Hoppa till innehåll

Bli volontär


Bli volontär

Som Nyytis volontär främjar du andra studenters psykiska välmående. Du kan delta på ett flertal olika sätt, utifrån eget intresse och tider du kan. Redan en liten insats – utförd på ett sätt som passar dig – är värdefull! Genom att delta i vår volontärverksamhet är du med och skapar en sådan kultur och studiemiljö där psykisk hälsa och medkänsla har en betydande roll.

Som studerande är du den bästa experten på studerandes psykiska hälsa. Kom med!

Anmäl dig som Nyytis volontär här.

Volontäruppdrag

Vi uppmuntrar gärna våra volontärer till att utmana sig själva, så skulle du vilja prova på något du inte har gjort förut så finns vi här som stöd och bollplank. Skulle du vara intresserad av fler än ett alternativ är det absolut möjligt att prova flera uppdrag. Vi tar också gärna emot nya förslag!

Nedan har vi listat våra nuvarande uppdrag. Du kan …

 

Fungera som kamratstöd i chatten

I Nyytis gruppchat diskuteras ämnen som har att göra med studerandes liv och vardag. Uppdraget innebär att aktivera chatten om diskussionen avtar, komma med olika synpunkter ur olika vinklar och att upprätthålla ett konstruktivt, inkluderande och empatiskt diskussionsklimat. I varje chatt är det alltid två som modererar, antingen två volontärer eller en volontär tillsammans med Nyytis medarbetare. Ibland finns det även möjlighet för en volontär att genomföra chatten med en gästande expert.

Uppdraget är inte platsbundet, då kontakten med Nyyti och själva arbetet sker online. Inför uppdraget får varje volontär en introduktion till att moderera chatten (ca 1h) samt skriftliga instruktioner. Innan och under chattens gång rekommenderas kontakt med den andra moderatorn på något sätt, t.ex. per telefon, direktmeddelanden (ex. Whatsapp) eller e-post där ni kommer överens om hur ni vill genomföra chatten tillsammans. Efter chatten har Nyytis medarbetare vid behov ett avstämmande samtal med volontärerna.

Handleda våra virtuella samtalsstunder

Virtuella samtalsstunder i realtid är en ny form av gruppaktivitet som vi startar upp online under sensommaren 2020. För närvarande hålls de enbart på finska. Skulle du vara intresserad av att handleda på svenska? Hör i sådana fall av dig till Linda Lindström

Samtalsstunderna erbjuder en möjlighet att stanna upp i vardagen och ta en stund för sig själv och sitt eget välbefinnande. Stunderna är öppna för alla som studerar, och deltagarna behöver inte förbinda sig till något utan kan helt enkelt dyka upp då de själva vill och har intresse för temat för dagen. Sessionerna hålls en gång i veckan fr.o.m hösten och är minst en timme långa till en början. Träffarna sker via en fjärrplattform med videoanslutning. Stunderna har växlande teman och kan också användas för olika övningar, såsom stresshantering och avkoppling, för att kartlägga ens egna resurser, klargöra ens egna mål, hantera ens tid och förbättra inlärningsfärdigheter. Volontärer som handleder en eller flera samtalsstunder kommer att får en introduktion till uppgiften.

Ta över vår Instagram

Som volontär har du möjlighet att för en vecka ta över Nyytis Instagramkonto @nyytiry. Under din Instagramvecka får du dela med dig av din studievardag, tankar och känslor kring olika teman samt situationsbilder/stories förknippade med studenters psykiska välmående. Volontärernas inlägg hittas på Instagram under hashtaggen #nyytinvapari.

Utöver Instagramveckorna finns även möjlighet att göra andra typer av interaktiva insatser, antingen tillsammans med andra volontärer, Nyytis medarbetare eller möjliga gästande sakkunniga. Det kan vara t.ex. en Story- diskussion, en livestream eller videos på vår IGTV- kanal . Som exempel kan du ta en titt på en video gjord av vår medarbetare Linda och volontären Aino  .

Göra en video

Är du intresserad av rörlig bild och att göra videos? Du kan göra en filmsnutt ensam eller i grupp, till exempel tillsammans med studiekompisar eller andra volontärer. Formatet är fritt och kreativitet är bara ett plus! Vi publicerar videorna på hemsidan och vår Youtube- kanal. Läs mer här.

 

Mer information: Linda Lindström, koordinator för digitala tjänster och internetbaserad volontärverksamhet.
linda.lindstrom@nyyti.fi, 050 530 2449

 

Dela din berättelse

Vill du dela en berättelse om någonting som berört dig, eller om erfarenheter ur ditt eget liv? Du kan till exempel berätta om tankar kring vad som ger dig energi och får dig på gott humör, eller berätta hur du hittat lösningar på utmaningar du haft i ditt studieliv. Genom att dela din berättelse kan du sporra och hjälpa andra att hitta insikter i sina liv. Vi publicerar berättelserna på vår hemsida och i våra sociala medier. Dela din egen berättelse här.

Ta ställning i vår blogg

Vill du dela med dig av din syn på hur vi kunde främja studerandes psykiska hälsa och välmående? I bloggen ”Sinnet är viktigt” kan man skriva om aktuella teman som har att göra med studerandes välmående, ta ställning och väcka debatt. Bekanta dig med bloggen här.

Mer information: Sofia Lindqvist, utvecklingschef
sofia.lindqvist@nyyti.fi, 050 349 9294

 

Anmäl dig som Nyytis volontär >> 

Instruktioner för volontärer >>