Hoppa till innehåll

Drömmar 

Vad är drömmar? 

Att drömma är en förmåga att föreställa sig hur livet ser ut som allra bäst. Drömmar svarar på frågan om hurdant liv vill vi leva. Är vi nöjda med detta eller vill vi ha något mer? Drömmar kan vara stora och långsiktiga mål och planer, eller små roliga saker inom snar framtid. En dröm kan till exempel vara att utbilda sig, att lära sig något nytt, ett eget hem, en utomlandsresa eller ett nytt inköp. 

Varifrån föds våra drömmar? 

Drömmar föds ur vår förmåga att kasta oss ut för att drömma och ur modet att tillåta oss själva det goda. För att kunna drömma behövs självkännedom: jag vet vad passar mig, vilka mina värderingar är och vad jag verkligen vill och behöver. För att kunna drömma, måste vi våga lita på att vi kan uppfylla dem. 

Kan alla ha drömmar? 

I jakten på våra drömmar måste vi ta ansvar för våra känslor, tankar, värderingar, attityder, för denna stund och för våra livsval. Vi behöver också beakta våra levnadsförhållanden och våra nära runtom oss och ibland behöver vi också ta svåra beslut. 

För att uppfylla drömmar, kan vi sätta upp delmål. Hur små dessa delmål borde vara, beror på hur stor drömmen är. Delmål hjälper oss att tro på våra drömmar och skapar möjligheter för att dessa en dag uppfylls. Alla drömmar kräver inte mycket arbete. Små drömmar som att påbörja en ny hobby, är inte så svårt. 

Drömmen behöver inte alltid uppfyllas 

Vägen mot drömmen är fantastisk, även om den aldrig skulle uppfyllas. Att bara drömma, hjälper oss redan för att klara av vardagen bättre. När vi närmar oss våra drömmar, förbättras vår självkännedom, vi ser mer positivitet och vi kan hitta vår mening med livet. 

Drömmar uppmuntrar oss att skapa något nytt och utvecklas som människor. Om du inte kan komma på en enda dröm, kan du försöka närma dig ämnet från ett annat perspektiv. Var vill du vara om tio år? Vilka mål har du? Våra mål avslöjar vad som är viktigt för oss och de kan hänga ihop med våra drömmar. 

Du kan även fundera på dina värderingar och behov. Hur skulle din vardag se ut om du lever fullt ut efter dina värderingar och dina behov är tillfredsställda? Hur ser ditt drömliv ut? Börja med sådant du tycker är viktigt, fint eller värt att eftersträva. Då kommer du också närmare dina drömmar. Våra drömmar kan vara små saker eller stora ideal för livet. Det spelar ingen roll hur de ser ut, de är våra drömmar och bra precis som de är.