Elämänhallinta, Itsensäjohtaminen, Motivaatio, Opiskelu

Tasan vuosi sitten, olin kirjoittamassa Tampereen yliopistossa yhteiskuntatieteiden maisterin pro graduani. Suunnittelin, että graduni olisi valmis kuuden kuukauden kuluessa. Kuusi kuukautta myöhemmin, graduni oli lähetetty, kaksi päivää ennen syntymäpäivääni. Mikä helpotus!

Se ei ollut helppo prosessi, koska minulla ei ollut kokemusta opinnäytetyön kirjoittamisesta kandidaatintutkinnossani Turkissa. Ymmärrän täysin, että gradun kirjoittaminen näyttää hankalalta ja suurelta työltä. Mutta hei, lopulta onnistuin. Siksi haluaisin jakaa kokemukseni muille opiskelijoille, jotka ovat kirjoittamassa opinnäytetyötä.

Käytin pomodoro-tekniikkaa, kun tein graduni.

En tuntenut pomodoro-tekniikkaa ennen kuin luin opiskeluvinkkejä yliopiston intranetista ja luin, että se on hyvä prokrastinaatioon taipuvaisille. Joillekin teistä tämä tekniikka voi olla tuttu. Nyytin sivustolta löydät tietoa ajanhallinnasta ja linkin pomodoro-tekniikkaan.

Tässä blogitekstissä haluan kertoa kokemukseni gradun kirjoittamisesta pomodoro-tekniikan avulla. Tämä tekniikka sopii minulle hyvin, koska ajatukseni vaeltelee esimerkiksi puhelimeen, suhteisiin, ulkopuolelle tai muihin tehtäviin. Kun on aikaraja tehtävään keskittymiselle, se tarkoittaa, että ajatuksillani on myös aikaa vaeltaa vapaasti ja voin tehdä mitä tahansa myöhemmin.

Kirjoita kuin olisit kokopäiväinen työntekijä

Valmistumisen jälkeen haluan, että siirryn työelämään ja olen tottunut työskentelemään kokopäiväisesti. Opinnäytetyöprosessin aika on mielestäni hyvää aikaa harjoitella työelämää varten. Tämä ajatus motivoi minua.

Kun olin kirjoittamassa graduani, kuvittelin, että olen yliopistossa. Olen kiinnostunut tutkijan työstä ja akateeminen ura kiehtoo minua. Näin opinnäytetyöprosessin ajan kuin harjoituksena akateemista uraa varten. Mielessäni minulla on eräs tutkimusprojekti ulkopuolisella rahoituksella, jonka rahoitus päättyy kesällä. Ajattelemalla, että opinnäytetyöprosessi hyödyttäisi uraasi, voit tuntea, että teet jotakin hyvää itsellesi ja teet jotakin konkreettista tavoitteesi saavuttamiseksi. Tämä sai minut jaksamaan gradun kirjoittamista tiukassa aikataulussa.

Suomessa kokoaikainen työntekijä työskentelee tavallisesti 7,5 tuntia päivässä. Laadin aikatauluni niin, että kirjoitan graduani 7,5 tuntia päivässä, aivan kuin kokopäivätyöntekijä.

Pomodoro-tekniikassa työskentelet 25 minuutin erissä, ja jokaisen pomodoro-jakson välillä sinulla on pieni 5 minuutin tauko. Pomodoro-tekniikassa suositellaan pidempää taukoa joka neljännen pomodoro-jakson jälkeen. Jos työskentelet 7,5 tuntia päivässä, se tarkoittaa, että päivässä sinulla on 15 pomodoro-jaksoa.

Alkuperäinen pomodoro-tekniikka käyttää keittiöajastinta. Tekniikan italialaisen perustajan keittiöajastin oli tomaatin (”pomodoro” italian kielellä) muotoinen. Voit käyttää myös digitaalista ajastinta internetistä, puhelimesta, tai tietokoneesta. Internetistä löytyy paljon pomodoro-nimisiä sovelluksia, joita voit ladata tietokoneelle tai puhelimeen. Minulle on toiminut parhaiten tietokoneen kalenterisovellus, jolla saan hälytyksen jokaisen tapahtuman alkamisesta. Kalenterini näkyy alla.

Kuvakaappaus sähköisestä kalenterista, jossa näkyvät pomodoro-jaksot ja tauot.

Kuva 1 Kuvassa näkyy, millainen päiväkohtainen kalenteri minulla oli

Kokemukseni mukaan voit muokata kestoaikaa ja pomodoro-jaksojen määrää tarpeidesi mukaan. Aiemmin luulin, että minulla on lyhyt keskittymiskyky ja kokeilin lyhyempää 20 minuuttia kestävää pomodoro-jaksoa. Myöhemmin huomasin, että kun 20 minuutin jakso loppui, minulla sujui työnteko vielä hyvin ja taukoilmoitus keskeytti sen. Sen jälkeen päätin, että 25 minuuttia oli hyvä keskittymisaika.

Lisäksi, 15 pomodoro-jakson sijasta, minulla oli 16 pomodoro-jaksoa. Minulla on voimia tehdä enemmän pomodoro-jaksoja ottaen huomioon pitkiä taukojani. Toisin kuin pomodoro-tekniikan suosituksessa, minun pitkä taukoni alkaa kuuden pomodoro-jakson jälkeen. Päädyin siihen tutkimustyön luonteen vuoksi, koska se vaatii enemmän keskeytymätöntä aikaa ja en halua keskeyttää hyvin sujuvaa työntekoani.

Rakenna itsekuria

Yksi tosi tärkeä asia on se, että rakennat itsekuria. Minulle vaikein asia oli sängystä nouseminen. Olisi hyvä, jos aloittaisin työn ennen kello 10, koska haluaisin tehdä kuusi pomodoro-jaksoa, eli kolme tuntia ennen lounastaukoa. Kirjoitin graduni yliopiston kirjastossa ja menin lounaalle yliopiston ravintolaan. Yliopiston ravintolan lounas sulkee kello 13.30–15.00 välillä ja haluan päästä sinne lounaan aikana.

Koska aamurutiini ja matka vievät aikaa, varaan aikaa 1,5 tuntia sängystä nousemisesta työn alkamiseen. Tämä riippuu sinun aamurutiineistasi. Sen jälkeen minulla on tapana käyttää puhelinta aamuisin. Varaan aikaa puoli tuntia sitä varten herätyskellon soimisen ja sängystä nousemisen välillä, ei enempää. Olisi hyvä, jos voisin nousta aikaisemmin. Ei tarvitse käyttää tuota puolta tuntia kokonaan.

Muista rakentaa itsekuria ja tiedä, että sinulla on aikaa tehdä mitä tahansa, kun päiväsi loppuu.

Tarpeeksi taukoja

Kun on tauko, kannattaa tehdä jotain fysiikan ja henkisen hyvinvoinnin hyväksi. Lyhyellä tauolla tein jotain muuta kuin katsoin tietokonetta. Viiden minuutin tauolla menin esimerkiksi vessaan, tarkistin puhelinta seisaaltaan, venyttelin, katsoin ikkunasta ulos, haukkasin raitista ilmaa oven ulkopuolelta, tein pieniä kotitöitä, tanssin ja lauloin musiikkia kuunnellessani, seurasin jopa viiden minuutin zumba-videoita YouTube:ssa. Pitkällä tauolla menin mieluummin kävelemään. Joskus menin ostamaan terveellisiä välipaloja lähikaupasta tai otin lyhyet päiväunet.

Käytin vapaa-aikani sosiaalisiin aktiviteetteihin.

Jos menin lounaalle yliopiston ravintolaan, söin mahdollisesti ystävän kanssa. Illalla vietin aikaa kumppanin kanssa, katsoin suosikkiohjelmiani televisiosta ja söin hyvää ruokaa. Vapaapäivänä menin tapamaan ystäviä heidän luokseen ja tein hauskoja juttuja. Menin nukkumaan samaan aikaan joka päivä, vaikka olisi ollut vapaapäivä. Se auttoi minua arjen rytmittämisessä.

Opinnäytetyöprossesin aikana huomasin, että kiire ja kertyvä työtaakkastressi yhdistettynä fyysisesti passiiviseen työskentelyyn tietokoneella, aiheuttaa minulle päänsärkyä ja lihasjännitystä. Hieronta auttaa minua rentoutumaan ja helpottaa jännitystä. Jokaisella on erilainen stressinhallinta. Mutta fysiikan ja henkisen hyvinvoinnin hyväksi auttaa stressin helpottamisessa. Minulle liikkuminen, hauskat ja sosiaaliset aktiviteetit ovat tärkeitä. Lisäksi minusta tuntui hyvältä, jos sain palautetta muilta gradustani.

Odotin innolla opinnäytetyötapaamisia ohjaajani kanssa ja pyysin muita opettajia ja ystäviä lukemaan graduani.

Lopuksi

Nämä olivat minun opinnäytetyöprosessini aikaisia kokemuksiani. Muista, että tutkimustyön luonne on jatkuvaa työtä . Luin hyvän kysymyksen Aalto-yliopiston liiketalouden tohtorikoulutuksen sivulta. Sivu kuvaili sitä, minkälaista akateemista koulutusta ja erityisesti minkälaista tohtorikoulutusta siellä on. Sivulla lukee: “Are you willing to dedicate most of your daily time awake for a single purpose?” (Oletko valmis omistamaan suurimman osan hereillä oloajastasi yhdelle ainoalle asialle?).

Toivottavasti tämä blogikirjoitus auttaa sinua ajanhallinnassa opinnäytetyönprosessisi aikana. Olen tosi helpottunut siitä, että lähetin graduni ajallaan ja kalenterini on nyt tyhjä päivittäisistä pomodoro-tapahtumista.

Nyt hymyilen, kun näen säilyketomaattipurkkeja. Ne muistuttavat minua päivistä, jotka olivat täynnä italialaisia tomaatteja.

Nadira Puteri Kusaeni


Olen opiskellut Tampereen yliopiston Global and Transnational Sociology -maisteriohjelmassa. Olen kotoisin Indonesiasta, olen kiinnostunut globaaleista ongelmista ja kansainvälistymisestä. Gradussani tutkin metaorganisaatiota, joka haluaa tehdä palmuöljystä kestävää. Olen kirjoittanut tekstin osana suomen kielen harjoittelua ja olen Nyytin vapaaehtoinen.

Avainsanat: , ,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *