Hoppa till innehåll

Ta till tals

Genom att ta till tals och ställa frågan ”Hur mår du?” till någon annan, visar vi intresse och uppskattning och att vi bryr oss om den andre. Även om vårt svar på frågan ofta är ”helt okej” eller ”inget speciellt”, ger frågan oss möjligheten att öppna upp och berätta mer.  

Det kan också vara så att tiden för att öppna upp, kommer i ett senare skede. När vi visar vårt intresse för den andre, meddelar vi också att vi är den personen de alltid kan våga vända sig till när de vill prata.  

Är allt okej med min vän?  

Vi upptäcker förändringar i vårt väns beteende. Till exempel att de är trötta, tysta eller frånvarande från föreläsningarna. Vi märker att de oroar sig för något, men att ställa frågan om hur de mår, känns svårt.  

Om du är orolig för ditt kompis mående, kan du här nedan få olika tips på hur ta detta till tals med din kompis. Kom ihåg, att fråga, skadar ingen. Att du öppnar upp diskussionen, kan tvärtom leda till att att din kompis situation blir bättre.  

En passande plats och stund  

Till en början är det bra att fundera på var och när, det skulle vara bra att prata med din kompis, så att ni kan prata ensamma i lugn och ro, utan några störningsmoment. Bjud med din kompis till exempel på kaffe. Det är bra att reservera ordentligt med tid för diskussion: om din kompis vill prata, är det viktigt att du har tid att lyssna. Visa att du är där för hen och att du är redo att hjälpa.  

Ställ öppna frågor, som man inte kan ställa ja/nej på. Frågor att börja med:  

  • Du har varit trött senaste tiden, hur mår du? 
  • Du har inte riktigt varit dig själv senaste tiden, hur mår du? 
  • Du har inte synts till på evigheter, hur mår du?

Att lyssna är viktigt  

Låt din vän berätta om vad de har på hjärtat. Försök att undvika fördomar och antaganden om vad de oroar sig för. Fokusera själv på att lyssna, medan du ger utrymme för den andre att tala. Vi ska inte heller förminska det vår vän berättar för oss, genom att till exempel säga ”små saker, du har ju också så mycket bra saker i ditt liv”. Något som känns litet för en annan, kan kännas stort och svårt för någon annan. Om det känns svårt att hitta rätta saker att säga, kom ihåg att vår närvaro och att vi lyssnar, räcker.   

Håll kontakten  

Om din vän har öppnat upp och berättat om sin situation, håll kontakten även i fortsättningen. På så sätt visar du att du inte glömt av hen, sedan ni talade. Att hålla kontakten behöver inte alltid handla om att prata om kompisens svåra situation, utan kan också vara att göra något kul ihop. Ni kan också prata om helt vanliga vardagliga saker. 

Fundera på lösningar tillsammans  

Om din vän berättar öppet om sin situation, kan ni tillsammans fundera på vad som skulle hjälpa. Du kan fråga på vilket sätt du kan hjälpa. Du behöver ändå inte kunna ge bra tips som löser situationen. Det viktigaste är att du visar att du finns till stöd för din vän.  

Om din kompis situation verkar vara sådan, att de skulle behöva ytterligare hjälp utifrån, försök att uppmunta de att söka hjälp.  

Kom ihåg att ta hand om dig själv  

Vi hjälper våra vänner utifrån våra egna förmågor och ork. Vi ska inte göra val åt någon annan. Vi kan vara närvarande och erbjuda vår hjälp, men vi behöver inte lösa något. Kom ihåg att också ta hand om dig själv och dina egna resurser