Hoppa till innehåll

Partner sökes!

Att hitta en passande partner (eller partners i plural) att inleda förhållande med är inte alltid lätt. Men det finns många olika platser att leta på! Vi hittar ofta trevliga människor på platser som tilltalar oss själva och där vi trivs. Vi intresserar oss lätt för människor som är likasinnade, tycker om samma saker och känns bekanta. Ett gemensamt intresse hjälper att komma i gång. Kärleken kan uppstå vid första ögonkastet, men också efter en långt bekantskap. Det finns gränslöst många sätt att börja sällskapa på.

Mod att ta första steget  

Många som varit singlar länge tycker att det är både svårt och läskigt att bekanta sig med nya människor. För en del av oss känns det lättare, men att utveckla relationen till något djupare kan kännas utmanande. Rädslan för att bli avvisad är så stor. 

 Vår egen oerfarenhet kan öka känslan av osäkerhet och höja tröskeln ytterligare för att ta initiativet. Om vi bara har lite, eller ingen tidigare erfarenhet av parförhållanden, kan det vara svårt att veta hur vi lär känna andra. Initiativtagande lär vi oss inte från böcker, utan genom erfarenheter, övning och misslyckanden.  

 Att ta initiativ kan vara läskigt och nervöst. Det finns alltid en risk att bli avvisad när vi uttrycker våra egna känslor eller bjuder ut på träff. Ofta kan det kännas bättre att vänta på den andra att ta initiativ. Men risken finns att den andra inte heller vågar närma sig oss. 

Bekantskap sker i samspel  

Vi bekantar oss inte med människor genom att bara granska dem. Vi kan inte genom observation veta om vi är kompatibla med varandra eller hur den andre är i ett förhållande. Tvärtom, en överdriven granskning och beundran på långt håll kan skapa vanföreställningar som inte är sanna. Då kan vi leva i vår egna fantasivärld och tröskeln till att ta initiativ stiger. 

 En träff leder inte alltid till en nästa. Vem som helst av oss kan komma till slutsatsen att vi inte är intresserade av den andre – även den av oss som föreslagit träffen. 

Lär dig att tolera ett avvisande 

Det är viktigt att våga bemöta misslyckanden och avvisanden när vi lär känna nya människor. Att vi blir avvisade beror inte alltid på oss: ibland är tidpunkten fel, personen är redan i ett förhållande eller har precis skilt sig. Alltid finns det inte personkemi, även om vi så önskar. 

Ju oftare vi vågar ta risken att uttrycka våra känslor, desto större sannorlikhet är det att det vid något skede är ömsesidigt. Att bli avvisad kan bero på flera saker som inte alltid har något att göra med oss. Det betyder inte heller att vi är väderlösa eller dåliga. Även om förälskelsen inte är ömsesidig, uppskattar vi ofta att någon tycker att vi är intressanta. 

Dejt – var dig själv  

En dejt kan vara på ett café, en restaurang eller att gå på bio. Någon aktivitet som till exempel bowling, skridskoåkning eller en promenad kan minska nervositeten. 

 Tips till dejten: 

  • Klä dig snyggt och anpassat till situationen – välj en outfit som du känner dig bekväm i. 
  • Kom i tid. 
  • Var artig och positiv: lyssna, nicka och var intresserad. 
  • Titta i ögonen när du pratar. 
  • Även om du inte alltid kommer på något att prata om, så räcker ett leende till att visa intresse. 
  • Var dig själv så bra du kan. När du öppet berättar om dina intressen och har en positiv attityd gentemot dig själv, är det enkelt att tycka om dig. 
  • Du kan i förväg fundera på sådant du vill fråga din dejt och hur mycket du vill berätta om dig själv. 
  • Kom ihåg att det är helt naturligt att vara nervös och det visar på att denna träff är viktig för dig. 
  • Det är viktigt att du kan berätta något om dig själv, ditt liv, dina intressen eller drömmar. Många kan ändå bli avskräckta om vi öppnar upp allt för mycket och djupt redan under första träffen.  

I en del kulturer förväntas männen betala även kvinnans del av notan. I Finland är vi mer jämlika och på dejten betalar båda personerna ofta sin egen del. Om du vill, kan du bjuda din dejtpartner på kostnaderna. Ofta är detta en positiv överraskning. Det är ändå viktigt att komma ihåg att vårt erbjudande inte tvingar den andre att förbinda sig till förhållandet. 

Tips på platser var man kan hitta en partner 

En partner – därmed ett förhållande, kan vi hitta genom våra vänner och bekanta. Vänners vänner är ofta värda att bekanta sig med , då de troligtvis har liknande intressen som vi, till skillnad mot helt främmande. Delta därför på fester och tillställningar som dina vänner anordnat. 

Vi kan även hitta en partner genom en hobby. Ofta hittar vi liksinnade människor på platser vi själva gillar. En intressant aktivitet kan hjälpa att hitta samtalsämnen och något trevligt att göra. 

Besök platser där könfördelningen är till din fördel. Letar du efter en man, kan du fundera på vilka platser män spenderar sin fritid. Letar du efter kvinna, kan du ta reda på vilka typer av evenemang kvinnor trivs på. 

Delta i studentevenemang. För studenter finns det många olika hobbyorganisationer och aktiviteter där du kan lära känna och umgås med andra studenter. 

Det finns många olika möjligheter till att hitta en partner. Använd din fantasi och engagera dig i nya evenemang, tillfällen och händelser. Du kan väcka en intressant persons uppmärksamhet på många sätt. Lita på dig själv och din personlighet. Det räcker att du är dig själv. 

Läs mer