Vinkki 1 – Menojen seuraaminen
Tiedätkö, paljonko sinulla kuluu rahaa ruokaan, liikkumiseen, sosiaalisiin menoihin tai harrastusmenoihin kuukauden aikana? Ensimmäinen askel oman talouden suunnitteluun on tietää mihin omat rahat kuluvat. Kaikilla meillä on varmastikin jokin arvaus tai oletus omista kuukausittaisista menoista. Jos et ole tarkastellut omia menojasi systemaattisesti viime aikoina, näin kesän kynnyksellä ja vuoden opintojen päättyessä siihen on hyvä hetki. Kesätyöt tai kesälomalle siirtyminen voi nimittäin oleellisesti muuttaa omia tulojasi ja menojasi.
Haasta itsesi merkitsemään kaikki menosi muistiin yhden kuukauden ajalta. Apuvälineenä tässä voit käyttää esimerkiksi ilmaista Penno-työkalua, jonka löydät osoitteesta penno.fi. Aikaa menee vain muutama minuutti päivässä ja menojen seuraaminen luultavasti paljastaa sinulle jotain oleellista omasta kulutuskäyttäytymisestäsi. Kannattaa kokeilla! Motivoidaksesi itseäsi voit vaikka luvata itsellesi pienen palkinnon kuukauden lopussa.
Vinkki 2 -Miten aloittaa säästäminen?
Oletko menossa kesätöihin ja toivot, että palkasta jäisi myös säästöön? Tässä muutama vinkki miten säästämisestä voi tehdä itselleen helpompaa:
Aseta ensin säästötavoite itsellesi. Mieti mikä on se juttu, mitä varten sinä haluaisit säästää? Ota tavoitteestasi kuva ja laite se vaikka puhelimen taustakuvaksi, niin tavoite pysyy mielessäsi niinäkin hetkinä, kun mieli tekisi tuhlata. Itsesi motivointiin voit myös hyödyntää Takuusäätiön visualisoitua säästöpolkua.
Avaa säästämistä varten oma säästötili, johon siirrät säästöön tarkoitetut rahat. Tilin avaamisen voi helposti tehdä useissa verkkopankeissa. Tämän jälkeen automatisoi säästäminen niin, että jokaisena palkkapäivänä tietty summa siirtyy automaattisesti säästötilillesi. Näin säästöön menevästä summasta tulee yksi kiinteä maksu muiden pakollisten maksujen ohessa. On helpompi onnistua säästämisessä, kun raha poistuu heti näkyvistä käyttötililtä.
Vinkki 3 – Mistä voisin säästää?
Oletko miettinyt paljonko yksittäiset take away -kahvit, hampurilaisateriat tai suoratoistopalvelut maksavat vuositasolla? Kuukauden tai vuoden mittaan niistä voi kertyä suurikin summa. Esimerkiksi kaksi kahvia viikossa tai yksi kahdeksan euron hampurilaisateria viikossa tekee noin 415€ vuodessa. Pienistä summista kertyykin ajan myötä iso summa.
Oman rahankäytön seuraaminen voi auttaa löytämään näitä pieniä arjen säästöjä. Esimerkiksi kokkaamalla kerralla useamman aterian verran ruokaa ja pakastamalla osan, voi säästää sekä rahaa että aikaa. Kun olosuhteet sallivat, myös kaveriporukalla yhdessä kokkaamalla voi säästää. Ravintolan sijaan voi kutsua kaverit omaan kotiin kokkaamaan yhdessä. Esimerkiksi jo parilla kympillä voi tehdä maukkaan pizza- tai hampurilaisaterian viidelle.
Vinkki 4 – Kuinka säästää ruokakuluissa?
Asumisen jälkeen toiseksi eniten rahaa menee ruokaan. Myös 40% kulutuksemme ympäristövaikutuksista syntyy ruuasta. Tässä muutama vinkki, miten voit kesän kynnyksellä säästää ruokamenoissa ja samalla syödä ympäristöystävällisesti:
- Kevät ja kesä tuo kauppoihin laajan valikoiman kotimaisia sesongissa olevia vihanneksia ja marjoja. Suosimalla satokausituotteita säästät rahaa ja ympäristöä.
- Pakkaa töihin, puistoon tai matkalle mukaan itsetehdyt eväät. Omat eväät tulevat huomattavasti halvemmaksi kuin kaupasta ostettu valmisleipä tai smoothie. Samalla vähennät syntyvän roskan määrää.
- Hyödynnä myös hävikkiruokasovelluksia, joiden kautta voit ostaa ravintoloiden ruokaa halvemmalla.
Vinkki 5 – Kulutuksen vähentäminen
Miksi omaa taloutta kannattaa tarkastella? Sillä on monia hyötyjä. Oman talouden hallinta lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia, tuo onnistumisen kokemuksia ja parhaillaan parantaa omaa taloustilannetta.
Taloudenhallinta ja säästäväinen elämäntapa koostuvat loppujen lopuksi arkipäiväisistä valinnoista, kuten ostosten suunnittelusta, heräteostojen vähentämisestä ja menojen seuraamisesta. Taloudenhallinta on kuitenkin myös taitolaji, joka ei kehity hetkessä. Se voi vaatia itsekuria ja matkalla voi tulla vastaan vastoinkäymisiä. Vastoinkäymisistä ei kuitenkaan kannata lannistua.
Kulutuksen vähentäminen voi olla vaikeaa, kun joka puolelta mainostetaan uutta kulutettavaa ja myös sosiaalisesti paine kuluttaa on kova. Moni meistä onkin päätynyt ostamaan jotakin, vaikkapa seuraamamme some-vaikuttajan suosituksesta. Erilaiset alennuskampanjat kehottavat meitä ostamaan heti, jotta hyödynnämme parhaat alet.
Uusien hankintojen yhteydessä kannattaakin pysähtyä hetkeksi ja miettiä ainakin seuraavia kysymyksiä:
- Tarvitsenko tätä todella?
- Pärjäisinkö vanhalla tavaralla tai tuotteella, joka minulla jo on?
- Tai voisinko saada tämän lainaksi jostain?
Yksi hyvä tapa vähentää kulutusta, on myös laittaa itselle sääntö, että ennen hankintaa nukkuu yön yli.
Vinkit rahankäyttöön antoi alkujaan Rahat riittää -hankkeen palvelumuotoilija Sanna Apajalahti. Rahat riittää -hanke (2018 – 2020) oli Takuusäätiön ja Marttaliiton yhteinen kehittämishanke. Hankkeen tavoitteena oli kotitalouksien talous- ja velkaongelmia ehkäisevän ja selviytymistä tukevan talousosaamisen vahvistaminen. Vinkit päivitettiin kevyesti toukokuussa 2021.