Hyppää sisältöön

Tie vapaampaan elämään -Mindfulness-verkkokurssi 5.10.–23.11.2023.

Kuvassa neljä nuorta ihmistä seisomassa rinnakkain kädet toistensa harteilla katselemassa korkealla paikalle auringonlaskun suuntaan, kesävaatteissa, kuva otettu takaapäin.

Tie vapaampaan elämään -mindfulness-ryhmä toteutetaan jälleen syksyllä torstaisin 5.10.–23.11.2023 kello 16.15–18.15. Kurssi on tarkoitettu pääasiassa alle 30-vuotiaille opiskelijoille ja se toteutetaan etänä verkossa. Kurssi on maksuton ja mukaan pääsee ennakkoilmoittautumisella.

Onko sinulla riippuvaista käytöstä tai ajattelua? Rajoittavatko haitalliset käyttäytymis- ja ajattelumallit elämääsi? Haluatko lisätä tietoisuutta omasta itsestäsi: tavoistasi toimia, tuntea ja ajatella? Tarvitsetko apua raittius- tms. päätöksen tekemiseen ja siinä pysymiseen? Kaipaatko elämään ja erityisesti toipumiseen enemmän lempeyttä ja myötätuntoa? Jos vastasit myöntävästi yhteenkään kysymykseen, Tie vapaampaan elämään -kurssi voi olla sinua varten.

Kurssin tarkoitus on tarjota käytännön työkaluja eri riippuvuuksien tai haitallisten käyttäytymis- ja ajattelumallien kanssa painiskeleville. Kurssi sopii sinulle riippumatta siitä, kuinka paljon riippuvuudet tai haitalliset käyttäytymismallit ovat elämässäsi läsnä. Voi siis olla, että et vielä ole työskennellyt riippuvuuksien tai haitallisten käyttäytymismallien kanssa, olet vasta alkutaipaleella tai olet jo pidemmällä toipumisen tiellä. Kaikissa elämän vaiheissa on tilaa kasvaa ja oivaltaa.

Haasteesi voivat liittyä mihinkä tahansa riippuvuuteen tai haitalliseen käyttäytymis- tai ajattelumalliin, kuten negatiivisiin ajatuksiin tai vaikka asioiden välttelyyn. Työstettävät riippuvuudet voivat liittyä esimerkiksi päihteisiin, ruokaan, uhkapeleihin, seksiin, suorittamiseen, työhön, kännykän käyttöön tai ruokaan. Avainasemassa on se, että meillä on sellainen tunne, ettemme pysty kontrolloimaan ko. käytöstä.

Tieteellisesti tutkittua tietoa
Kurssi perustuu tieteellisesti tutkittuun tietoon, eli psykologiaan, aivotieteeseen ja mindfulness-teoriaan. Kurssin pohjana on MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy) -kurssi. Tieteellinen tutkimus ja ihmisten oma kokemus osoittaa, että mindfulnessista on hyötyä addiktioiden hoidossa. Tiedostaminen on kaiken muutoksen lähtökohta.

Kurssilaiset ovat kertoneet saaneensa apua erityisesti omien toimintamallien tiedostamiseen (78%), hermoston rauhoittamiseen (76%), armollisuuden lisääntymiseen (76%) sekä hankalien tunteiden (73%) ja ajatusten (68%) kohtaamiseen. Lisäksi kurssi on auttanut retkahduksen ehkäisyyn, itsemyötätunnon lisääntymiseen, keskittymiseen, stressinhallintaan sekä kiitollisuuden lisääntymiseen.

Kurssin teemoja ovat muun muassa:

 • ⭐️ Toipumisen peruspilarit: tiedostaminen, hyväksyminen, lempeys
 • ⭐️ Triggerit eli laukaisevat tekijät ja riippuvuuden noidankehä
 • ⭐️ Hankalien kokemusten, ajatusten ja tunteiden kohtaaminen
 • ⭐️ Hermoston rauhoittaminen
 • ⭐️ Hyvän huomaaminen ja sen ”upottaminen”
 • ⭐️ Itsemyötätunto ja itsestä huolehtiminen

Kurssille osallistuessasi saat:

 • ⭐️ Seitsemän viikoittaista tapaamista Zoomissa
 • ⭐️ Tieteellisesti tutkittua tietoa mindfulnessista, riippuvuuksista, traumoista, psykologiasta ja aivojen toiminnasta
 • ⭐️ Äänitteitä, harjoitteita ja vapaaehtoisen harjoituspäiväkirjan ohjeet
 • ⭐️ Työkirjan, johon harjoitteet ja tärkein teoria on koottu
 • ⭐️ Henkilökohtaista ohjausta ryhmässä kurssin aikana
 • ⭐️ Vertaistukea ja -kokemuksia

KURSSIN AIKATAULUT JA KÄYTÄNTEET

Ryhmä kokoontuu kerran viikossa torstaisin 5.10.-23.11. kello 16.15-18.15. Zoomin välityksellä.

Kurssin aiheiden sensitiivisyyden ja turvallisen tilan luomiseksi on tärkeää, että osallistujilla on kamera auki tapaamisissa. Koska on kyseessä läsnäoloa harjoitteleva ja keskustelua sisältävä koulutus, se ei sovi puuhastelun taustaluennoksi. Kurssille osallistujat ovat kertoneet, että vaikka kameran auki pitäminen saattaa tuntua aluksi vieraalta epämukavalta, siihen tottuu pian. Voit kysellä Susannalta kameraan tottumiseen vinkkejä.

ILMOITTAUTUMINEN

Ilmoittautuminen on sitova ja päättyy viimeistään 28.9. Ryhmän toiminta perustuu Nyytin turvallisemman tilan periaatteisiin, joihin sitoudutaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittaudu ryhmään tästä. 

KURSSIN VETÄJÄN TARINA

Kurssin vetäjä Susanna Ahvalo on IMTAn (https://www.imta.org/) sertifioima mindfulness-ohjaaja yli kymmenen vuoden kokemuksella. Susanna on myös toiminut opettajana lähes pari vuosikymmentä. Lisäksi hän on Positiivisen psykologian valmentaja ja Positiivisen psykologian ja laaja-alaisten hyvinvointitaitojen ohjaaja, jolla on koulutus myös itsemyötätunto-ohjaukseen. Susannalla on traumatietoisen ohjaamisen pätevyys ja hän on tällä hetkellä Gabor Matén koulutuksessa, jossa traumojen ja niiden seurausten ymmärtäminen on keskiössä. Kaiken tämän lisäksi hänellä on myös oma lähes 20 vuoden kokemus addiktiosta toipumisesta.

”Löysin itse tämän kurssin, kun ilmoittauduin sen kehittäjän vetämään koulutukseen. Minulla oli jo yli 10 vuota raittiutta ja orastavaa kiinnostusta meditaatiota ja mindfulnessia kohtaan. Meditaation olin löytänyt, kun seitsemän vuoden raittiuden kohdalla sairastuin kuolemanvakavasti. Tajusin, että vaikka olin ollut raittiina jo jonkin aikaa, en ollut onnellinen.

Elin elämääni uhrin viitta harteilla. Minulla oli useita muita riippuvuuksia, kuten läheisriippuvuus ja bulimia. Välttelin vastuuta elämästäni ja syytin muita omasta kurjuudestani. Onnellisuutta hain rahasta, suorittamisesta, ihmissuhteista ja muusta itseni ulkopuolella olevasta. Välttelin haastavia tunteita viimeiseen asti. Lisäksi kärsin ADHD-piirteen mukanaan tuomasta levottomuudesta. Aloin kiinnostua siitä, että vaikka en voi muuttaa muita, omaan mieleeni voin vaikuttaa aina ja siten muuttaa asennettani.

Tämä kurssi mullisti elämäni tarjoamalla minulle ihan uudenlaisia työkaluja. Opin tunnistamaan ja säätelemään haastavia tunteita, kyseenalaistamaan negatiivista ajatteluani ja olemaan lempeämpi itseäni kohtaan. Mindfulnessin ja meditaation kautta olen saanut elämääni uudenlaisen elämänilon ja vapauden, josta en osannut edes haaveilla. Tämän vuoksi haluan auttaa muita ja tuoda kurssin oppeja apua tarvitseville.” (Susanna, kurssin vetäjä)

KURSSILAISTEN KOKEMUKSIA

”Ennen tunsin, että olen oman itteni riepoteltava, hukassa ja yksin. Tunsin, ettei mikään voi auttaa. Tämä kurssi on tuonut ymmärrystä ja mielenrauhaa oikeasti. En olisi uskonut, että uskollisesti tekemällä viikkotehtävät, olen tänään tässä. Opin reagoimaan toisin ja tyynnyttämään ajatusmyrskyt. Koen, että sain turvaa ja ymmärrystä tiedosta, ja sain turvapaikan meditaatioharjoituksista. Tiedän, että olen aivan alkutaipaleella, mutten ikinä haluaisi jättää itseäni ja jättää harjoitteita.”

”Susannalla on kyky olla zoomin kautta läsnä ja välittää hyväksyvä tunne etäyhteydellä. Tuntui, kuin olisi ollut samassa paikassa, vaikka istuimme näyttöjen ääressä jokainen. Kurssi oli viikon kohokohta ja odotti seuraavaa kertaa. Aina näkemisen jälkeen tuli olo, että kaikesta selviää ja kaikki oli paremmin. Kurssi osui elämääni juuri oikeaan kohtaan ja tällä oli tarkoitus.”

”Minulla ei ollut täysin selkeää riippuvuutta kuin osallistuin kurssille. Mutta opin kurssin myötä hyödyntämään kurssia ja kurssin materiaaleja omaan elämäntilanteeseeni”.

Kun kurssi alkoi, minulle tuli tunne, että olen addiktiivinen useampaan kuin yhteen asiaan. Se oli vaikeaa kohdata mutta sai minut pohtimaan avoimemmin omaa elämäntapaani ja kurssin edetessä oli avartavaa huomata, miten erilaisia tilanteita ja addiktion tasoja muilla ihmisillä on, eli vertaistuki laittoi oman tilanteeni oikeisiin mittasuhteisiin. Kurssin sisältö eteni pehmein askelin omien tuntemusten mukaan, ja parasta oli, ettei mitään tarvinnut suorittaa pakosti. Se lisäsi motivaatiota kohti onnistumista addiktion hallitsemisessa. Kurssin harjoitteet ja työkalut toimivat erittäin hyvin totutuista tavoista pois oppimiseen. Kun pystyin hyväksymään kurssin aikana ja sen jälkeen, ettei addiktio ole asia, joka häviää pois kerralla ja taikaiskusta, oivalsin ottaa työkalut pysyvään käyttöön, aina tarvittaessa. Onnistuin luopumaan addiktiostani, olen toipunut hyvin ja mindfulnessin ajattelu on vaikuttanut elämääni positiivisesti. Kun minulle tulee tunne, että addiktio voi palata, työkalut ovat tukenani. Suosittelen lämpimästi kyseistä kurssia kaikille, joilla on sekä tarve että halu oppia pois itseä vahingoittavasta asiasta tai tavasta. Kurssi antaa avaimet ja työkalut onnistumiseen, joka palkitsee, ja tuntuu voimauttavalta sekä vapauttavalta.”

HERÄSIKÖ KYSYTTÄVÄÄ KURSSISTA?

Ota rohkeasti yhteyttä:

Kurssin ohjaajaan: susanna.ahvalo@gmail.com / https://onnellisuuspaja.fi/mbar/

Kohtaavan verkkotoiminnan asiantuntijaan: essi.rantanen@nyyti.fi