Hyppää sisältöön

Keinoja haitallisten ajatusmallien työstämiseen 

Haitalliset ajattelumallit voivat huomaamattasi ohjata tapaasi, jolla havainnoit, toimit ja teet valintoja. Haitallisten ajattelumallien työstäminen onnistuu eri tekniikoiden avulla. 

Kokonaisvaltaiset tekniikat

Toimi omana tsemppaajanasi 

Voit toimia omana valmentajanasi ja antaa itsellesi opastusta, rohkaisua, kiitosta ja kannustusta. Jos tämä tuntuu aluksi vaikealta, voit kuvitella, mitä sanoisit ystävällesi, joka olisi samassa tilanteessa kuin itse olet. 

Palkitse ja kiitä itseäsi 

Kiitos ja kannustus antavat voimia – myös itseään on kiitettävä! Huomaa omat aikaansaannoksesi ja anna itsellesi tunnustusta. Myös rohkeus yrittää ja kokeilla ansaitsevat kiitoksen. Myös lepo ja laiskottelu ovat silloin palkitsemisen arvoista tekemistä: ”Olipa hyvä, että kuuntelin itseäni ja sallin itselleni lepotauon!” 

Muuta pitäisi-sanat haluamiseksi 

Voit löytää asioihin uuden näkökulman, kun muutat ”pitäisi”-sanat ”haluan tai ”voin” -sanoiksi. Pitääkö sinun todella toimia, kuten aina olet tehnyt vai voitko tehdä niin kuin oikeasti haluat? Saatat oivaltaa, mitä oikeasti haluat tehdä, tai huomata asiat, jotka eivät olekaan tarpeellisia tai mahdollisia.

Yksittäisiä tekniikoita ajatusten muuttamiseen 

Edellä esiteltiin kokonaisvaltaisia tapoja vaikuttaa omaan ajatteluun. On olemassa myös yksittäisiä menetelmiä, joita voit kokeilla ajatusten kanssa työskentelemiseen. Kokeile ja harjoittele, ja löydä itsellesi sopivimmat. 

Huolihetki 

Huolihetken aikana ei tehdä muuta kuin keskitytään mielessä pyörivään ongelmaan. Valitse rauhallinen paikka, jossa vietät 10 minuuttia. Anna huolta aiheuttavien ajatusten vapaasti tulvia mieleesi. Älä tee mitään muuta. Jos sinusta tuntuu, että pystyt keskittämään ajatuksesi ongelmaasi ja sen ratkaisemiseen, tee se. 

Päivän muina aikoina voit keskeyttää ahdistavat ajatukset sanomalla itsellesi: Näihin ajatuksiin palaan vasta huolihetkenä. 

Lista hyvistä asioista 

Myönteistä ajattelua voit vahvistaa tekemällä listan omista hyvistä puolistasi ja kaikesta siitä, mikä on elämässä riittävän hyvin. Lue listaa päivittäin ja keksi siihen lisää myönteisiä asioita. Opit muistamaan, että sinulla on hyviä ominaisuuksia ja että elämässä moni asia on riittävän hyvin. Mukavien asioiden ajatteleminen päivittäin harjoittaa aivoja tuottamaan enemmän myönteisiä ajatuksia. 

Ajatusten keskeyttäminen 

Voit joskus juuttua kielteiseen ajatusryppääseen. Se kuormittaa ja saa olon tuntumaan kurjalta. Opettele katkaisemaan häiritsevien ajatusten ketju. Eräs keino on sanoa mielessään tiukasti ”seis” tai ”stop” ja keskittyä sitten määrätietoisesti konkreettiseen asiaan, jota on tekemässä tai lähteä esimerkiksi ulkoilemaan. 

Jos häiritsevät ajatukset tuntuvat valtaavan mielen, sano itsellesi: “Tämä pilaa oloni. Haluan ajatella jotain muuta!” Ajatuksen voi myös kirjoittaa muistiin ja miettiä sitä myöhemmin (vrt. huolihetki). 

Pahin mitä voi tapahtua 

Ajattelet pahinta mahdollista, mitä voi tapahtua, jos pelkosi toteutuu. Saatat olla huolissasi siitä, että et saa opiskelutehtävääsi ajoissa valmiiksi. Huoli haittaa toimintaasi. Kuitenkin pahinta, mitä sinulle voi tapahtua, on se, että tehtävästäsi huomaa keskeneräisyyden ja arvosanasta tulee huono. Muutaman vuoden kuluttua et enää muista koko asiaa. Älä käytä tätä menetelmää sellaisiin huoliin, joiden seuraamukset voivat olla vakavat. 

Siirtyminen ajassa eteenpäin 

Joskus vastaan tulee aikoja tai tilanteita, jotka tuntuvat vaikeilta. Usein auttaa, kun kuvittelee tulevaisuudessa aikaa, jolloin asiat ovat hyvin. Olet ehkä jossain elämäsi vaiheessa kohdannut vaikeuksia ja selviytynyt niistä. Kun keskittyy ajatuksissaan tulevaan, parempaan aikaan, voi saada voimia tämän hetkisestä vaikeasta tilanteesta selviämiseen. 

Mindfulness tukena ajatusten työstämisessä

Mindfulness eli tietoinen ja hyväksyvä läsnäolo on pysähtymistä nykyhetkeen ilman, että arvostelemme tai analysoimme omaa sisäistä tai ulkoista kokemustamme millään lailla.

Anna palautetta

Herättikö lukemasi sinussa ajatuksia? Vastasiko se odotuksiasi? Saitko tietoa ja tukea tilanteeseesi? Anna meille palautetta nimettömällä verkkokyselyllä. Arvostamme mielipidettäsi!