Hyppää sisältöön

Puheeksi ottaminen

Vaikka usein ”Mitä kuuluu?” -kysymykseen vastataan ”ihan hyvää” tai ”eipä ihmeempiä”, kysymyksen esittäminen antaa mahdollisuuden kertoa enemmän. Voi olla myös niin, että todellisten kuulumisten kertomisen aika tulee myöhemmin. Kun osoitat kiinnostusta ja välittämistä kysymällä kuulumisia, viestit samalla olevasi henkilö, jolle voi ja uskaltaa kertoa asioita. Puheeksi ottaminen on tärkeä vuorovaikutustaito. Kysymällä toiselta mitä kuuluu -kysymyksen voit osoittaa, että välität, olet kiinnostunut ja arvostat.

Onkohan kaverilla kaikki hyvin? 

Huomaat opiskelukaverisi käyttäytymisessä muutoksia. Hän on esimerkiksi väsynyt, hiljaisempi tai poissa luennoilta. Huomaat että hänellä on murheita, mutta kysyminen, kuinka hänelle menee, tuntuu vaikealta. 

Jos sinulla herää huoli kaverisi voinnista, voit lukea alta vinkkejä siihen, kuinka otat asian puheeksi hänen kanssaan. Muista, että kysyminen ei vahingoita ketään. Se että avaat keskustelun, voi johtaa kaverisi tilanteen helpottumiseen. 

Sopiva paikka ja hetki 

Ensimmäiseksi on hyvä miettiä, missä ja milloin olisi hyvä jutella kaverisi kanssa siten, että voitte puhua kahdestaan ilman häiriötekijöitä. Pyydä kaveri vaikka kahville. Jutteluun kannattaa varata hyvin aikaa: jos kaveri haluaa puhua, on tärkeää että sinulla on aikaa kuunnella häntä. Osoita, että olet häntä varten ja valmis auttamaan. Etukäteen on myös hyvä pohtia, miten voisit ilmaista sekä huolesi syyt niin, ettei puheesi tule tulkituksi moitteeksi tai syytteeksi. 

Kysy avoimia kysymyksiä

Puheeksi ottaminen on paras tehdä avoimin kysymyksin, joihin ei voi vastata vain ei/joo. Kysymyksiä aloitukseksi: 

  •  Olet ollut väsyneempi viime aikoina, miten sulla menee? 
  •  Et ole ollut oma itsesi viime aikoina, miten voit? 
  •  Sinua ei ole näkynyt aikoihin, mitä sulle kuuluu? 

Kuunteleminen on tärkeää 

Anna kaverisi kertoa, mikä hänen mieltään painaa. Ethän tee oletuksia siitä, mikä häntä vaivaa, vaan anna tilaa kertomiselle keskittyen itse kuuntelemaan. Ethän myöskään vähättele kaverisi kertomaa, sanomalla esimerkiksi: ”pieniä murheita, onhan niin paljon asioita, jotka sulla on hyvin”. Toisesta pieneltä tuntuva murhe voi olla toiselle suuri ja vaikea. Jos et löydä oikeita sanoja, muista että kuunteleminen ja läsnäolo riittävät. 

Hyväksy kieltäytyminen 

Jos kaverisi ei jostain syystä halua kertoa asioistaan, hyväksy tämä. Sinun kannattaa kuitenkin kertoa, että olet valmis kuuntelemaan, jos hän haluaa jutella joskus toiste. 

Pitäkää yhteyttä 

Jos kaverisi on kertonut tilanteestaan, pidä häneen yhteyttä jatkossakin. Näin osoitat, että et ole keskustelunne jälkeen unohtanut häntä. Yhteydenpidon ei tarvitse aina olla keskustelua kaverisi vaikeasta tilanteesta. Voitte tehdä yhdessä asioita, jotka ilahduttavat. Myös ihan tavallisista arkisista asioista voi rupatella. 

Miettikää yhdessä ratkaisuja 

Jos kaverisi kertoo sinulle avoimesti tilanteestaan, voitte miettiä yhdessä, mikä helpottaisi. Voit kysyä, miten sinä voit auttaa. Sinun ei kuitenkaan tarvitse osata antaa hyviä ja tilanteen ratkaisevia neuvoja. Tärkeintä on, että osoitat olevasi kaverisi tukena. 

Jos kaverisi tilanne vaikuttaa siltä, että hän tarvitsisi ulkopuolista apua, rohkaise häntä hakemaan sitä. 

Muista pitää huolta itsestäsi 

Sinä autat kaveria omien kykyjesi ja jaksamisesi mukaan. Sinä et ole tekemässä kaverisi valintoja. Voit olla läsnä ja tarjota apuasi, mutta sinun ei tarvitse ratkaista kaikkea. Muista huolehtia myös itsestäsi ja omista voimavaroistasi!