Takaisin opintoihin -hanke on julkaissut ohjauskortit opetushenkilökunnalle. -Korttien tarkoitus on auttaa arjen ohjaustilanteissa. Ne tarjoavat konkreettisia työkaluja erilaisiin ohjaustilanteisiin korkeakouluissa. Kortit tukevat ohjaustyötä ja auttavat huomioimaan opiskelijoiden erilaiset tarpeet, kertoo hankekoordinaattori Atte Rimppi.
Ohjauskorttikokonaisuuden muodostavat kortit Mielenterveyden haasteiden huomioiminen opiskelussa, ADHD, Autisminkirjo ja Miten ottaa puheeksi ja tarjota apua opiskelijalle.
Kortit on kohdennettu korkeakoulujen henkilöstölle, mutta toki niiden sisällöistä on hyötyä muillakin opiskeluasteilla. Kortit on suunniteltu niin, että niistä voi nopeasti silmäilemällä katsoa, mitä on hyvä ottaa huomioon ohjauksessa ja opetustilanteissa. -Kortteja voi käyttää ennen ohjaustilannetta ja ohjauksen aikana – ja toki jälkeenkin, esimerkiksi materiaalien lähettämisessä opiskelijalle. Niiden tarkoitus on auttaa ymmärtämään opiskelijoiden erilaisia tarpeita ja tarjota tarpeiden huomioimiseksi työkaluja, Rimppi kuvailee korttien käyttötilanteita.
Korttien sisältö on koostettu Takaisin opintoihin-hankkeen henkilöstökoulutuksista, sekä vinkeistä ADHD-liiton, Autismiliiton sekä Mielenterveyden keskusliiton kokemusasiantuntijoilta, jotka ovat olleet mukana toteuttamassa henkilöstökoulutuksia ja hankkeen webinaareja. Lisäksi korteissa on hyödynnetty ADHD-liiton ja Autismiliiton materiaaleja opiskelemisesta.
Takaisin opintoihin -hanke kohdentuu tilanteeseen, jossa opiskelija on palaamassa opintoihin, kun opinnot ovat viivästyneet tai olleet tauolla mielenterveyden haasteiden takia. – Kuitenkin hankkeen toimintoja suunnitellessa neuropsykiatriset häiriöt nousivat useassa eri yhteydessä esillle, ja niihin kaivattiin korkeakouluhenkilöstön keskuudessa lisäosaamista. Neuropsykiatrisista häiriöistä tehtiinkin keskeinen osa Takaisin opintoihin-hankkeen henkilöstökoulutuksia, avaa Atte Rimppi ohjauskorttien aiheita. Opiskelijan saama vähäinen tuki neuropsykiatrisen häiriön kanssa opiskelemiseen voikin olla syynä, opinnot viivästyvät tai opiskelija keskeyttää opintonsa. Myös yhteyksiä häiriöillä löytyy: neuropsykiatrisen häiriön liitännäissairautena voi olla mielenterveydenhäiriö.