipumista yhteiskunnassa mitataan usein suhteessa opiskelu- ja työkykyyn. Toivottua toipumisen polkua usein esitetään sankaritarinan hengessä, eli kuinka palasin takaisin kunnon opiskelijaksi tai työntekijäksi”, pohtii NyytiTalkin toinen vieras sosiaalipsykologi, kokemusasiantuntija Minna Salonen.

Joulukuun NyytiTalkin toipumisorientaatiosta toteutti Takaisin opintoihin -hanke Keskustelua luotsaa hankekoordinaattori Virpi Palviainen.

Tekstitetyn tallenteen löydät Nyyti ry:n YouTube-kanavalta. Tallenne sopii myös materiaaliksi opintoihin, joissa tutustutaan toipumisorientaatioon.

NyytiCast-podcastin jakso Tauko opinnoista

Jakso on julkaistu 2.9.2019.

Jaksossa keskustellaan sairausloman ottamisesta opinnoista.

Jaksossa Nyyti ry:n Elisan ja Elinan vieraana psykologi Sari Tiula-Alho Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä.

– Mielestäni opiskelijat eivät tiedä riittävästi sairausloman mahdollisuudesta. Usein opiskelijat yhdistävät sairausloman työelämään, eikä nähdä että opiskelu on opiskelijan työtä, josta voi olla sairauslomalle, Elisa pohtii.

– Opiskelijat ottavat ajatuksen sairausloman ottamisesta eri tavalla, tilanteesta riippuen. Esimerkiksi jos opiskelijalla on ollut uupumusoireilu, sairausloma otetaan vastaan helpotuksena. Jos taas opiskelijalla on takana pitkään jatkunutta masennusta ja tekemättömyyttä, hyötyä sairauslomasta ei opiskelija näe yhtä selkeänä, sanoo Sari Tiula-Alho.

– Opiskelija saattaa olla pitkään tilanteessa, että opinnot eivät etene eikä välttämättä kukaan tiedä hänen huonosta voinnistaan. Koska opintoajat ovat rajalliset, sairausloman pitäminen voi vähentää kerrannaisvaikutuksia, joita pitkittyneestä tilanteesta voi seurata, Tiula-Alho toteaa sairausloman tärkeydestä.

– Kun on aika palata opintoihin, on tärkeä miettiä asteittain palaamista voinnin mukaan, ja kuinka opinnot saadaan mukaan arkeen. Minkä kurssin pystyn suorittamaan, mille kurssille olisi hyvä mennä? Tässä on tärkeä saada ohjausta ja tukea, Tiula-Alho toteaa palaamisesta.

– Palaamisen tukemismuotoja on tärkeä kehittää. Yksi keino voisi olla työterveydestä tuttu terveysneuvottelu, jossa opiskelijan kanssa keskustelemassa olisivat terveydenhuollon ja korkeakoulun edustaja, pohtii Tiula-Alho.

Opintoihin paluussa Tiula-Alho kokee tärkeäksi, että opiskelijalla olisi mahdollisuus keskustella ja reflektoida sairauslomaan johtaneista tilanteista. Mitä on oppinut itsestään? Mitkä merkit hälyttävät siitä, että omasta hyvinvoinnista on oltava huolissaan? Entä miten opintojen aloitusta voi tehdä pehmeällä laskulla? – Usein opiskelijat tuovat esille huolta, että tilanne toistuu. Siksi on tärkeää keskustella huolenaiheista, ja löytää keinoja ennakoida, että huoli ei käy toteen, Tiula-Alho jatkaa.

NyytiCast on kuunneltavissa sekä Spotifyssä että SoundCloudissa.

Löydät podcast-jakson upotettuna SoundCloud-linkkinä myös täältä.

Kelan sivuilta voit lukea lisätietoa opiskelijan sairauslomasta. 

NyytiTalk-jakso Opintojen erityisjärjestelyt voinnin mukaan

NyytiTalk-jakso on kuvattu 30.1.2020.

NyytiTalkissa keskustellaan, millaisia voivat olla opintojen erityisjärjestelyt. Keskustelussa kuullaan esimerkit Metropolia Ammattikorkeakoulusta ja Helsingin yliopistosta. Millaisissa tilanteissa opiskelijat hakevat opintojen erityisjärjestelyjä?

Miten saavutettavuutta voi edistää opintojaksojen toteutuksessa?  Entä mitkä asiat edistäisivät erityisjärjestelyjen ja yksilöllisten opiskelutapojen toteutumista Suomen korkeakoulutuksessa?

Keskustelemassa ovat Metropolian erityisopettajat Tiina Soininen ja Johanna Valtanen sekä Helsingin yliopiston opintopsykologi Anu Lehtinen.  Haastattelijana Takaisin opintoihin -hankkeen Marjo Siltanen.

