Hyppää sisältöön

Tie vapaampaan elämään -Mindfulness-kurssi 13.4 – 1.6.

Kuvassa neljä nuorta ihmistä seisomassa rinnakkain kädet toistensa harteilla katselemassa korkealla paikalle auringonlaskun suuntaan, kesävaatteissa, kuva otettu takaapäin.

Onko sinulla riippuvaista käytöstä tai ajattelua? Rajoittavatko haitalliset käyttäytymis- ja ajattelumallit elämääsi? Haluatko lisätä tietoisuutta omasta itsestäsi: tavoistasi toimia, tuntea ja ajatella? Tarvitsetko apua raittius- tms. päätöksissä pysymiseen? Kaipaatko elämään ja erityisesti toipumiseen enemmän lempeyttä ja myötätuntoa? Jos vastasit myöntävästi yhteenkään kysymykseen, Tie vapaampaan elämään -ryhmä voi olla sinua varten.

Ryhmä kokoontuu zoom-yhteyden välityksellä torstaisin klo 16.30 – 18.30.

Kurssin vetäjä Susanna kertoo:

Löysin itse tämän kurssin, kun ilmoittauduin sen kehittäjän vetämään koulutukseen. Minulla oli jo yli 10 vuota raittiutta ja kiinnostusta meditaatiota ja mindfulnessia kohtaan. Meditaation olin löytänyt, kun seitsemän vuoden raittiuden kohdalla sairastuin kuolemanvakavasti. Tajusin, että vaikka olin ollut raittiina jo jonkin aikaa, en ollut onnellinen. Elin elämääni uhrin viitta harteilla. Välttelin vastuuta elämästäni ja syytin muita omasta kurjuudestani. Onnellisuutta hain rahasta, suorittamisesta, ihmissuhteista ja muusta itseni ulkopuolella olevasta. Välttelin haastavia tunteita viimeiseen asti. Lisäksi kärsin ADHD-piirteen mukanaan tuomasta levottomuudesta.

”Kurssin myötä koko asenteeni elämää kohtaan muuttui. Opin tunnistamaan ja säätelemään haastavia tunteita, kyseenalaistamaan negatiivista ajatteluani ja olemaan lempeämpi itseäni kohtaan. Pääsin kiinni niin sanottuun tunne-elämän raittiuteen. Se sisältää mielestäni kaksi osaa. Ensimmäinen on omien triggereiden, kehon merkkien, tunteiden, ajatusten, toiminnan ja käyttäytymismallien tiedostaminen. Toinen taas oman luontaisen negatiiviseen kallistuneen ajatusmaailman suuntaaminen kohti realistisempaa ja positiivisempaa ajattelua. Nämä kaksi asiaa ovat tuoneet elämääni uudenlaisen elämänilon ja vapauden, josta en osannut edes haaveilla. Voi sanoa, että kurssi on muuttanut koko elämäni. Siksi koen merkitykselliseksi tuoda sen oppeja muille.

KURSSIN TARKOITUS

Tie vapaampaan elämään -kurssi on oiva tapa opetella uudenlaisia käyttäytymismalleja ja asenteita. Tiedostaminen, hyväksyminen ja lempeys, jotka ovat tämän kurssin kulmakivet, vievät kohti vapaampaa elämää. Kurssin tarkoitus on tarjota käytännön työkaluja eri riippuvuuksien tai haitallisten käyttäytymis- ja ajattelumallien kanssa painiskeleville. Kurssi sopii sinulle riippumatta siitä, kuinka paljon riippuvuudet tai haitalliset käyttäytymismallit ovat elämässäsi läsnä. Voi siis olla, että et vielä ole työskennellyt riippuvuuksien tai haitallisten käyttäytymismallien kanssa, olet vasta alkutaipaleella tai olet jo pidemmällä toipumisen tiellä. Kaikissa elämän vaiheissa on tilaa kasvaa ja oivaltaa.

Haasteesi voivat liittyä mihinkä tahansa riippuvuuteen tai haitalliseen käyttäytymis- tai ajattelumalliin, kuten negatiivisiin ajatuksiin tai vaikka asioiden välttelyyn. Työstettävät riippuvuudet voivat liittyä esimerkiksi päihteisiin, ruokaan, uhkapeleihin, seksiin, suorittamiseen, työhön tai ruokaan.

TAUSTATIETOA KURSSIN VAIKUTTAVUUDESTA

Kurssi perustuu tieteellisesti tutkittuun tietoon, eli psykologiaan, aivotieteeseen ja mindfulness-teoriaan. Kurssin pohjana on MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy) -kurssi. Tieteellinen tutkimus ja ihmisten oma kokemus osoittaa, että mindfulnessista on hyötyä addiktioiden hoidossa. Tiedostaminen on kaiken muutoksen lähtökohta.

Kurssilaiset ovat kertoneet saaneensa apua erityisesti omien toimintamallien tiedostamiseen (78%), hermoston rauhoittamiseen (76%), armollisuuden lisääntymiseen (76%) sekä hankalien tunteiden (73%) ja ajatusten (68%) kohtaamiseen. Lisäksi kurssi on auttanut retkahduksen ehkäisyyn, itsemyötätunnon lisääntymiseen, keskittymiseen, stressinhallintaan sekä kiitollisuuden lisääntymiseen.

”Parasta oli kurssin vetäjän omat kokemukset yhdistettynä tutkittuun tietoon, selkeys sekä aito ja empaattinen läsnäolo.”

