Hyppää sisältöön

TIE VAPAAMPAAN ELÄMÄÄN -kurssi 25.9. – 6.11.

Kuvassa neljä nuorta ihmistä seisomassa rinnakkain kädet toistensa harteilla katselemassa korkealla paikalle auringonlaskun suuntaan, kesävaatteissa, kuva otettu takaapäin.

Onko sinulla riippuvaista käytöstä tai ajattelua? Rajoittavatko haitalliset käyttäytymis- ja ajattelumallit elämääsi? Haluatko lisätä tietoisuutta omasta itsestäsi: tavoistasi toimia, tuntea ja ajatella? Tarvitsetko apua raittius- tms. päätöksen tekemiseen ja siinä pysymiseen? Kaipaatko elämään ja erityisesti toipumiseen enemmän lempeyttä ja myötätuntoa? Jos vastasit myöntävästi yhteenkään kysymykseen, Tie vapaampaan elämään -kurssi voi olla sinua varten.

Kurssi on maksuton ja tarkoitettu alle 25-vuotiaille opiskelijoille. Kurssitapaamiset pidetään Zoomissa. Ohjaaja on kurssilaisiin puhelimitse yhteydessä ennen kurssin alkua.

KURSSIN AIKATAULU

Tapaamiset ovat live-online Zoomissa 25.9. – 6.11. välisellä ajalla keskiviikkoisin klo 18 – 19.30.

    1. viikko: 25.9.
    2. viikko: 2.10.
    3. viikko: 9.10.
    4. viikko: 16.10.
    5. viikko: 23.10.
    6. viikko: 30.10.
    7. viikko: 6.11.
8. Viikolla (vko 46) ohjaaja on yhteydessä jokaiseen osallistujaan puhelimitse.

 Ilmoittaudu mukaan 5.8. alkaen! Ilmoittautuminen päättyy 13.9. tai kun kurssi on täynnä.

Kurssin teemoja ovat muun muassa:

⭐️ Toipumisen peruspilarit: tiedostaminen, hyväksyminen, lempeys

⭐️ Triggerit eli laukaisevat tekijät ja riippuvuuden noidankehä

⭐️ Hankalien kokemusten, ajatusten ja tunteiden kohtaaminen

⭐️ Hermoston rauhoittaminen

⭐️ Hyvän huomaaminen ja sen ”upottaminen”

⭐️ Itsemyötätunto ja itsestä huolehtiminen

Kurssille osallistuessasi saat:

⭐️ seitsemän viikoittaista tapaamista Zoomissa

⭐️ tieteellisesti tutkittua tietoa mindfulnessista, riippuvuuksista, traumoista, psykologiasta ja aivojen toiminnasta

⭐️ äänitteitä, harjoitteita ja vapaaehtoisen harjoituspäiväkirjan ohjeet

⭐️ työkirjan, johon harjoitteet ja tärkein teoria on koottu

⭐️ henkilökohtaista ohjausta ryhmässä kurssin aikana

⭐️ vertaistukea ja -kokemuksia

”Löysin itse tämän kurssin, kun ilmoittauduin sen kehittäjän vetämään koulutukseen. Minulla oli jo yli 10 vuota raittiutta ja orastavaa kiinnostusta meditaatiota ja mindfulnessia kohtaan. Meditaation olin löytänyt, kun seitsemän vuoden raittiuden kohdalla sairastuin kuolemanvakavasti. Tajusin, että vaikka olin ollut raittiina jo jonkin aikaa, en ollut onnellinen.

Elin elämääni uhrin viitta harteilla. Minulla oli useita muita riippuvuuksia, kuten läheisriippuvuus ja bulimia. Välttelin vastuuta elämästäni ja syytin muita omasta kurjuudestani. Onnellisuutta hain rahasta, suorittamisesta, ihmissuhteista ja muusta itseni ulkopuolella olevasta. Välttelin haastavia tunteita viimeiseen asti. Lisäksi kärsin ADHD-piirteen mukanaan tuomasta levottomuudesta. Aloin kiinnostua siitä, että vaikka en voi muuttaa muita, omaan mieleeni voin vaikuttaa aina ja siten muuttaa asennettani.

Tämä kurssi mullisti elämäni tarjoamalla minulle ihan uudenlaisia työkaluja. Opin tunnistamaan ja säätelemään haastavia tunteita, kyseenalaistamaan negatiivista ajatteluani ja olemaan lempeämpi itseäni kohtaan. Mindfulnessin ja meditaation kautta olen saanut elämääni uudenlaisen elämänilon ja vapauden, josta en osannut edes haaveilla.

Tämän vuoksi haluan auttaa muita ja tuoda kurssin oppeja apua tarvitseville.” (Susanna, kurssin vetäjä)

Tiedostaminen on kaiken muutoksen lähtökohta.

Kurssilaiset ovat kertoneet saaneensa apua erityisesti omien toimintamallien tiedostamiseen (78%), hermoston rauhoittamiseen (76%), armollisuuden lisääntymiseen (76%) sekä hankalien tunteiden (73%) ja ajatusten (68%) kohtaamiseen. Lisäksi kurssi on auttanut retkahduksen ehkäisyyn, itsemyötätunnon lisääntymiseen, keskittymiseen, stressinhallintaan sekä kiitollisuuden lisääntymiseen.

Kurssin tarkoitus on tarjota käytännön työkaluja eri riippuvuuksien tai haitallisten käyttäytymis- ja ajattelumallien kanssa painiskeleville. Kurssi sopii sinulle riippumatta siitä, kuinka paljon riippuvuudet tai haitalliset käyttäytymismallit ovat elämässäsi läsnä. Voi siis olla, että et vielä ole työskennellyt riippuvuuksien tai haitallisten käyttäytymismallien kanssa, olet vasta alkutaipaleella tai olet jo pidemmällä toipumisen tiellä. Kaikissa elämän vaiheissa on tilaa kasvaa ja oivaltaa.

Haasteesi voivat liittyä mihinkä tahansa riippuvuuteen tai haitalliseen käyttäytymis- tai ajattelumalliin, kuten negatiivisiin ajatuksiin tai vaikka asioiden välttelyyn. Työstettävät riippuvuudet voivat liittyä esimerkiksi päihteisiin, ruokaan, uhkapeleihin, seksiin, suorittamiseen, työhön, kännykän käyttöön tai ruokaan.

Tieteellisesti tutkittua tietoa

Kurssi perustuu tieteellisesti tutkittuun tietoon, eli psykologiaan, aivotieteeseen ja mindfulness-teoriaan. Kurssin pohjana on MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy) -kurssi. Tieteellinen tutkimus ja ihmisten oma kokemus osoittaa, että mindfulnessista on hyötyä addiktioiden hoidossa.

Mitä riippuvuus on?

Tällä kurssilla riippuvuus on mikä tahansa mielen tai kehon tapa, joka on luonteeltaan pakkomielteistä ja aiheuttaa meille kärsimystä, tuskaa, stressiä. Avainasemassa on se, että meillä on sellainen tunne, ettemme pysty kontrolloimaan ko. käytöstä. Tämä määritelmä sisältää siis itse asiassa kaikki haitalliset käyttäytymismallit.

Mitä toipuminen on?

Toipuminen taas käsitetään poluksi pois kaikista niistä ongelmista, mitä kyseinen toiminta aiheuttaa. Toipumiseen liittyvät haitallisten käyttäytymismallien lopettaminen sekä niiden tiedostaminen ja muuttaminen niin, että vapaampi elämä on mahdollista.

Luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri

Susannalla on traumatietoisen ohjaamisen pätevyys ja hän on tällä hetkellä Gabor Matén koulutuksessa, jossa traumojen ja niiden seurausten ymmärtäminen on keskiössä.

Kurssin aiheiden sensitiivisyyden ja turvallisen tilan luomiseksi on tärkeää, että osallistujilla on kamera auki tapaamisissa. Koska on kyseessä läsnäoloa harjoitteleva ja keskustelua sisältävä koulutus, se ei sovi puuhastelun taustaluennoksi. Kurssille osallistujat ovat kertoneet, että vaikka kameran auki pitäminen saattaa tuntua aluksi vieraalta epämukavalta, siihen tottuu pian. Voit kysellä Susannalta kameraan tottumiseen vinkkejä. Kurssilla noudatetaan Nyytin turvallisemman tilan periaatteita.

Kurssille otetaan maksimissaan 10 osallistujaa.

Minä olen siis Susanna Ahvalo, IMTAn (https://www.imta.org/) sertifioima mindfulness-ohjaaja yli kymmenen vuoden kokemuksella. Olen toiminut opettajana lähes pari vuosikymmentä. Olen Positiivisen psykologian valmentaja ja Positiivisen psykologian ja laaja-alaisten hyvinvointitaitojen ohjaaja. Minulla on koulutus itsemyötätunto-ohjaukseen. Tällä hetkellä opiskelen Gabor Matén Compassionate Inquiry -ohjelmassa, joka on psykoterapeuttinen menetelmä traumojen käsittelyyn. Kaiken tämän lisäksi minulla on myös oma yli 20 vuoden kokemus riippuvuuksista toipumisesta.

Kurssi toteutetaan Erkki Poikosen säätiön rahoituksella.

Tule rohkeasti mukaan! Ohessa kurssille osallistuneiden kommentteja.

Jos haluat lisätietoa:

Susanna Ahvalon nettisivut: https://onnellisuuspaja.fi/

Susannan sähköposti: susanna.ahvalo@gmail.com

PALAUTTEITA

Olen oppinut ottamaan tilaa, kun tulee impulssi toteuttaa riippuvuutta. Tämän kautta olen oppinut paljon paremmin ottamaan vastaan ja kohtaamaan tunteita ja asioita, joita olen riippuvuuteen paennut sekä keksinyt terveempiä tapoja täyttää niitä tarpeita, joita olen riippuvuuksilla yrittänyt täyttää. Olen myös huomannut paenneeni haastavia tunteita rakkaaseen videopeliharrastukseeni ja onnistunut muuttamaan harrastuksen takaisin harrastukseksi pakkomielteen sijaan.”

”Osaan tunnistaa ja havainnoida vaaranpaikkoja, joissa voin retkahtaa. Lisäksi sain työkaluja, joilla pystyn ainakin välillä ehkäisemään retkahdusta.”

”Antoisa ja hyödyllinen kurssi. Sain paljon työkaluja oman haitallisen käyttäytymiseni kanssa toimimiseen – ns. vertaistuki muilta oli tosi hyödyllistä myös ja motivoivaa.”

”Ennen tunsin, että olen oman itteni riepoteltava, hukassa ja yksin. Tunsin, ettei mikään voi auttaa. Tämä kurssi on tuonut ymmärrystä ja mielenrauhaa oikeasti. En olisi uskonut, että uskollisesti tekemällä viikkotehtävät, olen tänään tässä. Opin reagoimaan toisin ja tyynnyttämään ajatusmyrskyt. Koen, että sain turvaa ja ymmärrystä tiedosta, ja sain turvapaikan meditaatioharjoituksista. Tiedän, että olen aivan alkutaipaleella, mutten ikinä haluaisi jättää itseäni ja jättää harjoitteita.”

”Susannalla on kyky olla zoomin kautta läsnä ja välittää hyväksyvä tunne etäyhteydellä. Tuntui, kuin olisi ollut samassa paikassa, vaikka istuimme näyttöjen ääressä jokainen. Kurssi oli viikon kohokohta ja odotti seuraavaa kertaa. Aina näkemisen jälkeen tuli olo, että kaikesta selviää ja kaikki oli paremmin. Kurssi osui elämääni juuri oikeaan kohtaan ja tällä oli tarkoitus.”