Tutustu rauhassa alla oleviin tehtäviin. Nyytin vapaaehtoistoiminta toteutuu verkossa, ml. ohjaustehtävät. Perehdytykset, sparraustapaamiset sekä muu toimintaan liittyvä suunnittelu yms. tapahtuu etänä. Lisätietoja Nyytin vapaaehtoistoiminnan käytännöistä saat täältä.
Etäryhmätoiminta
Ryhmächatin vertaisohjaaminen
Nyytin Chatissa jutellaan ryhmässä opiskelijan elämään ja arkeen liittyvistä aiheista. Vertaisohjaajan tehtäviin kuuluu keskustelun aktivoiminen, uusien näkökulmien esiin nostaminen sekä vertaistuellisen keskusteluilmapiirin ylläpitäminen. Chattejä ohjataan pareittain ja chatin aikana olet videopuheluyhteydessä toisen vertaisohjaajan ja/tai Nyytin työntekijän kanssa. Nyytin työntekijä on aina tavoitettavissa chatin ohjaamisen aikana sekä alussa ja lopussa juttelemassa kanssanne. Chatteja on 1–2 kertaa viikossa tiistaisin ja torstaisin klo 18–20 kevät- ja syyslukukausien aikana. Tiistain chatit ovat vuorotellen ruotsin- tai englanninkielisiä ja torstain chatit suomenkielisiä. Toimintaan ei tarvitse sitoutua pitkäaikaisesti, vaan voit tehdä chat-vuoroja silloin kun sinulle sopii. Vertaisohjaajat saavat noin tunnin mittaisen perehdytyksen ohjaamiseen ennen ensimmäistä vuoroaan. Tulevat chatit ja niiden aiheet näet tältä.
Vertaistuokion ohjaaminen
Reaaliaikaiset vertaistuokiot Zoomissa tarjoavat mahdollisuuden pysähtyä arjessa, ottaa hetki aikaa omalle hyvinvoinnille ja jutella porukalla! Tuokioita järjestetään sarjassa eri teemoista. Apuohjaajana sitoudut ohjaamaan sarjan kaikkia kertoja. Tuokioita ohjataan pareittain joko Nyytin työntekijän tai harjoittelijan kanssa. Tuokioita on järjestetty esim. liikunnan, palautumisen ja jaksamisen teemoista, miehiksi identifioiville opiskelijoille Miesten vuoro– konseptiin perustuen sekä aikuisemmille korkeakouluopiskelijoille. Perehdytys annetaan ennen tuokioiden alkua ja tukea ohjaamisen aikana saa Nyytin työntekijältä. Mahdollisiin tehtäviin rekrytään ohjaajia tarpeen mukaan erillishaun kautta. Jos olet kiinnostunut ohjaamaan tuokiota, täppää kohta ilmoittautumislomakkeella, niin saat tiedon seuraavasta rekrystä.
Vertaisryhmän ohjaaminen
Nyytin vertaisryhmissä jaetaan vertaistukea opiskelijoiden kesken, pohditaan uusia näkökulmia sekä etsitään yhdessä ratkaisuja Discordissa suljetulla alustalla. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki täysi-ikäiset opiskelijat ennakkoilmoittautumisen kautta. Ryhmissä Nyytin vapaaehtoiset voivat toimia apuohjaajina. Ryhmien kesto on n. 5-6 viikkoa ja apuohjaaja sitoutuu toimimaan tehtävässään koko ryhmän keston ajan. Apuohjaajan tehtäviin voi lukeutua tapaamiskertojen eli chattien ohjaaminen yhdessä työntekijän kanssa, ryhmäläisten kanssa keskusteluun osallistumista sekä tarvittaessa moderointia. Perehdytys annetaan ennen ryhmän alkua ja tukea ohjaamisen aikana saa Nyytin työntekijältä. Mahdollisiin tehtäviin rekrytään ohjaajia tarpeen mukaan erillishaun kautta. Jos olet kiinnostunut ohjaamaan tuokiota, täppää kohta ilmoittautumislomakkeella, niin saat tiedon seuraavasta rekrystä.
Muut tehtävät
Tee podcast-jakso NyytiCastiin
Kiinnostaisiko sinua kokeilla podcastin tekoa? Podcastit ovat kasvattaneet voimakkaasti suosiota viimeisten vuosien aikana, ja lujittaneet paikkansa varteenotettavana viestintävälineenä alalla kuin alalla. Nyytissä on mahdollista vapaaehtoisena tuottaa podcast- jaksoja NyytiCast- podcastiin.
Oman jakson tekoon on olemassa kattavat ohjeet ja ohjevideo tekniikan haltuun ottoon. Tarjoamme myös sparrausta käsikirjoitukseen ja tarvittaessa opastusta tekniikkaan. Kuuntele kokonaan vapaaehtoisvoimin tehty jakso #40: Sosiaalisten tarpeiden merkitys.
Vapaaehtoisena voit myös tulla mukaan henkilökuntamme tuottamiin podcast- jaksoihin vieraaksi, esim. kertomaan omasta kokemuksestasi tai puhumaan sinua kiinnostavasta aiheesta opiskelijoiden mielenterveyteen liittyen. Kuuntele vieraana toimineen vapaaehtoisen jakso #51: ADHD ja opiskelu.
Jaa opiskeluarkeasi Nyytin Instagramissa
Vapaaehtoisena voit ottaa viikoksi haltuun Instagram-tilimme: @nyytiry. Vapariviikkosi aikana pääset jakamaan omaan opiskeluarkeesi sekä mielen hyvinvointiin liittyviä fiiliksiä, tilannekuvia ja tarinoita. Vapaaehtoisten postaukset löytyvät tililtämme sekä tunnisteella #NyytinVapari.
Instagramin vapariviikoilla on mahdollista toteuttaa myös vuorovaikutuksellista toimintaa toisten vapareiden, Nyytin työntekijöiden tai mahdollisten asiantuntijavierailijoiden kanssa. Esimerkkiä vapaaehtoisen ja Nyytin työntekijän yhteistyöstä voi käydä katsomassa tilin IGTV- osiosta.
Vapariviikoilla, sekä niiden ulkopuolella, voi myös tehdä seuraavaa:
- Reels-video
Reels eli ”kela” on Instagramin versio TikTok- videosta. Reelsit ovat 30 sekunnin videopätkiä, joissa voit vaikka tanssia, höystää Nyytin tiliä huumorilla, tehdä extra pitkä Story eli tarinapostaus tai vaikka pitää hissipuheen jostain sinua kiinnostavasta asiasta! Esimerkkejä Reelseistä löydät Nyytin tililtä.
- NyytiTalk – livelähetys
Oletko sinä heittäytyvä sielu, joka haluaa vaikuttaa opiskelijoita koskevaan mielenterveyskeskusteluun? Koetko, että puhe on sinulle luonteva tapa ilmaista itseäsi? Nyytin Insta- liveissä keskustellaan erilaisista opiskelijolle ajankohtaisista aiheista reaaliajassa ja vuorovaikuttaen osallistujien kanssa. Lähetyksiin voidaan kutsua myös vieraita asiantuntijoista somevaikuttajiin. Esimerkkiä Nyytin ja vapaaehtoisen yhteisestä Insta- livestä voi katsoa täältä.
Ota kantaa:
- Kirjoita blogiteksti ”Mielellä on väliä” – blogiin
Haluatko kertoa näkemyksesi siitä, miten opiskelijoiden mielenterveyttä ja hyvinvointia voisi edistää? Mielellä on väliä! -blogissamme kerrotaan opiskelijahyvinvointiin liittyvistä ajankohtaisista asioista, otetaan kantaa ja herätellään keskustelua. Teksti kirjoitetaan omalla nimellä ja on luonteeltaan tutkiva, tietoa tuottava tai muulla lailla kantaaottava. Tutustu blogiimme. - Jaa tarinasi vertaistueksi muille!
Haluatko jakaa tarinan sinua koskettavasta aiheesta? Tarinan voi kirjoittaa omaan elämään liittyvistä ajatuksista ja kokemuksista. Jakamalla tarinan voit inspiroida tai tukea toisia sekä auttaa muita löytämään oivalluksia omaan elämäänsä. Julkaisemme tarinat sivuillamme ja some-kanavissamme. Lue lisää tarinan jakamisesta.
Opiskelijoiden mielenterveyspäivä
Omalle paikkakunnalle tai kampukselle on myös mahdollista itsenäisesti järjestää etänä tai livenä toteutuvaa toimintaa osana Opiskelijoiden mielenterveyspäivää (kampanjan aikana viikolla 16 sekä varsinaisena päivänä 19.4.2023). Jos kiinnostuit tästä mahdollisuudesta, ole suoraan yhteydessä vapaaehtoistoiminnan asiantuntijaan.
Lisätietoja tehtävistä antaa:
Henri Heikintalo, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija
henri.heikintalo@nyyti.fi
050 557 3144