Mitä riippuvuus on?
Tällä kurssilla riippuvuus on mikä tahansa mielen tai kehon tapa, joka on luonteeltaan pakkomielteistä ja aiheuttaa meille kärsimystä, tuskaa, stressiä. Avainasemassa on se, että meillä on sellainen tunne, ettemme pysty kontrolloimaan ko. käytöstä. Tämä määritelmä sisältää siis itse asiassa kaikki haitalliset käyttäytymismallit.

Mitä toipuminen on?
Toipuminen taas käsitetään poluksi pois kaikista niistä ongelmista, mitä kyseinen toiminta aiheuttaa. Toipumiseen liittyvät haitallisten käyttäytymismallien lopettaminen sekä niiden tiedostaminen ja muuttaminen niin, että vapaampi elämä on mahdollista.

Kurssin teemoja ovat muun muassa:

⭐️ Toipumisen peruspilarit: tiedostaminen, hyväksyminen, lempeys

⭐️ Triggerit eli laukaisevat tekijät ja riippuvuuden noidankehä

⭐️ Hankalien kokemusten, ajatusten ja tunteiden kohtaaminen

⭐️ Hermoston rauhoittaminen

⭐️ Hyvän huomaaminen ja sen ”upottaminen”

⭐️ Itsemyötätunto ja itsestä huolehtiminen

Kurssille osallistuessasi saat:

⭐️ seitsemän viikoittaista tapaamista Zoomissa

⭐️ työkirjan/kurssimonisteita sisällön tueksi

⭐️ tieteellisesti tutkittua tietoa mindfulnessista ja addiktioista sekä psykologiasta että aivojen toiminnasta

⭐️ äänitteitä, harjoitteita ja vapaaehtoisen harjoituspäiväkirjan ohjeet

⭐️ henkilökohtaista ohjausta ryhmässä kurssin aikana

⭐️ vertaistukea ja -kokemuksia

⭐️ yksilötapaamisen kurssin lopulla

Voit ilmoittautua tämän linkin kautta: https://forms.gle/wtLyV3W8vJZizra69. Ilmoittauduthan mielellään hyvissä ajoin.

Kurssin käyneet ovat kertoneet mm. seuraavaa:

Kun kurssi alkoi, minulle tuli tunne, että olen addiktiivinen useampaan kuin yhteen asiaan. Se oli vaikeaa kohdata mutta sai minut pohtimaan avoimemmin omaa elämäntapaani ja kurssin edetessä oli avartavaa huomata, miten erilaisia tilanteita ja addiktion tasoja muilla ihmisillä on, eli vertaistuki laittoi oman tilanteeni oikeisiin mittasuhteisiin. Kurssin sisältö eteni pehmein askelin omien tuntemusten mukaan, ja parasta oli, ettei mitään tarvinnut suorittaa pakosti. Se lisäsi motivaatiota kohti onnistumista addiktion hallitsemisessa. Kurssin harjoitteet ja työkalut toimivat erittäin hyvin totutuista tavoista pois oppimiseen. Kun pystyin hyväksymään kurssin aikana ja sen jälkeen, ettei addiktio ole asia, joka häviää pois kerralla ja taikaiskusta, oivalsin ottaa työkalut pysyvään käyttöön, aina tarvittaessa. Onnistuin luopumaan addiktiostani, olen toipunut hyvin ja mindfulnessin ajattelu on vaikuttanut elämääni positiivisesti. Kun minulle tulee tunne, että addiktio voi palata, työkalut ovat tukenani. Suosittelen lämpimästi kyseistä kurssia kaikille, joilla on sekä tarve että halu oppia pois itseä vahingoittavasta asiasta tai tavasta. Kurssi antaa avaimet ja työkalut onnistumiseen, joka palkitsee, ja tuntuu voimauttavalta sekä vapauttavalta.”

”Kaikin puolin hienosti rakennettu kurssisisältö, inspiroiva ja laadukas opetus sekä kurssilla käsitellyt asiat yleisesti ottaen antavat paljon ymmärrystä ja auttavat monenlaisissa elämän haasteissa.”
“Parasta oli ohjaajan vahva läsnäolo ja tuki sekä hieno ryhmä. Ymmärsin, että ajatukseni eivät välttämättä olekaan totta. Harjoitukset auttoivat näkemään, että voin harkita ennen kuin toimin. En seuraa sokeasti impulssejani vaan minulla on todellakin mahdollisuus valita, miten reagoin eri tilanteissa.”

“Itse sain uusia, toimivia työkaluja luuppaavaan negatiiviseen ajatteluun sekä some- ja sokeririippuvuuteen.”

Kurssin vetäjä Susanna Ahvalo on IMTAn (https://www.imta.org/) sertifioima mindfulness-ohjaaja yli kymmenen vuoden kokemuksella. Susanna on myös toiminut opettajana lähes pari vuosikymmentä. Lisäksi hän on Positiivisen psykologian valmentaja ja Positiivisen psykologian ja laaja-alaisten hyvinvointitaitojen ohjaaja. Hänellä on myös koulutus traumainformoituun lähestymistapaan sekä itsemyötätunto-ohjaukseen. Kaiken tämän lisäksi hänellä on myös oma lähes 20 vuoden kokemus addiktiosta toipumisesta.

Tule rohkeasti mukaan!

Jos haluat lisätietoa:

Susanna Ahvalon nettisivut: https://onnellisuuspaja.fi/mbar/

Susannan sähköposti: susanna.ahvalo@gmail.com

Nyytin yhdyshenkilö: Laura Kallio

Laura Kallion sähköposti: laura.kallio@nyyti.fi