Marjut Korhonen

”Päivän helmiä eivät ole saamasi kohteliaisuudet eivätkä palautteet, vaan se ilo, jota olet itse kylvänyt toisten ihmisten elämään” (Manny Patel)

Ihmisille on ominaista tarve tuntea kuuluvuutta ja liittyä yhteen muiden kanssa.  Silloin tarvitaan myötätuntoa.

Ystävällinen suhtautuminen elämään ja ihmisiin tuo hyvinvointia, vähentää esimerkiksi ahdistusta. Myötätunto on toisen ihmisen kohtaamista ja myös myötäelämistä. Eläydymme siihen, mitä toinen ihminen tuntee ja vastaamme tunteeseen esimerkiksi kuuntelemalla toista. Myötätunto on välittämistä sekä tekoja toisen hyväksi. Myötätunto antaa meille kyvyn elää toisen ilossa ja surussa. Myötätunnon voi myös kohdistaa itseensä ja sanoa itselle, että minä olen arvokas ja mitä riitän. Itsemyötätunto on ystävällisyyttä itseä kohtaan.

Myötätunto on välittämistä sekä tekoja toisen hyväksi.

Myötätunto merkitsee minulle henkilökohtaisesti empaattisuutta ja ystävällisyyttä itseä ja myös muita ihmisiä kohtaan. Myötätunto itseä kohtaan on pohja myötätuntoisuudelle toisia kohtaan. 

Myötätunnolla on vaikutusta ihmisten jaksamiseen esimerkiksi opinnoissa. Jos opiskeluyhteisössä on kannustava ilmapiiri, se lisää motivaatiota ja jaksamista. Toisen huomioiminen opiskeluympäristössä voi olla ihan pienikin asia, kuten esimerkiksi että muistaa moikata ja katsoa silmiin tai kysyä, mitä kuuluu. Pienet asiat vaikuttavat paljon ja usein enemmän kuin itse oletamme.

Toisen huomioiminen opiskeluympäristössä voi olla ihan pienikin asia.

Opiskeluaikoina sattuu paljon asioita ja myös kuolema voi olla läsnä. Viime vuonna rakas opiskelijakaverimme kuoli äkillisesti, mikä vaikutti koko koulun ilmapiiriin. Tapahtuma vaikutti syvästi kaikkiin ja myös muistutti, että opiskelu on vain pieni osa elämäämme. Haluan osaltani omistaa tämän kirjoitukseni Antille ja, miten hän aina jaksoi kannustaa muita ja olla ystävällinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *