Elämänhallinta, Tunteet

Monesti on helppoa ajatella, että elämä olisi miellyttävämpää ilman kaikkia haastavia tunteita. Epävarmuus, jännittäminen, viha, suru, kateus, pelko ovat esimerkkejä tunteista, jotka monesti tuntuvat vain hankaloittavan arkea. Eikö elämä olisikin paljon helpompaa ilman niitä?

Tarvitsemmekin kenties uudenlaista näkökulmaa. Ajattele elämääsi ilman minkäänlaista epävarmuutta tai jännittämistä. Kohtaisitko enää niin usein tilanteita, joissa oletkin ylittänyt itsesi? Kokisitko samanlaisia onnistumisen tunteita, kuin selvittyäsi kunnialla jännittävästä tilanteesta? Panostaisitko samalla lailla asioiden sujumisen varmistamiseen? Monet kielteisiltä vaikuttavat tunteet saavat meidät toimimaan, ylittämään omia rajojamme ja vievät meitä eteenpäin. Kaikilla tunteilla onkin paikkansa elämässämme.

Sen sijaan, että luokittelisi tunteita hyviksi tai huonoiksi, myönteisiksi tai kielteisiksi, hedelmällisempää olisi nähdä ne kaikki tarpeellisina ja tärkeinä. Kielteisten tunteiden sijaan voimme puhua esimerkiksi vaikeista tunteista – sillä sitähän ne ovat. Vaikeita meille sallia osaksi itseämme, vaikeina tietää, mitä niiden kanssa tulisi tehdä.

Miten toimia vaikeiden tunteiden kanssa?

Jotta vaikeidenkin tunteiden kanssa oppisi elämään, on ne hyväksyttävä osaksi itseään. Energiaa ei kannata tuhlata vaikean tunteen peittelyyn tai sen kieltämiseen. Tällöin vain helposti itsekin uupuu. Sen sijaan tunteen voi antaa tulla ja sen voi todeta. Voi jäädä kuuntelemaan vaikean tunteen viestiä. Mistä tunteessani oikeasti on kyse? Mitä se haluaa minulle kertoa?

Sallimalla kaikki erilaiset tunteet itselleen, tulee vahvistaneeksi myös itsetuntoaan ja hyvinvointiaan. Samaan voi pyrkiä myös valitsemalla mitä tekee tunteensa kanssa. Tässä piilee suuri mahdollisuus: emme ole tunteidemme vietävissä, vaan voimme itse aktiivisesti suunnitella ja toteuttaa toimiamme niiden suhteen. Parhaimmillaan vaikeimmatkin tunteet on mahdollista kääntää voimavaroiksi, jotka lopulta johtavat positiivisiin lopputuloksiin. Mikä mainio potentiaali tunteissamme piileekään!

Tutustu Nyytin uuteen ”Ole oman elämäsi tähti! Opiskelijan opas elämäntaidoista -julkaisuun. Voit saada lisätietoa tunteista ja tunnetaidoista sekä pääset tekemään niihin liittyviä harjoituksia.

Annina Lindberg


Kirjoittaja on innokas pelien pelaaja, joka hurahtaa niin kotikeittiössä pelattavista Trivial Pursuit -hetkistä kuin jo muodista menneen Pokémon Go -pelin saalistamisreissuista. Kilpailuvietin lisäksi on empaattinen kanssakulkija, joka toivoo, että ihmiset kiinnittäisivät enemmän huomiota asioihin, jotka heitä yhdistävät kuin erottavat. Toimii hankepäällikkönä Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeessa.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *