Ensi viikolla hallituksen kehysriihineuvotteluissa etsitään keinoja valtion talouden tasapainottamiseksi. Uusia säästöjä etsitään monesta eri suunnasta, mutta Nyyti ry:n näkemyksen mukaan opiskelijoiden hyvinvointiin ei enää uusia leikkauksia tule kohdistaa.

– Opiskelijoihin on jo nyt kohdistunut kestämättömän suuria leikkauksia. Edellisten leikkausten vaikutukset alkavat nyt realisoitumaan ja olisi kestämätöntä ja suorastaan julmaa, jos opiskelijoille kaavailtaisiin nyt uusia leikkauksia, kertoo Nyyti ry:n puheenjohtaja Sonja Naalisvaara.

Hallitusohjelmassa painotetaan sitä, että Suomessa ihmisillä on mahdollisuus kasvattaa osaamistaan ja työllistyä. Osaamisen ja työkyvyn kivijalkana on hyvinvointi ja hyvä mielenterveys, josta leikkaaminen on tulevaisuudesta leikkaamista. Opiskelijoiden hyvinvoinnista ja mielenterveydestä tulee tässä ajassa kantaa erityistä huolta.

– Hyvä mielenterveys on edellytys opiskelulle, opintojen läpäisylle sekä työelämään siirtymiselle ja siksi opiskelijoiden mielenterveyden edistämiseen ja tukemiseen pitää erityisesti nyt panostaa, tiivistää Nyyti ry:n toiminnanjohtaja Minna Savolainen.

Julkisen talouden tasapainottaminen on tärkeä tavoite, mutta Nyyti ry:n näkemyksen mukaan se tulee tehdä harkiten. Tehtyjen ja suunniteltujen säästötoimien mielenterveysvaikutukset tulee arvioida tarkasti ja varmistaa hyvinvoivan opiskeluarjen edellytykset myös leikkausten jälkeen. Säästökohteita on etsittävä sellaisista kohteista, jotka eivät uhkaa tulevaisuuden tekijöiden hyvinvointia nykyistä enempää. Mielenterveyttä kuormittavat leikkaukset tulevat myöhemmin valtiolle todella kalliiksi.

Lisätiedot:
Sonja Naalisvaara
puheenjohtaja
puh. 050 496 5053
sonja.naalisvaara@nyyti.fi

Minna Savolainen
toiminnanjohtaja
puh. 044 589 6117
minna.savolainen@nyyti.fi