Hoppa till innehåll

Studier och karriärplanering

Aarresaari – Akademiska rekryteringstjänster

Aarresaari är ett nätverk för Finlands akademiska rekryteringstjänster. Till nätverket hör karriär- och rekryteringstjänsterna vid universiteten. Nätverket producerar tjänster för arbetsgivare, det egna universitetet, studerande och nyutexaminerade. På Aarresaaris Rekrynet kan du hitta arbets- och praktikplatser.

Studiepsykologer och/eller studiehandledare vid din högskola

Studiepsykologer och -handledare hjälper studerande som vill förstärka sin studiemotivation, utveckla sina studiefärdigheter, diskutera studiernas framskridande, studieteknik eller tidsanvänding, reflektera kring egna val eller prata om frågor i anknytning till att orka i studievardagen. Du hittar kontaktuppgifter till studiepsykologer och studiehandeldare på respektive högskolas eller gymnasies hemsida.

Studieinfo.fi
I Studieinfo-tjänsten kan man:

  • Bläddra bland olika områden och examina
  • Få information om studier
  • Hitta aktuella utbildningar
  • Söka till utbildningar
  • Bekanta sig med antagningsgrunderna
  • Titta på videor och läsa om studerandes egna erfarenheter.

Utbildningsstyrelsen upprätthåller Studieinfo-portalen. Finländska läroanstalter och högskolor uppdaterar uppgifterna om sina egna utbildningar i studieinfo-tjänsten.

Ohjaamo Navigatorn
Navigatorn är en plats där man får hjälp med ärenden som berör arbete, utbildning och vardag. Nästan 40 Navigatorer runt om i Finland erbjuder information och vägledning snabbt och enligt behov. Man kan beställa tid eller titta in när man vill under öppettiderna. Tjänsten är avgiftsfri.

Luckan UngInfo

  • Luckan UngInfo erbjuder ungdomsinformation, vägledning och fortbildning på svenska. Tjänster erbjuds lokalt, regionalt, nationellt och digitalt.
  • Du kan få kostnadsfri handleding i frågor som gäller studier, arbete, fritid och andra frågor som är viktiga för dig. Du kan boka tid för vägledning eller kontakta under drop in-tider. Vägledningen kan ske via telefon, e-post, digitala möten eller på Luckan.
  • Ta hjälp av Luckans digitala tjänster Ärligt talat-chatten och Våga fråga. Hitta din närmaste vägledare via sökmotorn  Hitta Rätt  som hjälper dig att navigera bland svenskspråkiga tjänster. Via Hitta Rätt kan du söka efter tjänster både lokalt i din region och digitalt.

Sveps uppsökande arbete erbjuder individuell handledning och hjälper dig att strukturera din vardag och framtid så att du känner att du kan nå dina mål. Uppsökarna kan hjälpa dig att samarbeta med din studieplats så att dina studier känns tydliga eller hjälpa dig starta din jobbsökning mot den karriär som intresserar dig. En kontakt med Sveps är kostnadsfri, frivillig och förbinder dig inte till något. Sveps uppsökare är till för dig som bor eller studerar i huvudstadsregionen i åldern 16–28. 

TE-tjänster (Arbetsförmedlingen i Finland)
Arbets- och näringstjänsterna (TE-tjänsterna) erbjuder avgiftsfria tjänster för arbetssökande som bor i Finland eller vill arbeta i Finland.

  • Utbildningsrådgivningen är för dig som vill ha råd eller vägledning i frågor som gäller studier, finansiering av studier samt information om olika yrken och utbildningar.
  • Yrkesval och utbildning Arbets- och näringstjänsternas sakkunniga hjälper dig när du söker en lämplig lösning för din livssituation vad gäller utbildning, val av yrke eller karriär.

Töissä.fi
På webbsidorna hittar du information om bl.a. vilken typ av uppgifter personer med universitets- eller yrkeshögskoleexamen jobbar med. Tjänsten produceras av högskolorna.

Celia
Celia är ett nationellt kunskapscentrum för tillgänglig litteratur och publicering, som stöder allas likvärdiga möjligheter för att läsa och lära sig. Celia producerar och förmedlar litteratur i tillgängliga format, bl.a. talböcker och punktskriftsböcker, tillsammans med bibliotek och förlag. Celia tillhör undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde. Celias böcker får användas av alla som har svårt att läsa vanliga böcker på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller motsvarande. Användarna kan ansluta sig till Celias avgiftsfria talbokstjänst på biblioteket.

Europeiska ungdomsportaleninformation och möjligheter för unga i hela Europa
Europeiska ungdomsportalen innehåller information om möjligheter för alla unga som bor, studerar och jobbar i Europa. Här kan du läsa om att studera eller praktisera utomlands.

Datero rf erbjuder mångsidigt stöd åt studerande som har utmaningar med läsning, skrivning eller koncentration. På nätsidan ”Smarta verktyg – bättre resultat” finns information och instruktioner om kostnadsfria appar och inställningar för såväl datorer som mobila apparater som kan användas som stöd för studierna. Organisationen erbjuder även stöd för bruket av de digitala läs- och skrivverktygen.

Studera i Helsingfors

Vägledningstjänsterna på Studera i Helsingfors hör till Helsingforsalliansens projekt Vägledningscenter på svenska i Helsingfors. Studera i Helsingfors erbjuder:

  • Information om vad du kan studera på svenska på högskola i Helsingforsregionen
  • Vägledning när du är i vägskäl, alltså någon att prata med då du fundera på frågor som: Vad ska jag studera? Har jag valt rätt? Hur kommer jag vidare när det känns jobbigt med studierna? Vägledning erbjuds face to face eller via whatsapp, chatt, e-post eller skype.
  • Konkreta tips, övningar och verktyg som hjälper dig in i studielivet och under studietiden
  • Ett material som heter 9 steg mot framtiden och är för dig som funderar på din framtid och på hur du ska hitta en utbildning som passar dig – oberoende av var du vill studera. Det är för dig som vill få nya idéer om vad du kan studera och för dig som vill få hjälp på vägen med att lära känna dig själv lite bättre och via det hitta och våga välja en utbildning. Men det är också för dig som bara vill testa på en bra grej! Varje del består dels av fakta och information, dels av interaktivt material och uppgifter som hjälper dig vidare mot ökad självkännedom. Tanken är att du ska få nya redskap för att fatta beslut som gäller din framtid.