Marjut Korhonen

4


Tilastokeskuksen Aikuiskoulutustutkimus 2017:n mukaan aikuiskoulutukseen vuonna 2017 osallistui 18–64-vuotiaista joka toinen (1,6 miljoonaa henkeä). Ammattikorkeakouluissa voi opiskella aikuisena ammattikorkeakoulututkintoon tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Koulutusvaihtoja on paljon ja opiskelutahtiin voi vaikuttaa paljon myös itse. Aikuisena opiskelu vaatii hyvää ajanhallintaa ja motivaatiota opiskeluun.

Opiskeluun kannustetaan nykyisin kaiken ikäisiä, koska työelämässä vaaditaan yhä enemmän. Opiskelu kannattaa, koska ilman koulutusta on entistä hankalampi työllistyä. On tärkeää pitää tavoitteista kiinni ja tehdä töitä opiskelun eteen, mutta joskus pitää myös antaa armoa itselle. Monimuotokoulutus antaa mahdollisuuksia suunnitella opintoja omaan tahtiin ja käydä töissä samalla.

”Aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan.”

Itse aloitin opintoni sosionomiksi päiväopiskeluna ja vaihdoin opiskelun kahden vuoden jälkeen monimuoto-opiskeluun. Opiskelu on vaatinut paljon ja se on ollut opintojen sovittamista muuhun elämään. Ja muutoksista ei kannata lannistua.

Minun suunniteltu valmistuminen siirtyy keväältä jouluun. Tämä oli minulle helppo ratkaisu tehdä, koska muuten olisin uuvuttanut itseni. Elämässä ja opiskelussa ongelmat ovat tehty ratkaistaviksi, ja omasta jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää.

” Opinnot ovat tuoneet, uusia ystäviä, uusia tilanteita ja kohtaamisia – voin suositella opiskelua kaikille.”

Haastattelin Savonia-ammattikorkeakoulun aikuisopiskelijaa, miltä hänestä on tuntunut opiskella. Hän valmistui jouluna 2017 sosionomiksi puoli vuotta etuajassa. Seuraavassa hänen ajatuksiaan opiskelemisesta.

Aikuisena opiskelun aloitus vaatii suunnittelua, taloudellista, ajankäytön ym. asioiden pohtimista, ja kouluun ei voi hakea noin vain. Sen takia motivaation on oltava hyvä. Opiskelun lisäksi elämässä on myös paljon muita juttuja, esimerkiksi perhe, ja tämä asettaa omat haasteensa. Toisaalta opiskelusta saa enemmän itselleen aikuisena: työelämästä saadut kokemukset auttavat opiskelua. Opiskelu on vaativissa elämäntilanteissa itselleni ainakin ainut asia ” joka piti minut järjissäni”. Tehtävät piti tehdä ja palauttaa sovitusti ja nämä jotenkin antoivat rutiinia ja tekemistä, vaikka muu elämä oli kaaoksessa ympärillä.

Opiskelun päätyttyä oli hieman tyhjä olo. Aikaa on nyt muuhunkin. Nyt huomaan, miten raskasta aikaa opiskelu aika on ollut. Mutta sen ajan on vain jotenkin ponnistellut, ja nyt on tavoite saavutettu. En voisi olla itseeni tyytyväisempi. Itselleni valmistuminen on iso juttu.

Opiskelusta saa paljon itselleen, mutta muu elämä on jätettävä opintojen ajaksi hieman ”sivuun”. Mutta ei liiaksi koska elämässä pitää aina olla iloa

Aikuisopiskelu luo omat haasteet, mutta se palkitsee ja parhaimmillaan antaa uutta suuntaa elämälle.  Suosittelen opiskelua kaikille, olit minkä ikäinen tahansa, koska oppiminen on aina hyödyllistä.

”Älä koskaan kasva niin isoksi, ettetkö voisi esittää kysymyksiä. Älä koskaan tiedä niin paljon, ettetkö voisi oppia jotain uutta.”

— Og Mandino

Mukavaa keväänjatkoa teille kaikille omasta puolestani ja onnea kaikille, jotka valmistutte tänä keväänä. Onnea uusiin haasteisiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *