Hoppa till innehåll

Dagen för psykisk hälsa bland studerande

Dagen för psykisk hälsa bland studerande firas i den 13 april 2022.

Årets kampanjtema är medkänsla. Dagen firas onsdagen den 13 april och kring den ordnas kampanjer i sociala medier under en veckas tid 7 –14.4.2022. Syftet är att väcka diskussion om studerandenas psykiska hälsa och bjuda in alla att arbeta för psykiskt välbefinnande.

De studerandes ork är i nöd. Den utdragna coronatiden har haft betydande konsekvenser för de studerandes ork och psykiska hälsa. Över hälften av studeranden upplever psykiska svårigheter. Undantagstiden, begränsningsåtgärderna och distansstudierna har ökat antalet studerande som mår dåligt på ett aldrig tidigare skådat sätt. Många har blivit helt ensamma utan stöd och känsla av att någon bryr sig.

Kampanjen ökar de studerandes välbefinnande och samhörighetskänsla med hjälp av medkänsla. När vi möter varandra med medkänsla är det möjligt att skapa genuina kontakter med andra människor. När vi behandlar oss själva ömsint är det lättare att stärka vårt eget välbefinnande. Kampanjen lyfter fram medkänslans kraft, uppmuntrar till att dela erfarenheter genom utmaningen i sociala medier och ordna egna evenemang och jippon med anknytning till medkänsla.

Läs mer om temat medkänsla. Tips på idéer till evenemang och aktiviteter hittar du här. När du vet vad du tänker ordna på Dagen för psykisk hälsa bland studerande, kan du förhandsanmäla den med formuläret här intill.

Kampanjens bakgrundskraft är OPHY – nätverket för studerandes välmående, som koordineras av Nyyti ry.

Utmaningen #HeltBra

Du får göra misstag, misslyckas och vara mindre perfekt. Du är #HeltBra precis som du är. Du räcker.  

Delta i kampanjen Dagen för psykisk hälsa bland studerande 7–14.4.2022 genom att dela en egen bild, video eller textbaserad upplevelse av att din vardag är ofullständig. Ange ditt innehåll med tag #HeltBra. Uppmuntra och tagga dina vänner eller olika aktörer att göra lika.   

Genom att sänka ribban och avstå från strävan efter fullkomlighet ökar vi vår solidaritet inte bara med oss själva utan också med andra. Det är lättare att möta andra och minska den egna stressen när man inte behöver visa att man lever i en förskönad värld. Tillsammans är vi helt bra på att ändra på saker! Du är #HeltBra.   

Kom med – Sinnet är viktigt!

#AivanHyvä #HeltBra #GoodEnough

#OpiskelijoidenMielenterveyspäivä

#Mielenterveys

Kontaktuppgifter

Tommi Yläkangas
asiantuntija, vaikuttaminen

puh. 050 366 7786
tommi.ylakangas@nyyti.fi