7.4.2022 pidetyn webinaarin tekstitetty tallenne on julkaistu. Webinaarissa kuultiin keinoista ja tukitoimista, joilla voidaan helpottaa mielenterveyden haasteiden vuoksi keskeyttäneiden korkeakouluopiskelijoiden paluuta opintoihin.   

Tallenteet puheenvuoroista ja koko webinaarista löydät täältä YTHS:n sivuilta.

Webinaarin avasi Nyyti ry:n Laura Heimonen, joka kertoi myötätunnosta, ja miten se voi olla voimavarana korkeakoulussa.

Opiskelijoiden sairauslomien ja kuntoutustukien määristä kertoi tilastotietoa Kelan vastaava suunnittelija Seija Arjoranta. Puheenvuorossaan hän avasi myös, millaisia Kelan etuuksia opiskelija voi opintoihinsa saada sairastuttuaan tai kuntoutumisen tueksi.

Opintoihin palaamisesta opiskelijan näkökulman webinaariin toi Koala-ryhmän jäsen Emilia Taimen. Hän korosti joustojen tärkeyttä sekä opintojen suorittamisessa että toimeentulossa.

YTHS:n mielenterveys- ja opiskeluyhteisötyön johtava ylilääkäri Tommi Väyrynen kertoi opiskeluterveysneuvottelu-mallista. Neuvottelun tavoitteena on etsiä yhdessä opiskelijan, korkeakoulun ja opiskeluterveydenhuollon kanssa keinoja opiskelukyvyn edistämiseksi ja opintojen mahdollistamiseksi.

Toinen korkeakouluopiskelija mentorina voi helpottaa opiskelijan palaamista opintoihin. Yhdessä mentorin kanssa opiskelija voi jakaa opiskelemisen iloja ja haasteita. Takaisin opintoihin -mentoroinnista tuen muotona kertoi hankepäällikkö Marjo Siltanen Nyyti ry:stä

Korkeakoulujen tuen muodoista kuultiin erimerkit kahdesta korkeakoulusta. TAMKin oppimisen ja hyvinvoinnin tuen päällikkö Merja Hanhimäki kertoi muun muassa Parvi-kohtaamiskonseptista. Itä-Suomen yliopiston Sillat-hankkeen Marinia Sorjonen-Ward kertoi Student2Student-tukipalvelusta, jossa opiskelija voi keskustella vertaisohjaajan kanssa. Hän kertoi myös, kuinka toiminnasta on viestitty opiskelijoille lähettämällä kaikille tekstiviesti.

Webinaari tarjosi myös runsaasti keinoja itsemyötätunnon vahvistamiseen. Työterveyspsykologi Ronnie Grandell konkretisoi harjoituksen kera mahdollisuuksia lisätä itsemyötätuntoa arjen voimavaraksi.

Webinaarin järjestivät YTHS ja Nyyti ry osana Opiskeljoiden mielenterveyspäivän kampanjaa 2022.

Löydät webinaaritallenteen täältä.