Hoppa till innehåll

Hur klarar man ensamheten? 

Det finns inte bara ett rätt sätt att bryta ensamheten. Det är bra att känna sig själv och kunna de medel som lämpar sig. Var och en av oss väljer vårt eget sätt att bli av med ensamheten. 

Ensamheten kan ibland kännas smärtsam och deprimerande. Vi kan också skämmas över den och kanske försöker dölja den för andra. Ett viktigt steg framåt är ändå att godkänna vår egen situation sådan den är, utan att underskatta eller förstora upp det hela. 

Var med där det händer 

Ofta får du tankarna bort från din ensamhet när du beger dig ut och deltar i olika evenemang. Även om känns svårt att lämna hemmet kan det ha en positiv inverkan på humöret. Genom att delta i aktiviteter kan du se saker i ett positivare ljus och får tankarna bort från ensamheten. Det finns säkert en massa intressanta evenemang och hobbyn som du kan delta i. Även om nya intressen inte genast skulle föra med sig nya vänner känner du tillfredsställelse bara av att delta. 

Det finns olika slags evenemang, till exempel: 

 • studentorganisationernas verksamhet
 •  idrottsutövning
 • förenings- och organisationsverksamhet
 • handarbets- och snickerihobbyer
 • musikintressen. 

En möjlighet är att anmäla dig till olika gemenskapers och organisationers frivilligverksamhet. Du kan bli frivillig på din egen hemort, enligt dina egna intressen och mål. I frivilligverksamheten kan du delta i viktigt arbete som gör att du känner dig betydelsefull. 

Ibland kan det kännas alltför svårt eller ångestfyllt att delta i evenemang som känns obehagliga eller som är nya. Det är viktigt att lyssna på dig själv om vilka steg du är redo att ta. Om det känns svårt att delta i evenemang eller att tala med obekanta kan det vara klokt att handla försiktigare och respektera dig själv.  

Bryt störande och negativa tankesätt 

Bakom ensamheten kan det ligga upplevelser av att bli övergiven eller avvisad, i värsta fall till och med mobbning. Det är förståeligt att sådana upplevelser gör det svårare att bli bekant med nya människor. Vi börjar lätt fundera på ”varför vi inte duger för andra”. Ibland kan ett sådant tänkesätt ”fastna” och då kan vi börja tro att det är något fel på oss själva. 

Då och då är det bra att bryta låsta och negativa tänkesätt. Ibland kan det vara bra att stanna upp och fundera på om vi själva har sådana tankar eller verksamhetsmodeller som kanske gör det svårare att få kompisar. 

Acceptera ensamheten som en del av livet 

Det är naturligt att vi behöver människor och vänner nära oss, men ibland kan ensamhetskänslan lätta när vi kan acceptera det som en del av livet. Ännu lättare blir det om vi lär oss att njuta av ensamhetens goda sidor. Enligt psykologen Vesa Nevalainen börjar vi övervinna ensamheten i och med att vi identifierar och accepterar vår ensamhet. Många problem eller frågor blir lättare att lösa om vi accepterar dem som en del av livet, som egenskaper bland många andra. 

Att tolera ensamhet 

Många tycker att det är lättare att utstå ensamhet under dagtid när vi vet att andra människor arbetar och studerar. Ensamhetskänslorna är ofta starkast på kvällarna och veckosluten då vi människor är lediga. Ensamheten kan kännas extra svår när vi efter en livlig dag kommer hem och blir ensamma med våra tankar. 

Vi kan lära oss att tolerera ensamhet. Alla av oss måste tillbringa olika långa tider ensamma. Det lönar sig inte att tvångsmässigt fly undan ensamheten, eller dölja den till exempel med för mycket sysselsättning. Ibland är det bra att reflektera över våra tankar och öva oss i att vara ensamma. 

Om ensamheten känns svår, sök hjälp 

Experthjälp behövs när vi mår dåligt av ensamheten. Ibland kan upplevelserna av ensamhet vara så starka att de försvårar det dagliga livet. Då är det bra att söka utomstående hjälp. Ensamhet kan ha samband med upplevelser av depression och värdelöshet, som det är skäl att söka hjälp för. Hjälp kan du få av

 • läkare
 • hälsovårdare
 • psykolog
 • psykoterapeut
 • högskolepastor
 • tutor. 

Det är viktigt att du inte mår dåligt ensam alltför länge. Ofta kan samtalshjälp av utomstående öppa nya perspektiv och hjälpa dig att komma vidare. 

Läs mer