Hyppää sisältöön

Tutkimustietoa opiskelijoiden nykytilasta

Keltaisella pohjalla ylhäällä kaksi mustavalkoista silmää ja keskellä teksti Korkeakouluopiskelijoista 24 % kokee itsensä yksinäiseksi. Alhaalla yksi musta-harmaa silmä.

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus (KOTT) 2021

  • Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii ahdistuksen ja masennuksen oireista. Opiskelijoilla psyykkisiä oireita ja kuormittuneisuutta näkyi suhteessa enemmän kuin koko aikuisväestössä.
  • Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevat naiset voivat tutkimuksen mukaan kaikkein huonoimmin. 40 prosenttia naisista kertoi ahdistuksen ja masennuksen oireista.
  • Joka kuudennella korkeakouluopiskelijalla oli riski sairastua syömishäiriöön. Naisista 26 prosenttia ja miehistä 8 prosenttia kuului riskiryhmään.
  • Joka neljäs opiskeleva nainen ja joka kolmas opiskeleva mies kertoi, ettei tunne kuuluvansa yhteenkään opiskeluun liittyvään ryhmään.
  • Korkeakouluopiskelijoista 13 prosentilla oli viimeisen vuoden aikana todettu masennus.
  • 13 prosentilla korkeakouluopiskelijoista oli viimeisen vuoden aikana todettu ahdistuneisuushäiriö
  • Opiskelevilla naisilla sekä todettu masennus että todettu ahdistuneisuushäiriö olivat yleisempiä kuin miehillä. Naisten riski sairastua syömishäiriöön oli kolminkertainen miehiin verrattuna.   
  • 65 % mielenterveyspalveluita tarvinneista ei koe saaneensa niitä tarpeeksi.
Keltaisella pohjalla ylhäällä kaksi mustavalkoista silmää ja keskellä teksti Korkeakouluopiskelijoista 29 % ei koe kuuluvansa mihinkään opiskeluun liittyvään ryhmään. Alhaalla yksi musta-harmaa silmä.

Kaikki Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen 2021 tulokset löydät täältä.

Korkeakouluopiskelijoiden mielenterveys, elintavat ja opiskeluryhmään kuuluminen – KOTT 2021-tutkimuksen tuloksia -diasarja

Aiempien vuosien KOTT-tutkimukset löytyvät täältä

Lue tiedotteemme (13.12.2021) opiskelijoiden tilanteesta KOTT-tulosten 2021 pohjalta

Lue THL:n tiedote 16.6.2021: Etäopinnot ja yksinäisyys ovat koetelleet korkeakouluopiskelijoita