Löydät NyytiTalk-jakson täältä (linkki vie Nyytin YouTube-kanavalle) 

NyytiCast-podcastin jakso Oppimisen vaikeudet ja mielenterveys

Jakso on julkaistu 27.1.2020

Podcast-jaksossa Helsingin seudun erilaiset oppijat ry:n koulutuskoordinaattori Satu Hirvonen, Tikkurilan Klubitalon opintovalmentaja Sanna Tervala ja kokemusasiantuntija ja toimittaja Leif Hagert puhuvat oppimisen vaikeuksista ja mielenterveydestä. Nyyti ry:n Elina Marttinen haastattelee.

Podcastissa keskustellaan, millainen yhteys oppimisen vaikeuksilla ja mielenterveydellä on toisiinsa.

– Oppiminen on jotenkin niin olennainen osa meitä ihmisiä, joten mielenterveys vaikuttaa suuresti oppimiseen. On myös toisinpäin, eli oppimisvaikeudet vaikuttavat mielenterveyteen, sanoo  Satu Hirvonen Helsingin seudun erilaiset oppijat ry:stä.

– Mielenterveyden haasteet vaikuttavat  merkittävästi oppimiseen. Jo stressaantunut, kuormittunut elämäntilanne vaikuttaa siihen, että mieli keskittyy kuormittaviin asioihin, ja tällöin on vaikea oppia opiskeltavaa. Mielenterveyshäiriö, esimerkiksi masennus, heikentää keskittymiskykyä ja muistin toimintaa, kuvaa Hirvonen mielenterveyden haasteiden vaikutuksia oppimiseen.

– Mielenterveydenhäiriö vaikuttaa myös aloitteen- ja päätöksentekokykyyn, joita molempia tarvitaan opiskelussa. Masennukseen liittyy myös minäkuvan ja odotuksien itseään kohtaan muuttuminen negatiivisiksi. Tällä on vaikutusta, miten saa opinnot käyntiin tai osaa asettaa tavoitteet realistiksi suhteessa omaan vointiin, sanoo opintovalmentaja Sanna Tervala Tikkurilan Klubitalolta.

Opiskelija, joka sairastuu mielenterveydenhäiriöön voi kokea haastavaksi sen, että ei enää pystykään samanlaisiin opiskelutapoihin tai -tahtiin kuin ennen sairastumista. – Tällöin joutuu rakentamaan opiskelijan identiteetin uudelleen sekä hyväksymään, että toipuminen on hidasta,  kuvaa Tervala tilannetta.

– Myös oppimisvaikeudet voivat vaikuttaa minäkuvaan heikentävästi. Jos menettää uskon itseensä oppijana, jo tämä itsessään aiheuttaa suuren stressitilanteen. Oppija voi ajatella: ”en ymmärrä mitään. En tajua sanaakaan kuulemastani, ja turha yrittääkään.” Helposti syntyy kierre, jossa vahvistuu usko siihen, että ei opi mitään kuitenkaan, toteaa Satu Hirvonen.

Jaksossa tutustutaan myös oppimisvaikeus-sanastoon. Lisäksi keskustellaan vaihtoehtoisista tavoista tehdä opiskelutehtäviä, ja miten opettajat voivat huomioida oppimisen vaikeudet. Ei tarvitse osata ja tietää, vaan keskustelijat rohkaisevat kysymään. – Opiskelijalta, jolla on esimerkiksi lukivaikeus, voi kysyä, onnistuuko opiskelutehtävän tekeminen tällaisenaan vai olisiko jokin toinen tapa tehdä parempi, sanoo kokemusasiantuntija ja toimittaja Leif Hagert.

Hagert kertoo jaksossa lukivaikeudestaan. – Lukivaikeus todettiin minulla aikuisiällä, ja sen saaminen oli itselleni helpotus. Se auttoi ymmärtämään itseäni, opin olemaan armollisempi itseäni kohtaan.

– Lukivaikeus ei estä opiskelemista, mutta täytyy löytää omat tavat opiskella, kannustaa Hagert. Podcast-jaksossa hän kertoo, millaisin strategioin on oppinut hahmottamaan aikaa sekä miten hän löysi luottamuksen siihen, että osaa kirjoittaa.

NyytiCast on kuunneltavissa sekä Spotifyssä että SoundCloudissa.

Löydät podcast-jakson upotettuna SoundCloud-linkkinä myös täältä.

Tutustu Helsingin seudun erilaisten oppijoiden tukeen ja toimintaan tästä. 

Klubitalojen opintovalmennuksesta voit lukea lisää täältä. 

Kirjallisuutta saavutettavassa muodossa tuottavaan Celiaan voit tutustua täältä.