Anton Klemola

Opiskelijalle suurimpia stressinaiheuttajia ovat tenttien lisäksi tehtävien palautuspäivät. Tehtävien kasautuminen ei ole mitenkään poikkeuksellista, mutta tehokkaalla ajankäytöllä voi helpottaa omaa tilannettaan. Huomasin lokakuusta tulevan minulle erittäin kiireinen ja stressaava kuukausi ja aloin pohtimaan, miten tähän on päädytty.

Ajankäyttööni on vaikuttanut erityisesti aktiivinen työssäkäyntini useana päivänä viikossa. Toimeentulo on taattava työssäkäynnillä, sillä opintotuki ilman lainaa ei yksistään riitä. Erityisesti viikonloput ovat menneet usein kokonaan töissä, mutta siitä huolimatta taustalla on myös muuta. Lukujärjestykseni on ollut sen verran väljä, että aikaa olisi ollut monena päivänä joko aamu- tai iltapäivä kouluasioihin. Paljon mieluummin sitä näinä hetkinä kuitenkin rentoutuu esimerkiksi Netflixin parissa. Koska minulle lyhyt katselutuokio harvoin riittää, vierähtää elokuvien ja tv-sarjojen parissa helposti liikaa tehokasta työskentelyaikaa.

Aloittaminen on erityisesti suuremmissa projekteissa kaikkein vaikeinta. Negatiivinen asenne ja erilaiset houkutukset aiheuttavat yhdessä korkean aloituskynnyksen. Olen huomannut, että tehtävän tekeminen on ollut alun jälkeen miellyttävämpää. Varhainen aloittaminen antaa myös suunnittelulle aikaa ja helpottaa organisointia. Erityisesti ryhmätehtävissä on järkevä tavata kurssin alkuvaiheessa kerran ja jakaa kaikille ryhmäläisille omat vastuualueet. Houkutuksien suhteen suosittelen kokeilemaan illaksi jäämistä koululle tai menemistä esimerkiksi kirjastoon. Tästä ei tarvitse tehdä vakituista tapaa, mutta minulla keskittyminen on pysynyt näin paremmin itse asiassa.

Pärjääminen kiireisessä elämäntilanteessa

Opiskelijatoimintaan saa halutessaan käytettyä paljon aikaa. Oppilaskunnan hallitukseen en ole lähtenyt mukaan, mutta tuutorointi ja koulun ulkopuolinen vapaaehtoistyö vievät myös voimavaroja pois opiskelulta. Lisäksi vapaaehtoisia koulutustilaisuuksia ja tapahtumia järjestetään runsaasti. Olen joutunut hillitsemään osallistumistani vapaavalintaisiin aktiviteetteihin, jotta en täytä kalenteriani liiaksi niillä. Jatkuvasti asioita joutuu miettimään niin työn, opiskelun kuin vapaa-ajankin kannalta, jotta mikään osa-alue ei mene päällekkäin tai ole epätasapainossa.

On tärkeää aloittaa ajoissa, mutta antaa myös joskus itselleen lupa olla tekemättä mitään.

On hämmentävää, että joillain kursseilla olen ollut erittäin aktiivinen jo aikaisessa vaiheessa. Esimerkiksi nyt syksyllä alkaneen yrittäjyyteen keskittyvän kurssin palautuspäivät ovat vasta marraskuun alussa, mutta olen jo pitkällä kurssin tehtävissä. Toisaalta on hyvä tehdä sitä mikä motivoi kullakin hetkellä, vaikka se ei aikataulullisesti järkevintä olisikaan. Jokainen tehty tehtävä vähentää työmäärää edes hieman.

Vaikka olen yleensä tehokas kiireessä, siitä aiheutuvaa stressiä en kaipaa. On tärkeää aloittaa ajoissa, mutta antaa myös joskus itselleen lupa olla tekemättä mitään. Molemmilla keinoilla omaa stressiään saa lievitettyä eikä tule edes huonoa omatuntoa laiskuudesta. Omasta jaksamisestaan on huolehdittava, jotta selviää kiireisen elämäntilanteen loppuun saakka.

Kirjoitus on Pala elämää -blogikampanjan satoa. Kampanja järjestettiin syksyllä 2015.

Anton Klemola
Olen 20-vuotias toisen vuoden sosionomiopiskelija Tampereen ammattikorkeakoulusta. Ajankäytön hallinta on minulle välttämätöntä jo opiskeluvaiheessa, jotta opiskelun, työn ja vapaa-ajan yhdistäminen onnistuu. Sosiaalialalla on tultava toimeen rajallisilla resursseilla eikä kiireen tunnetta voi kokonaan välttää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *