Hoppa till innehåll

Bli volontär

Som Nyytis volontär kan du påverka dina medstudenters psykiska välmående. Du kan delta på olika sätt utifrån eget intresse och närhelst du kan. Varje insats, vare sig liten eller stor, är värdefull. Genom att delta i vår volontärverksamhet är du med och skapar en studentkultur och studiemiljö där psykisk hälsa har en primär roll i studenters liv.

Som studerande är du den bästa experten på studerandes psykiska hälsa. Välkommen med!

Volontäruppdrag

Nedan har vi listat våra nuvarande uppdrag. Om du är intresserad av fler än ett alternativ är det absolut möjligt att prova flera uppdrag. Vi tar även emot nya förslag!

Som volontär hos Nyyti kan du …

Producera podcasts

Har du funderat på hur det skulle vara att medverka i en podcast? Hur går det till på distans?

Från och med våren 2021 är det möjligt för våra volontärer att producera egna podcastavsnitt till vår podcastserie NyytiCast, även på svenska! I samband med detta arrangerade Nyyti i januari 2021 en podcastutbildning tillsammans med yrkeshögskolan Haaga-Helias lärare i journalistik. Under våren arbetade vi med NyytiCasts koncept och efter det har  volontärer varit välkomna att producera innehåll i serien. Vi erbjuder utförliga instruktioner och en instruktionsvideo (tyvärr är videon bara på finska) för att underlätta för dig att bli vän med tekniken. Vi erbjuder också sparring för manusförfattandet och vid behov hjälper vi till med tekniken. Lyssna på det första avsnittet gjort helt på volontärbasis, #40: Sosiaalisten tarpeiden merkitys (på finska).

Blev du intresserad? Anmäl ditt intresse, så kontaktar vi dig!

Fungera som kamratstöd i chatten

I Nyytis gruppchatt diskuteras ämnen som har att göra med studerandes liv och vardag. Uppdraget innebär att aktivera chatten om diskussionen avtar, komma med olika synpunkter ur olika vinklar och att upprätthålla ett konstruktivt, inkluderande och empatiskt diskussionsklimat. I varje chatt är det alltid två som modererar, antingen två volontärer eller en volontär tillsammans med Nyytis medarbetare. Ibland finns det även möjlighet för en volontär att genomföra chatten med en gästande expert.

Uppdraget är inte platsbundet, då kontakten med Nyyti och själva arbetet sker online. Inför det första chattmoderatoruppdraget får varje volontär en introduktion till att moderera chatten (ca 1h) samt skriftliga instruktioner. Innan och under chattens gång rekommenderas kontakt med den andra moderatorn på något sätt, t.ex. per telefon, direktmeddelanden (ex. Whatsapp) eller e-post där ni kommer överens om hur ni vill genomföra chatten tillsammans. Efter chatten har Nyytis medarbetare i regel ett avstämmande samtal med volontärerna.

Vissa utbildningsprogram kräver volontärerfarenhet av onlinehandledning. Du kan få denna erfarenhet genom att registrera dig som Nyytis volontär och berätta om ditt prestationsbehov på webblanketten.

Skulle du vara intresserad av att moderera chattar? Anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig!

Handleda virtuella samtalsstunder

Samtalsstunderna erbjuder en möjlighet att stanna upp i vardagen och ta en stund för sig själv och sitt eget välbefinnande. Stunderna är öppna för alla som studerar  och kräver inget medlemskap eller registrering förutom en engångsanmälan till önskad gång. Stunderna är en timme långa och sker via videoanslutning i Zoom. Stunderna har växlande teman och kan också inkludera olika övningar kopplat till t.ex. stresshantering och avkoppling,  tidshantering och inlärning. Stunderna leds av gruppledare som volontärar för Nyyti. Gruppledare får en introduktion innan uppdraget startar.

Samtalsstunderna är en ny aktivitet som Nyyti provade under hösten 2020 (enbart på finska). Under 2021 kommer vi inte arrangera nya samtalsstunder enligt ovannämnda koncept. Under våren 2021 testade Nyyti att anordna samtalsstunder specifikt riktade till manligt identifierande studenter enligt Miesten vuoro- konceptet, utvecklat av Metropolia yrkeshögskola. Stunderna arrangerades i samband med Nyytis och Befolkningsförbundet rfs gemensamma projektförberedelser gällande mäns psykiska hälsa. För mer information, vänligen kontakta Sofia Lindqvist.

Ta över vårt Instagram- konto

Som volontär har du möjlighet att för en vecka ta över Nyytis Instagram – konto @nyytiry. Under din vecka får du dela med dig av din studievardag, tankar och känslor kring olika teman samt situationsbilder/stories förknippade med studenters psykiska välmående. Volontärernas inlägg hittas på Instagram under hashtaggen #NyytinVapari och #NyytisVolontär.

Utöver Instagramveckorna finns även möjlighet att göra andra typer av interaktiva insatser, antingen tillsammans med andra volontärer, Nyytis medarbetare eller möjliga gästande sakkunniga. Det kan vara t.ex. en Story- diskussion mellan flera parter, en livestream eller videos på vår IGTV- kanal. Som volontär kan du även gästa vår Instagram-streamserie NyytiTalk goes Instagram.

Skulle du vara intresserad av att ta över vårt konto? Anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig!

Göra en längre video eller korta Reels

Är du intresserad av rörlig bild och att göra videos? Du kan göra en filmsnutt ensam eller i grupp, till exempel tillsammans med studiekompisar eller andra volontärer. Formatet är fritt och kreativitet är bara ett plus! Vi publicerar videorna på hemsidan och vår Youtube- kanal. Läs mer här.

Reels är Instagrams version av en Tiktok- video. Genom att göra en Reels kan du hjälpa oss att skapa interaktivt och roligt nytt innehåll till vår kanal, t.ex genom att dansa, använda humor eller göra ett längre Story- inlägg. Ända gränsen är din fantasi! Exempel på Reels finns på vår kanal.

Vill du prova? Anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig!

Ta ställning i vår blogg

Vill du dela med dig av din syn på hur vi kunde främja studerandes psykiska hälsa och välmående? I bloggen ”Sinnet är viktigt” kan man skriva om aktuella teman som har att göra med studerandes välmående, ta ställning och väcka debatt. Bekanta dig med bloggen.

Dela din berättelse

Vill du dela en berättelse om någonting som berört dig, eller om erfarenheter ur ditt eget liv? Du kan till exempel berätta om tankar kring vad som ger dig energi och får dig på gott humör, eller berätta hur du hittat lösningar på utmaningar du haft i ditt studieliv. Genom att dela din berättelse kan du sporra och hjälpa andra att hitta insikter i sina liv. Vi publicerar berättelserna på vår hemsida och i våra sociala medier. Dela din egen berättelse.

Mer information och anmälan

För mer information om vår volontärverksamhet, vänligen kontakta:

Sofia Lindqvist, sakkunnig inom volontärverksamheten och Nyytis svenskspråkiga verksamhet
sofia.lindqvist@nyyti.fi
050 349 9294

Intresserad av vår verksamhet? Anmäl dig så kontaktar vi dig! Vi behandlar ansökningarna en gång i månaden, förutom i juli då vi semestrar. Innan du anmäler dig, vänligen se Nyytis dataskyddsbeskrivning (tyvärr är sidan för närvarande enbart på finska).

Anmäl dig som Nyytis volontär  

Instruktioner för volontärer