Elintarvikkeiden hinnannousu on herättänyt keskustelua myös opiskelijalounaiden hinnasta. Opiskelijaravintoloiden toimintaa sitoo valtioneuvoston asetus, jonka mukaan avustukseen oikeuttavan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa. Kelan ateriatuki on tällä hetkellä 2,30 euroa yhtä annosta kohden, joten opiskelija joutuu yleensä maksamaan omasta annoksestaan erotuksen eli 2,70 euroa. Opiskelijaravintolat ovat ilmaisseet, että näillä hinnoilla ja kustannustasoilla ravintoloilla on vaikeuksia tarjota suositusten mukaisia opiskelija-aterioita opiskelijoille.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk) ilmoitti 14.8.2022, että tilanteen turvaamiseksi opiskelija-aterian enimmäishintaa korotetaan 50 sentillä lokakuun alusta lähtien.

–  Ruoan hinta on noussut niin voimakkaasti, että se uhkaa jo näiden opiskelijaravintoloiden olemassaoloa. Sitä emme tietenkään halua, Honkonen sanoo STT:n tiedotteessa.

Elintarvikkeiden hinnannousu siirretään siis opiskelijoiden maksettavaksi. Honkonen toisaalta myös kertoo, että hän on lisäksi esittämässä valtion ensivuoden budjettiesitykseen, että opiskelija-aterian ateriatukea korotetaan 25 sentillä, joten vuoden vaihteessa opiskelija-aterian hinta saattaa jälleen laskea.

Nyyti ry on sitä mieltä, että mahdollisuus edulliseen opiskelijaruokailuun on turvattava. Opiskelijalounas on tärkeä osa opiskelijan ravitsemusta. Monelle se on päivän pääateria, jopa ainoa. Terveysvaikutustensa lisäksi se rytmittää tehokkaasti päivää, tarjoaa mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen, helpottaa taloudellisia paineita ja on myös ajankäytöllisesti tehokasta.

– Opiskelijaravintolassa nautittu lounas on opiskelijan hyvinvoinnin kivijalka. Se on ollut sitä jo vuosikymmenet. Kokonaisvaltainen hyvinvointi vaikuttaa suoraan mielen hyvinvointiin ja siksi opiskelija-ateriajärjestelmän tulevaisuuden turvaaminen on myös mielenterveysteko, kertoo Tommi Yläkangas Nyyti ry:stä.