Mielenterveysviikkoa vietetään tänä vuonna 21.−27.11.2022. Viikon teema kiteytyy lauseeseen ”Hyvä alkaa ennen kuin vaikeudet loppuvat”. Lauseen tavoitteena on viestiä siitä, ettei kenenkään tarvitse olla valmis tai täysin ehjä voidakseen kokea myös elämän hyvät puolet. Aina on toivoa.

Toivo on uskoa siihen, että asiat voivat muuttua. Toivo on yksi tärkeä elämän merkityksellisyyden tunnetta ohjaava tekijä.

Toivo ja unelmat ohjaavat toipumisprosessia. Jos meille annetaan mahdollisuus unelmoida, toipumisen tavoitteita alkaa syntyä. Haluamme kaikki elää hyvää merkityksellistä elämää ja uskoa siihen, että huomisessa on lupaus jostakin paremmasta meille kaikille. Toivo ei ole vakuuttelua.

Toivosta merkityksestä omaan toipumiseen puhui kokemusasiantuntija Lyyra Virtanen Nyytin webinaarissa 18.2.2021: Opiskelu ja mielenterveys: Toivo, motivaatio ja toipuminen. Lyyra muistutti meille kaikille, että aina on toivoa. Hän korostaa sitä, että toivo auttaa selviytymään ja aina on olemassa joku, joka on kokenut saman kuin sinä. Katso tallenne puheenvuorosta YouTubesta.

Mielenterveysviikolla järjestettävillä Mielenterveysmessuilla on lukuisia ilmaisia yleisöluentoja verkossa, joita voi seurata livenä tai tallenteina aina 27.11. saakka. Lisätietoja yleisöluennoista löydät Mielenterveyden keskusliiton verkkosivuilta.