Itsemurha, Itsetuhoisuus

Tänään 10.9. on Itsemurhien ehkäisypäivä. Itsemurhien ehkäisypäivän tavoitteena on lisätä avointa keskustelua itsemurhista, niiden ennalta ehkäisystä ja vähentää itsemurhiin liittyvää leimautumista. Päivän tarkoituksena on myös muistuttaa siitä, että itsemurhasta on turvallista puhua: itsetuhoisista ajatuksista kysymistä ei tarvitse pelätä. Puheeksi ottaminen on välittämistä.

Jo yksi pieni kysymys voi olla ratkaiseva: mitä sinulle kuuluu?

Kuka tahansa voi tietyissä olosuhteissa kokea syvää epätoivoa. Itsetuhoisuuteen liittyy näköalattomuus tulevaisuuden suhteen sekä kyvyttömyys nähdä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Muista, että nekin tulevat menemään aikanaan ohi. Tärkeintä on, ettet jää pahan olon kanssa yksin.

Jokaisella on oikeus saada tukea ja apua. Itsetuhoisissa ajatuksissa ei ole mitään hävettävää eikä niistä kertomista pidä arkailla.

Kulunut vuosi on ollut monelle vaikea. Koronapandemia muutti lähes kaikkien arkea, sosiaalista kanssakäymistä ja aiheutti huolta sekä epävarmuutta. Sosiaalinen eristäytyminen lisäsi yksinäisyyden kokemusta niilläkin, jotka eivät sitä aiemmin kokeneet.  Erityisen vaikeaa on ollut heillä, joiden elämässä oli haasteita jo ennen pandemiaa: esimerkiksi yksinäisyys, ahdistus tai pakko-oireet syvenivät.  On lupa kurottautua rohkeasti muita kohti, hakea tukea ja turvaa. On myös lupa kurottaa kohti toista, osoittaa myötätuntoa ja tarjota tukea.

Kirjassaan ”Voimana toivo” Maaret Kallio kirjoittaa:
”Sillä on valtavasti eroa, mieltääkö toivottomaksi ihmisen vai tilanteen. Siksi linjaan voimakkaasti: koskaan, ei kenenkään kohdalla ole kyse toivottomasta tapauksesta. Kukaan meistä ei ole toivoton tapaus, eikä ketään, edes itseään, saa sellaisen asenteen läpi katsoa. On olemassa toivottomia tilanteita, toivottomilta tuntuvia olosuhteita ja voimallisia toivottomuuden tunteita. Mutta joka ikisen ihmisen kohdalla on toivoa: mahdollisuuksia vaikuttaa, muuttaa ja elävöittää toivoa.”

Älä jää yksin äläkä jätä yksin.

Mistä apua?

Välitön apu
Jos sinä tai läheisesi tarvitsee välitöntä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Voit ottaa yhteyttä ammattiauttajiin soittamalla tai menemällä terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle tai sairaalan ensiapuun.

Muita auttavia tahoja
Kriisipuhelin päivystää numerossa  (09) 2525 0111 suomen kielellä vuorokauden ympäri.

Sekasin-chat nuorille

Nuorten kriisipiste

Tukinet

Mieli Suomen mielenterveys ry:n SOS-kriisikeskukset

Yliopisto-opiskelijoille Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS

Opiskeluterveydenhuolto

Terveysasemat

Seurakunnat ja Kirkon keskusteluapu

Minna Savolainen


Työskentelen Nyytissä toiminnanjohtajana. Mielestäni mikään ei ole niin tärkeää kuin hyvä mielenterveys, johon jokaisella tulisi olla oikeus. Ihan erityistä mielenkiintoa koen nuorten, nuorten aikuisten ja opiskelijoiden mielen hyvinvoinnin edistämiseen.

Avainsanat: ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *