Hoppa till innehåll

Har jag valt rätt yrke?

”Har jag valt rätt yrke?” är en fråga som nästan alla av oss funderar på någon gång under våra studier. Det är inte alltid så att vi är säkra på att detta är vårt arbetsområde eller att just dessa studier leder till vårt drömyrke. Det viktigaste kan leva i harmoni med oss själva och acceptera våra val.   

Många av oss börjar fundera på våra kommande studier redan i yrkesskolan eller på gymansiet och något val har vi behövt göra senast när vi försöker komma in på högskolan. Hade jag friheten att välja själv, eller påverkade mina föräldrar, släktens tradidtioner eller vännerna? Är detta nu det jag råkade komma in på? 

För en del av oss kan valet av studier vara lätt – till och med en självklarhet. Någon annan av oss tycker att valet är läskigt eller kämpar med osäkerheten fortfarande långt in i studierna. 

Acceptera dina val och lösningar 

Stödet hemmifrån och från våra föräldrar kan vara mycket varierande. En del av oss blit uppmuntrade att studera, medan andra av oss pressas till att börja arbeta. Ofta har våra familjer önskningar och förväntningar på våra val av studier. 

Störst betydelse har ändå vår inställning och att vi själva accepterar det vi gjort. Det är inte heller fel eller dåligt att hänga på andra, så länge vi är medvetna om och accepterar det. 

Bra tillfällen att se över dina val 

  • I början och slutet av terminen 
  • Vid slutfasen och examen 

Det finns många val och sätt att lösa dem. Ingenting i sig är bra eller dåligt. Beslut är individuella och olika relevanta för oss själva. 

Ibland är det värt att diskutera valen 

Det är värt att fundera över våra val med någon annan. Då blir de också tydligare för oss själva. 

Det kan hjälpa att: