Hoppa till innehåll

Singelskap

Många unga som blir vuxna, är intresserade av och villiga att utveckla sällskapsförhållanden. Det är ändå bra att komma ihåg att vi inte behöver skynda oss till ett förhållande eller sexuellt umgänge om vi inte känner oss redo för det. Som singel kan vi leva ett bra liv. 

Singelskapet kan vara ett tillfälligt livsskede, men en del av oss är ensamboende hela livet. Ofta kan det vara oklart även för oss ensamboende själva, varför vi är singlar och varför det känns svårt att utveckla varaktiga sällskapsförhållanden. Det finns många orsaker till varför vi är singlar. 

Bra liv som singel 

Att leva som singel är inte mindre värdefullt än att leva i parförhållande. Många singlar upplever att omgivningen försöker övertala dem till ett parförhållande. Det lönar sig inte att börja sällskapa mot vår vilja eller på grund av andras försök till att övertala. Det är viktigt att lyssna till oss själva och själva besluta vilket steg vi är redo att ta. Ett liv som singel kan vara ett val och ett levnadssätt. 

Många upplever ensamboende som befriande. Vi är fria att göra vad helst vi önskar och behöver inte ta hänsyn till andras behov. Ensamboende är också förknippat med ett visst slags oavhängighet och självständighet. Som singel kan vi i lugn och ro lära känna oss själva och utveckla våra olika sidor. 

Om ensamboendet börjar kännas jobbigt, kan du söka utomstående hjälp. Många har nytta av att samtala med en yrkesutbildad person. Då kan du mångsidigt diskutera om din situation, få synvinklar utifrån och medel för att lösa en låst situation.  

Var och hur hittar man en sällskapspartner? 

Det finns många olika slags platser där vi kan hitta en sällskapspartner. Våga delta i olika evenemang som intresserar dig. Vi intresserar oss lätt för människor som är likasinnade, tycker om samma saker och känns bekanta. Ett gemensamt intresse hjälper att komma i gång. Vi hittar ofta trevliga människor på platser som tilltalar oss själva och där vi trivs. 

Kärleken kan uppstå vid första ögonkastet, men också efter ett långt bekantskap. Det finns inte bara ett sätt att börja sällskapa. 

Tips om platser där vi kan hitta en partner: 

  • En partner kan hittas via vänner eller bekanta. 
  • Vänner till vänner är oftast väl värda att bekanta sig med eftersom de är mer sannolikt intresserade av samma saker än helt främmande. 
  • Besök alltså fester som dina vänner ordnar eller gå ut med kompisar. 
  • Du kan hitta en partner som har samma fritidsintressen. Ofta hittar du likasinnade människor på platser där du själv trivs. Genom verksamhet som intresserar er kan ni hitta gemensamma samtalsämnen och trevliga saker att göra. 
  • Besök platser där könsfördelningen är till din fördel. Om du vill få tag på en man, skall du fundera ut var männen tillbringar sin fritid. Du som söker efter en kvinna, kan ta reda vilka evenemang kvinnor brukar trivas på. 
  • Besök evenemang som är avsedda för studerande. För studerande finns det en massa organisationer för olika intressen och verksamhet som hjälper dig att bli bekant med andra studerande och tillbringa tid med dem. 

Det finns många möjligheter att hitta en sällskapspartner. Använd din fantasi, delta i nya evenemang, tillfällen och program. Lita på dig själv och din person. Du kan väcka en attraktiv persons uppmärksamhet på många olika sätt. Det räcker att du är dig själv.