Tips 1 – Håll koll på dina utgifter
Vet du hur mycket pengar du spenderar på mat, transport, sociala tillfällen eller hobbyer under en månad? Det första steget i planeringen av din ekonomi är att veta vart dina pengar går. Vi har nog alla en gissning eller ett antagande om våra egna månatliga utgifter. Om du under den senaste tiden inte har granskat dina utgifter systematiskt, är en bra tid att göra det så här i början av sommaren och slutet av läsåret. Sommarjobb eller att åka på semester kan nämligen påverka dina inkomster och utgifter avsevärt.
Utmana dig själv till att skriva ner alla dina utgifter under en månads tid. Som hjälp kan du till exempel använda det kostnadsfria Penno-verktyget som du hittar på penno.fi. Det tar bara några minuter om dagen, och att hålla koll på dina utgifter kommer antagligen att avslöja något intressant om ditt konsumtionsbeteende. Det lönar sig att testa! För att motivera dig själv kan du till exempel lova dig en liten belöning i slutet av månaden.
Tips 2 – Hur börjar du spara?
Har du sommarjobb och hoppas på att spara en del av din lön? Här är några tips som kan göra sparandet lättare:
Ställ dig först ett besparingsmål. Tänk på vad det är du vill spara pengar till. Ta en bild av ditt mål och ställ in den som bakgrundsbild i din telefon, så att du har målet framför dig också vid tillfällen när du får lust att spendera.
Öppna ett sparkonto åt dina besparingar och flytta dit pengarna som du önskar spara. På de flesta nätbanker går det enkelt att öppna ett sparkonto. Automatisera sedan ditt sparande så att ett visst belopp automatiskt överförs till sparkontot varje lönedag. På så sätt blir besparingssumman en löpande betalning bland andra obligatoriska avgifter. Det är lättare att lyckas med sparandet när pengarna genast lämnar brukskontot.
Tips 3 – Vad kan du spara på?
Har du funderat på hur mycket enskilda take-away kaffen, hamburgarmåltider eller streamingtjänster kostar årligen? Under en månad eller ett år kan de sammanlagt bli en stor summa. Till exempel blir två kaffen eller en burgare på åtta euro per vecka cirka 415 € per år. Små summor blir stora summor med tiden.
Genom att hålla koll på dina utgifter blir det lättare att upptäcka dessa små besparingsmöjligheter. Att till exempel laga flera måltider på en gång och frysa in en del kan spara både pengar och tid. När omständigheterna tillåter kan du och dina vänner också spara genom att laga mat tillsammans. I stället för en restaurang kan du bjuda hem dina vänner för att laga mat tillsammans. Till exempel räcker bara några tior till en god hemmalagad pizza eller burgarmåltid för fem.
Tips 4 – Hur kan du spara på matkostnader?
Den näst största utgiften efter boendekostnader är mat. Livsmedel står också för 40 % av vår miljöpåverkan. Här är några tips om hur du kan spara på matkostnaderna på sommaren och samtidigt äta på ett miljövänligt sätt:
- Under våren och sommaren finns ett brett urval av inhemska grönsaker och bär i butikerna. Genom att köpa säsongsprodukter sparar du pengar och miljö.
- Packa med hemlagad mat till jobbet, parken eller resan. Egen mat blir betydligt billigare än en färdig smörgås eller smoothie från butiken. Samtidigt minskar du mängden skräp som produceras.
- Använd också matsvinnsappar genom vilka du kan köpa restaurangmat till ett lägre pris.
1.5 Tips 5 – Minska konsumtionen
Varför lönar det sig att hålla koll på sin ekonomi? Det finns många fördelar. Att ha kontroll över sin ekonomi ökar välbefinnandet, ger upplevelser av framgång och förbättrar i bästa fall den personliga ekonomiska situationen.
Att planera sin ekonomi och leva sparsamt består i slutändan av vardagliga val, som planering av inköp, minskning av impulsköp och att hålla koll på utgifterna. Men det är också en färdighet som inte utvecklas på ett ögonblick. Det kräver självdisciplin och på vägen kan finnas motgångar, men man ska inte låta sig nedslås av dem.
Att minska konsumtionen kan vara svårt när nya produkter annonseras från alla håll och det sociala trycket att konsumera är hårt. Många av oss har köpt något till exempel på rekommendation av någon influencer vi följer på sociala medier. Olika reakampanjer uppmuntrar oss att köpa genast så att vi kan dra nytta av de bästa erbjudandena.
När du planerar nya inköp är det värt att stanna ett ögonblick och fundera på åtminstone följande frågor:
- Behöver jag verkligen det här?
- Skulle jag klara mig med en sak eller produkt som jag redan har?
- Eller skulle jag kunna låna det här någonstans?
En bra regel att komma ihåg för att minska konsumtionen är också att sova på saken innan man handlar.
Tipsen gavs av Sanna Apajalahti, tjänstedesigner för Rahat riittää-projektet (2018-2020), som var ett gemensamt utvecklingsprojekt av Takuusäätiö och Marthaförbundet. Syftet med projektet var att stärka hushållens ekonomiska kompetens och förebygga problem med ekonomi och skuldsättning. Tipsen uppdaterades lätt i maj 2021.
I Hjälpsektionen på vår hemsida hittar du rådgivning i frågor om pengar och boende.